Doe goed ……. en geniet van cultuur Doe goed en zie niet om.

 

Goed doen zonder te verwachten dat je er iets voor terugkrijgt. Het is het thema van de Heiligdomsvaart 2018. Iets betekenen voor een ander die het iets minder getroffen heeft.

 

Maar ‘goed doen’ kan ook breder worden gezien. Iets doen voor elkaar, elkaar helpen. In de praktijk gebracht door bijvoorbeeld de vele vrijwilligers die betrokken zijn bij de Heiligdomsvaart. Zij laten de bezoekers genieten van alle moois dat (religieus en cultuurhistorisch) Maastricht te bieden heeft. Uiteraard hoort ‘cultuur’ daarbij. Sterker nog: cultuur is een belangrijke rode draad binnen de Heiligdomsvaart. De Heiligdomsvaart is immers onderdeel van de Maastrichtse cultuur.

 

Meer specifiek is binnen het programma van de Heiligdomsvaart 2018 een aantal culturele activiteiten uitgewerkt. Om de band met de jongeren te versterken wordt er een speciaal accent gezet op de participatie van jeugdigen. Voorts worden ook de Euregionale inzet en betrokkenheid ingebracht. Kleine, intiemere bijeenkomsten, maar ook grote activiteiten. Cultureel Maastricht op zijn best. Redelijk zware stukken, maar wel zo gebracht dat ze elke bezoeker zullen boeien. En niet alleen dat: iedereen kan ervan genieten. Want cultuur, dat is ook wat ons bindt. Wat Maastricht tot Maastricht maakt, wat de Heiligdomsvaart tot de Heiligdomsvaart maakt. Cultuur geeft een goed gevoel, geeft een gevoel van saamhorigheid, van erbij horen, van genieten. Van goed doen, dus. Doe goed ……. en geniet van cultuur.

 

De Heiligdomsvaart 2018 kent weer enkele parels op cultureel gebied. Voorstellingen aan de hand van topregisseurs, met kwaliteit, passie en beleving. En met een stukje bezinning, een boodschap, zingeving. Een cultureel programma waar Maastricht trots op kan zijn.In deze brochure nemen we u mee langs vijf highlights in het programma. Wij hopen u daar te ontmoeten, en wensen u nu alvast veel plezier bij de culturele activiteiten binnen de Heiligdomsvaart 2018!

 


 

Een scala aan andere culturele activiteiten

Buiten deze vijf bijzondere voorstellingen heeft het programma nog veel meer te bieden, activiteiten die gratis toegankelijk zijn.

 

Er worden tentoonstellingen georganiseerd in diverse kerken en in het Bonnefantenmuseum. In dit museum wordt een project uitgevoerd in samenwerking met Fashionclash, waarbij een twaalftal koorkappen van de Sint Servaas worden getoond met daarop gebaseerde ontwerpen, gecreëerd door ontwerpers uit de Euregio. In de Onze Lieve Vrouwe Basiliek gaan 60 kunstenaars hun aan het thema “Barmhartigheid” gerelateerd kunstwerk tonen.

 

Men kan deelnemen aan wandelingen in een route langs “Kerken in hergebruik” en langs “Oude of bestaande Hospices”, of op een avond een film in de open lucht bekijken.

 

Op de beide zaterdagen wordt een uitvoerig programma “Muziek in de stad” gehouden waarbij harmonieën, fanfares en zangroepen zich presenteren op pleinen en in de straten van Maastricht. Ook hier speciale aandacht voor jeugdparticipatie. Door de Muziekgieterij wordt in deze periode een speciaal popconcert en een dance-event georganiseerd, terwijl dit alles wordt gelardeerd met carillon- en orgelconcerten.


 

Kijk vooral ook regelmatig op de website www.heiligdomsvaartmaastricht.nl of volg ons op Facebook via @HDVMaastricht. Zo bent u steeds op de hoogte van het meest recente programma en algemene informatie, kunt u zich aanmelden voor de Nieuwsbrief, Vriend van de Heiligdomsvaart worden of kaarten bestellen voor onderdelen uit het programma.


- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------