Programma

De tweeëntwintigste editie van Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht, vindt dit jaar plaats op zondag 10 september van 12.00 – 19.00 uur. Tijdens Het Parcours geven theaters, toneelgezelschappen, musea en andere culturele instellingen een voorproefje van hun programma voor het komende seizoen. Op diverse podia en mooie plekjes in Maastricht geven amateurs en professionals dan sprankelende optredens en organiseren een variëteit aan activiteiten. Loop de groene loper van het Vrijthof naar het Sphinxkwartier en beleef een grenzeloos Parcours.
Theater aan het Vrijthof presenteert met trots onderstaand programma! Bekijk hier de volledige line-up van Het Parcours.


13.00 uur – Podium Bassin
Tango Extremo

Preview van theaterconcert Club Vaudeville
Tango Extremo duikt in de muzikale smeltkroes van de nachtclubs uit de jaren 20 en 30 in Berlijn en Parijs. Na WO I vermengden zich daar jazz, folklore en klassieke muziek virtuoos met variété en

amusement. Dit alles komt samen in Vaudeville, daar waar nachtbrakers en extravaganten elkaar ontmoeten. Een wereld vol decadente, melancholische glamour én muziek, die het leven niet mooier wil maken dan het is, maar het juist intens en vol wil laten klinken.

Het theaterconcert Club Vaudeville is op vrijdag 12 januari 2018 om 20.30 uur te zien in AINSI.

 

15.00 uur - Podium Bassin

Esmée Dekker en pianist Billy Maluw

Preview van de musical My Fair Lady

 

Kenners zijn het erover eens: My Fair Lady is één van de beste musicals ooit gemaakt. Het romantische, bijna sprookjesachtige verhaal en de mooie muziek zijn tijdloos. Ruud de Graaf en Hans Cornelissen presenteren in het nieuwe theaterseizoen een grootse productie van deze musicalklassieker met overrompelende kostuums en klassiekers als Zou dat nou niet zalig zijn, Het Spaanse graan, Kom terug en dans met mij en Als ik straks de kerk maar haal. De excentrieke taalgeleerde Henry Higgins neemt de weddenschap aan om het eenvoudig bloemenmeisje Eliza Doolittle om te toveren tot een lady in de Engelse society. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want Eliza heeft het hart op de tong. Maar leraar en leerling groeien naar elkaar toe en Eliza weet niet alleen de Engelse elite van slag te brengen….

De jonge musicalactrice Esmée Dekker werd uitverkozen om de rol van het bloemenmeisje Eliza Doolittle te vertolken. In januari 2018 zal My Fair Lady te zien zijn in Theater aan het Vrijthof. Tijdens Het Parcours zal Esmée Dekker, aan de vleugel begeleid door Billy Maluw, alvast een voorproefje geven. My Fair Lady, de koningin van de musical, terug in Maastricht van 9 t/m 14 januari 2018!

 


16.00 uur – Podium Bassin

Charlotte Haesen en Tobalita Strijkkwartet
Preview van theaterconcert Café des Chansons

 

Charlotte Haesen betovert met haar stem, timing en haar prachtige performance. Samen met het Tobalita Strijkkwartet bezorgt zij menigeen kippenvel en tranen van ontroering. Samen met Odile Torenbeek (altvioliste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest) maakte zij een chansons- Wijnand van Klaveren hebben op perfecte wijze het chanson om Charlotte’s stem te ‘draperen’. Het resultaat is een prachtig programma met de mooiste Franse klassiekers zoals La bicyclette van Yves Montand, Dis quand reviendras tu van Barbara en Ne me quitte pas van Jacques Brel.
Het theaterconcert Café des Chansons is op zondag 19 november om 16.00 uur te zien in AINSI.
EXTRA VOORSTELLING OP ZONDAG 19 NOVEMBER OM 20.30 UUR.

 

15.30 uur – Podium Mosae Forum
Flip en de Noormannen
Preview theaterconcert The Big One

Dames en heren! Flip Noorman presenteert in het enige hol in uw stad waar ze op deze curiositeitenkaravaan een licht durfden te zetten: The Big One. In een nieuwe wervelwind van een voorstelling vol muziek, poëzie en cabaret wordt Flip bijgestaan door zijn muzikale kunstenaarscollectief ‘De Noormannen’. De muzikale rariteiten denderen als een stervende stoomtrein voorbij. Alle vreemdheden, hilariteiten maar ook wandaden die de mensheid u te bieden heeft worden onversneden blootgegeven. Geen loftrompetten. Geen moraal. De eigenaardigheid als maat. Het concert The Big One is op 23 maart 2018 te zien in AINSI.

 

13.00 uur - Lumière Cinema (Theater 2)
Peter Noten / programmeur Theater aan het Vrijthof
Presentatie toneelaanbod Theater aan het Vrijthof

Maastricht is dé toneelstad van Limburg. Theater aan het Vrijthof is trots op het toneelaanbod van komend seizoen. Grote theatergezelschappen, theaterreizen, Engelstalig toneel, premières, het komt komend seizoen allemaal aan bod. 
Programmeur Peter Noten presenteert voor u het toneelaanbod seizoen 2017 - 2018.14.00 uur - Lumière Cinema (Theater 2)

Michel Sluysmans / Toneelgroep Maastricht
Preview  van de voorstelling Brieven uit Genua

Michel Sluysmans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht, leest een fragment voor uit de theatervoorstelling Brieven uit Genua, een bewerking van Ilja Leonards Pfeijffers in 2016 verschenen autobiografie.

Pfeijffers Brieven uit Genua is het ultieme vervolg op La Superba (Libris Literatuurprijs 2014), een adembenemende ode aan Genua, de stad waarop hij in 2008 verliefd werd. Maar waar La Superba vertrekt vanuit de fictie bestaat in Brieven uit Genua enkel de naakte waarheid. Brieven uit Genua is een intiem literair en muzikaal miniatuur over de verhouding tussen feit en fictie, wens en waarheid, schrijven en leven. Een ode aan de poëzie en de kracht van zowel de kunst als het echte leven.

Toneelgroep Maastricht eert haar huisschrijver Ilja Leonard Pfeijffer in het nieuwe theaterseizoen 1718 met de voorstellingen Brieven uit Genua (première 23 september in de Bordenhal) en La Superba (première 4 maart 2018 in Theater aan het Vrijthof).


13.00 uur - Lumière Cinema (Theater 2)
Peter Noten / programmeur Theater aan het Vrijthof
Presentatie toneelaanbod Theater aan het Vrijthof

Maastricht is dé toneelstad van Limburg. Theater aan het Vrijthof is trots op het toneelaanbod van komend seizoen. Grote theatergezelschappen, theaterreizen, Engelstalig toneel, premières, het komt komend seizoen allemaal aan bod. 
Programmeur Peter Noten presenteert voor u het toneelaanbod seizoen 2017 - 2018.

 
13.15 en 15.15 uur - Lumière Cinema (aan het water)

Vloeistof
Hellend Vlak
-Dans op een dak in het water, over het veranderende klimaat

Een onderwatergelopen huis. Alleen het dak steekt nog boven de golven. Een schuin vlak waarop vier mensen proberen te overleven. Geheel omgeven door water strijden ze dicht op elkaars huid om overeind te blijven maar bij elke beweging ligt wegglijden op de loer. Tussen herkenbaarheid en absurdisme word je als publiek betrokken bij deze nijpende situatie. Welk gedrag helpt de groep vol te houden? Wanneer mag je op de ander leunen en kan de verzwakte even meeliften op het geploeter van die ander? Wanneer worden hier de grenzen van de solidariteit overschreden? We zien een wankel, gezamenlijk evenwicht. Of iedereen tot het einde kan blijven?

Hellend vlak is een voorstelling over het vermogen van de mens om de consequenties van zijn leefstijl te ontkennen. Op een meesterlijke manier lijkt hij dit heel lang vol te houden, terwijl de gevolgen op hem afkomen.

Krijgt u het al wat warmer?

 

**** Dat geeft Hellend vlak een spanning die je zelden meemaakt. Het betere puntje-van-je-stoelwerk, vergelijkbaar met de capriolen van een acrobaat zonder valnet. (Theaterkrant)


Choreografie: Anja Reinhardt & Yuri Bongers, Dans: Lisa Beese, Johannes Lindh, Carlo Camagni en Martina Gunkel, Muziek: Jesse Koolhaas, Dramaturgisch advies: Danae Theodoridou, Decor: Ivo Galama.

 

12.00 – 19.00 uur – Informatiecentrum Belvédère (Tuin)
Esther de Koning
Klusbus
Esther de Koning speelt een voorproefje van Ping (8+) op Het Parcours!
Ping’s vader wordt al jaren vermist en tijdens haar zoektocht naar hem komt Ping in allerlei absurde situaties terecht die ze op moet lossen. Zo redde ze gymjuf Debbie die gestikt was in haar fluitje, vanwege een alienetje die met zijn vliegende schotel door het dak was gestort… Vandaag geeft ze handige (en niet zo handige) tips over van allerlei zaken.
Misschien lost ze wel een vraag of een probleem voor jóu op!
Alvast een opwarmer voor Festival jong! dat ook dit jaar weer in de herfstvakantie zal plaatsvinden.

 

13.00 en 14.00 uur – Informatiecentrum Belvédère (Tuin)
Vertelhuis RacconTella & Cristel Reneman
Tijdens de komende editie van festival jong! staat de voorstelling mijn hoofd op reis van Vertelhuis RacconTella in AINSI. Kom naar Het Parcours om al een klein voorproefje te krijgen van deze bijzondere voorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar. Bijna woordeloos met een muzikaal dessert nemen zij je mee in een nieuwe wereld! 

festival jong! is hét festival voor kinderen en hun (groot-)ouders tijdens de herfstvakantie (14 t/m 22 oktober 2017)! Dit jaar staat het festival geheel in het teken van figuren- en objectentheater. festival jong! krijgt niet alleen de poppen aan het dansen!15.30 en 17.00 uur – Entre Deux & Dominicanerplein
Project Sally
Preview van dansvoorstelling Skyline
Project Sally geeft een preview van Skyline, dat tijdens Festival Musica Sacra Maastricht op 15, 16 en 17 september 2017 in première gaat. Skyline is een indringende theatrale dansvoorstelling over hoopvolle zoektochten naar liefde, lef, vriendschap en een nieuwe wereld. Een jonge generatie dansers neemt het kompas in eigen handen en gaat het avontuur aan. Vooruitblik op Festival Musica Sacra Maastricht dat van 14 t/m 17 september 2017 plaatsvindt.


17.30 uur – Entre Deux & Dominicanerplein
Festival de Nederlandse Dansdagen
Vooruitblik op Festival de Nederlandse Dansdagen

Festival de Nederlandse Dansdagen viert dit jaar haar 20-jarig bestaan. Tijdens dit jubileum presenteert het festival van 5 t/m 8 oktober 201 de top van de Nederlandse dans in al zijn verschijningsvormen: van modern dans tot performance en van urban dance tot klassiek ballet. Tijdens Het Parcours licht Festival de Nederlandse Dansdagen als voorproefje een tipje van de sluier op van de voorstelling BECOMING van choreograaf Iván Pérez. Hij toont een wereld waarin virtuoze dansers met de stroom meegaan of juist er tegenin, voortdurend beïnvloed door ontmoetingen en ervaringen.

 

 

16.00 en 17.15 uur – Markt (Start: beeld Minckelers)
Vloeistof
We wachten op de grens

In deze ‘trip’ neemt Vloeistof het thema ‘grenzen’ onder de loep. We nemen je meteen mee naar buiten, naar een onverwacht plekje in de stad. Vier dansers, drie spiegels en een enorme glazen plaat geven je een indringende kijkervaring.

Hoe fictief is een grens eigenlijk?

De hoedanigheid van grenzen in deze steeds veranderende wereld verandert constant. Grenzen worden opgeworpen en soms juist afgebroken. Voor de een een bron van vrijheid, voor de ander een beperking. Wat doet de vaak gehoorde wens om grenzen opnieuw op te willen trekken? En wat gebeurt er aan de andere kant? Met minimale middelen onderzoekt deze voorstelling hoe dans, afbakening en afstand ons beweegt. Zoals een van de bezoekers het verwoordde: “We wachten op de grens  is nog zo'n voorstelling wat het vloeistof door je lichaam laat stromen. Aangrijpend!”

 

Concept & choreografie: Anja Reinhardt & Yuri Bongers / Dans: Rex Clemensia, Ulrike Doszmann, Yuri Bongers & Anja Reinhardt / Stage (Fontys): Martina Gunkel/ Sound: Jesse Koolhaas e.a.

 

15.30 uur – Pathé Maastricht (Zaal 8)
Opera Zuid
Preview van de producties in het nieuwe seizoen

Opera Zuid brengt al meer dan vijfentwintig jaar krachtig operatheater met veel getalenteerde, internationale vocalisten en is hét epicentrum voor opera in Zuid-Nederland. Tijdens Het Parcours besteden zij aandacht aan highlights uit de opera’s die Opera Zuid komend seizoen zal gaan uitbrengen: Werther van Massenet (première in Theater aan het Vrijthof op 10 november 2017; dernière in Theater aan het Vrijthof op 10 december 2017) en Un Ballo in Maschera van Verdi (te zien in Theater aan het Vrijthof op 22 mei 2018).

 

 

12.30 en 14.30 uur – LIOF (Boschstraat 76)
Marnix van der Poll
Spelen op bijzondere locaties, dat is het handelsmerk van klassiek pianist Marnix van de Poll. Midden in de duinen op Oerol, op de pont over het Amsterdamse IJ tijdens de maandagochtendspits en in de Japanse Tuin in Den Haag. Dit doet hij met zijn stichting Crazy Initiatives, om mensen te inspireren en met elkaar te verbinden. Op het binnenplein van het LIOF aan de Boschstraat 76 speelt Marnix Japans werk van Yoshimatsu: Pleiades Dance IV en Mad Rush van Philip Glass.

- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------

Dans

Project Sally
€ 10,00
vr 15 sep 2017 / 20:00 uur
SALLY Dansgezelschap Maastricht
SKYLINE
lees verder »
Theater_

Toneelgroep Maastricht
€ 16,00
zo 1 okt 2017 / 16:00 uur
Toneelgroep Maastricht
Brieven uit Genua
lees verder »
Dans

javascript:void(0)
€ 27,50
do 5 okt 2017 / 20:30 uur
Nederlandse Dansdagen
Openingsprogramma
lees verder »
Familie en jeugd

Vertelhuis RacconTella
€ 10,00
za 21 okt 2017 / 14:00 uur
Vertelhuis RacconTella
Mijn hoofd op reis 3+
lees verder »
Opera

Werther
€ 39,50
vr 10 nov 2017 / 20:00 uur
Opera Zuid
Werther
lees verder »
_Populair

Charlotte Haesen en Tobalita Strijkkwartet
€ 16,00
zo 19 nov 2017 / 16:00 uur
Charlotte Haesen en Tobalita Strijkkwartet
Café des Chansons
lees verder »
_Musical

Esmée Dekker, Chris Tates, Alfred van den Heuvel
€ 45,00
di 9 jan 2018 / 20:00 uur
Esmée Dekker, Chris Tates, Alfred van den Heuvel
My Fair Lady
lees verder »
_Theaterconcert

Club Vaudeville
€ 14,00
vr 12 jan 2018 / 20:30 uur
Musica Extrema
Club Vaudeville
lees verder »
Theater_

Toneelgroep Maastricht
€ 22,50
zo 4 mrt 2018 / 19:00 uur
Toneelgroep Maastricht
La Superba
lees verder »
_Theaterconcert

Flip Noorman
€ 14,00
vr 23 mrt 2018 / 20:30 uur
Flip en de Noormannen
The Big One
lees verder »
Opera

Opera Zuid
€ 39,50
di 22 mei 2018 / 20:00 uur
Opera Zuid
Un Ballo in Maschera
lees verder »