16 maart t/m 14 april 2017


 

EXPO: MARIJKE STULTIENS 90 JAAR | 16 maart t/m 14 april 

 

Marijke Stultiens-Thunnissen (Breda 1927 / Bunde) wordt algemeen gezien als de grande dame van de Limburgse kunst. Bij gelegenheid van haar 90ste verjaardag presenteren het Gouvernement aan de Maas en het Theater aan het Vrijthof een overzicht van haar uitgebreide oeuvre.


 

Marijke Stultiens in woord en beeld  

Vrijdag 7 april, 15.15 uur, Papyruszaal Theater aan het Vrijthof

 

Een gesprek met Marijke Stultiens en getuigen uit haar werkzame leven onder leiding van Jacques Giesen.
Muzikale omlijsting: Joep van Leeuwen & Third Stream Music.
 
We nodigen u van harte uit. Gratis toegankelijk maar gaarne even aanmelden:

 

Captcha Code

Klik op de afbeelding voor een andere captcha.
 

 

Expositie Theater aan het Vrijthof | 16 maart t/m 14 april 2017

 

De eerste paar jaren van haar kunstenaarsleven heeft Marijke Stultiens vooral geschilderd en won ze drie maal de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Haar experimenteerdrift leidde spoedig tot textielwerken gemaakt van uiteenlopende materialen, zoals touw, dweilen en watten. Zij heeft er internationaal furore mee gemaakt, zoals tijdens de beroemde Biennale internationale de la tapisserie in Lausanne. Later  besloot zij over te stappen op werken van en met papier, waarin zij haar teken- en schildertalent combineert met haar zin voor dichterlijke teksten en kleurrijke patronen. Hele kunstenaarsboeken zijn zo ontstaan. Uit zink, dat zij op tal van manieren bewerkt en plooit, ontstaat in haar handen een veelvoud aan objecten. Maar ook kleine gevonden objecten  en prullaria, al dan niet beschilderd,  vinden hun plek  in wonderlijke kijkkasten.

 

Haar levensvreugde gaat gepaard met het nodige persoonlijke en maatschappelijke engagement.

 

Haar huwelijk met beeldhouwer Rob Stultiens (1922-2002) weerhoudt haar er niet van, een eigen carrière te volgen. En dit was zeker in de jaren 1950-60 uitzonderlijk. Jarenlang vecht ze samen met haar man en andere kunstenaars tegen de benauwde structuren, die tot diep in de jaren 1970 het Limburgse kunstklimaat in de greep hielden. Ze voerde de linies van ambitieuze regionale kunstenaars aan tijdens het protest tegen Trajecta. Dit protest was gericht op erkenning voor beroepskunstenaars en aansluiting bij de kunstwereld buiten de provincie. Tevens was ze een van de initiatiefnemers van het kunstenaarsinitiatief Het Bassin, waar ze met hart en ziel streed voor expositiemogelijkheden voor jonge Limburgse kunstenaars buiten het geijkte circuit.


 

- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------