Huub Stapel over King Lear

Macht, trouw, bedrog en loutering

 

Huub Stapel is al lang geen onbekende naam meer. De acteur werd bij het grote publiek bekend door filmklassiekers als De lift, Flodder en Amsterdamned, en in televisieseries als Moeder ik wil bij de revue, Zwarte Tulp en Flikken Rotterdam. Als presentator is hij bekend van televisieprogramma’s als Oberon en Stapel op auto’s. En zoals bijna ieder seizoen, zal hij dit jaar te zien zijn op het toneel met de hoofdrol in King Lear. Een coproductie van Toneelgroep Maastricht met Theater aan het Vrijthof en SENF theaterpartners.


 

 

De eerste keer Shakespeare

In het najaar 2018 keert Stapel weer terug naar het Limburgse gezelschap voor de hoofdrol in het koningsdrama King Lear. Het is de eerste keer in zijn succesvolle loopbaan dat hij te zien is in een klassieker van Shakespeare. “Ik heb nooit de ambitie gehad Shakespeare te doen. Ik koos altijd voor voorstellingen van de vrije producties en niet voor het gesubsidieerde theater. “Maar de samenwerking met artistiek leider en regisseur Servé Hermans in de voorstelling Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal was zo goed bevallen dat ik direct ja zei toen hij me vroeg voor King Lear.”

 

Stapel over King Lear

In de toneelklassieker wil de oude koning Lear zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraag hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar zijn jongste dochter Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Lear schat de motieven van zijn dochters verkeerd in en gaat daar uiteindelijk aan ten onder.


“We hebben er al een aantal repetitieweken op zitten waarin we veel met elkaar hebben gepraat over het stuk. Het stuk gaat over hele grote thema’s zoals macht, trouw en bedrog, maar ook over loutering. De prachtige bewerking van Jibbe Willems is kraakhelder. Er gebeurt ontzettend veel in dit stuk. We willen het verhaal zo compleet mogelijk vertellen. Naast de verwikkelingen rondom King Lear en zijn dochters, spelen we ook de subplot met Gloster en zijn zonen.

 

Ik vind King Lear ingewikkeld, omdat hij zo moeilijk te doorgronden is. Ik denk steeds: Waarom doet hij dat, waarom verstoot hij bijvoorbeeld zijn dochter Cordelia, zijn oogappel en de enige die eerlijk is tegen hem? Daarna volgt spijt en waanzin. Ik moet me daar als acteur toe gaan verhouden. Het leuke aan deze rol is dat je heel snel moet schakelen van de grootste gekte naar het diepste verdriet.”

 

De cast

Ik speel met een van mijn beste vrienden de Vlaamse acteur Dirk Roofthooft. Wilfried de Jong speelt de nar en heeft de vrijheid gekregen om de rol zelf in te vullen. Dat leidt overigens tot hilarische momenten tijdens de repetities. Mijn dochters worden gespeeld door Sylvia Poorta, Mieneke Bakker en Elisabeth De Loore. Daarnaast spelen mee Louis van Beek, Dries Vanhegen, Porgy Franssen, Hans Trentelman en Hans van Leipsig. De laatste drie acteurs ken ik nog van de Toneelacademie Maastricht. De academie waar de jongste van onze club, Caro Derkx, nu aan haar afstudeerjaar begint. Ik ga het allemaal ervaren, maar met een goede regisseur als Servé Hermans en zulke prachtige tegenspelers kan ik wel uit de voeten. Het wordt misschien wel de grootste uitdaging uit mijn carrière.”

 

De première van King Lear is op 6 oktober te zien tijdens de officiële opening van de vernieuwde Papyruszaal. Andere speeldata zijn 5 en 7 oktober, 20 en 21 november en 10, 11 en 12 december. 

- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------

© Stefan Vanfleteren