L1 Theaterweek van start

 

 

Van 14 t/m 19 mei is het Theaterweek bij L1! De hele week duiken ze in de wereld van het theater. L1 nam een kijkje  kijkje voor en achter de schermen bij de Limburgse theaters en sprak met grote artiesten en aanstormende talenten. Bekijk hieronder het programma op radio en televisie.

 

L1 Theaterweek op tv:
maandag 14 t/m vrijdag 18 mei om 17:15, 19:15 en 22:15 uur.

MAANDAG 14 MEI:
In gesprek met Angela Schijf
Angela Schijf trekt wekelijks miljoenen kijkers met Flikken Maastricht. Onlangs werd bekend dat er nog een dertiende seizoen komt van de succes-serie. De opnames starten dit najaar, als Angela net haar tournee met Toneelgroep Maastricht achter de rug heeft en in het theater staat met haar eigen muziek-productie ‘Vier Jaargetijden’. Daarin neemt Schijf kinderen mee op reis dwars door de seizoenen, aan de hand van het meesterwerk van Antonio Vivaldi. Reden genoeg voor een goed gesprek Angela Schijf over theater, muziek en natuurlijk Limburg.

Achter de schermen bij Theater Terra
Jong geleerd is oud gedaan: dat geldt natuurlijk ook voor het bezoeken van het theater! Theater Terra maakt al 40 jaar familievoorstellingen en musicals die te zien zijn in heel Nederland en Vlaanderen, en die geschikt zijn voor de kleinsten. Dit seizoen was de voorstelling ‘De kleine zeemeermin’ te zien, naar het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen. Hoofdrolspeelster Verena Verhoeven gunde ons in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht een kijkje achter de schermen.

DINSDAG 15 MEI:
King Lear, de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Maastricht
Op 6 oktober gaat in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht de klassieker King Lear in première, op de planken gebracht door Toneelgroep Maastricht. “De allergrootste, allerzwartste, meest verschrikkelijke tragedie die Shakespeare ooit geschreven heeft,” in de woorden van regisseur en artistiek leider Servé Hermans. De cast is indrukwekkend: naast Huub Stapel als King Lear staan o.a. Porgy Franssen, de Vlaamse acteur Dirk Roofthooft en - opvallend - schrijver, theater- en televisiemaker Wilfried de Jong op de planken.

In gesprek met choreografe Conny Janssen
De moderne dans van theatergezelschap Connie Janssen Danst is ook komend seizoen weer te bewonderen in de Limburgse theaters. De nieuwe voorstelling heet ‘Broos’. De dansers kruipen in huid van broze mensen: dat kunnen waggelende peuters zijn, maar ook onzekere tieners of vermoeide senioren. Allemaal hebben ze iets broos over zich en zijn daarom een bron van inspiratie voor choreografe Connie Janssen.

WOENSDAG 16 MEI:
De naaktpakken van Jon van Eerd
Acteur en schrijver Jon van Eerd uit Maastricht staat al jaren op de planken als Harrie Vermeulen, zijn hilarische alter ego dat allerlei gekke avonturen beleeft. Dit theaterseizoen belandde Harrie in het paradijs… inclusief adamskostuum! Jon van Eerd geeft ons een tour achter de schermen en vertelt over zijn nieuwste productie Charley, de eerste musical van zijn hand. Charley is vanaf januari 2019 in de Limburgse theaters te zien.

Maak kennis met klassiek talent Nienke Nasserian Nilissen
Mezzosopraan en klassiek muziektheatermaaksterNienke Nasserian Nilissen is de dochter van een Venlose moeder en Tanzaniaanse vader, stamhoofd van de Masai. Haar vader, inmiddels overleden, had zes vrouwen en Nienke heeft 33 broertjes en zusjes. In haar voorstelling ‘Masai’ combineert ze verhalen over haar bijzondere familie met klassieke muziek. Een talent om in de gaten te houden!

DONDERDAG 17 MEI:
Brigitte Heitzer
Brigitte Heitzer uit Noorbeek won ruim tien jaar geleden de hoofdrol in de musical Evita, over het leven van de first lady van Argentinië Evita Duarte. Dat gebeurde in de live TV show ‘Op zoek naar Evita’. Sindsdien speelde ze in musicals als Miss Saigon, Petticoat en The Full Monty. In het nieuwe theaterseizoen staat Brigitte Heitzer opnieuw op de planken als Evita. Hoe blikt ze terug op haar deelname aan ‘Op zoek naar Evita’ en wat gaat ze deze keer anders doen?

Hoe geniet je van theater als je niet kan zien?
Een bijzondere bezoeker van het Munttheater in Weert is Ans van den Ende. Ze is blind en (bijna) doof. Ondanks die beperking is ze bijna wekelijks te vinden in het theater, waar ze het liefst muziekvoorstellingen en cabaret bezoekt. Maar hoe doet ze dat dan? En hoe kun je genieten van theater als je het niet ziet en (bijna) niet hoort?

 

VRIJDAG 18 MEI:
Jandino Asporaat
Jandino Asporaat was de afgelopen jaren niet te missen. Naast zijn televisiewerk voor RTL staat hij regelmatig in het theater. Vooral met stand-upcomedy. Maar het komend theaterseizoen keert ie terug naar zijn oude liefde; de klucht. In ‘Judeska in de TBS-kliniek’ speelt Jandino zijn bekende typetje Judeska, die allerlei avonturen beleeft in een TBS-kliniek. Waarom stopt Jandino (tijdelijk) met stand-upcomedy om een klucht te kunnen spelen? En wat heeft ‘ie eigenlijk met Limburg?

Jong musicaltalent wordt klaargestoomd in Venlo
Op de Vooropleiding Musical aan het Venlose Valuascollege worden jonge talenten klaargestoomd voor het musical vak. Ze combineren de normale schoolvakken met dagelijkse musicallessen, waarin er wordt gezongen, gedanst en geacteerd. Loopt de nieuwe Chantal Janzen of Renée van Wegberg rond in Venlo? We zoeken het uit tijdens de Preview Night in Theater de Maaspoort, waar de musicaltalenten een voorproefje geven van hun nieuwe productie ‘Titanic.’ 

 

L1 Theaterweek op radio:

maandag 14 t/m vrijdag 18 mei om 11:00 uur (bij Kris en Ruud) en zaterdag 19 mei om 11:00 uur (in L1 Cultuurcafé):  


MAANDAG 14 MEI:
Ronald Wintjens, directeur Nederlandse Dansdagen en dansgezelschap Project Sally

DINSDAG 15 MEI:
Nienke Nasserian Nillesen, klassiek muziektheatermaakster (aanstormend talent)

WOENSDAG 16 MEI:
Michael van Hoorne, Van Hoorne Entertainment

DONDERDAG 17 MEI:
Lone van Roosendaal, musicalster (over The Bridges of Madison County)

VRIJDAG 18 MEI:
Tineke Schouten, cabaretière

ZATERDAG 19 MEI:
Dick van den Heuvel, schrijver en regisseur

  


- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------