Maastrichtse Natascha Dejong schittert in tijdloze zwanenzang met identieke marionetten

 

 

Maastricht, 27 november 2017 – Natascha Dejong is op 2 december in haar thuisstad Maastricht te zien in de remake van Kris Verdoncks spraakmakende voorstelling I/II/III/IIII. Ze danst als een van vier ‘identiek’-bewegende marionetten in een grote machine.


Voor even terug in Maastricht

De Maastrichtse Natascha Dejong is een van de vier ‘identieke’ dansers in deze voorstelling. In 2003 studeerde ze af aan ‘de Rotterdamse Dansacademie’ (nu bekend als Codarts) en vervolgde haar opleiding in New York bij ‘the Ailey School’ en in Los Angeles bij ‘the Edge’. Ze trad op in musicals als Dirty Dancing en Cats, was te zien in televisieprogramma’s als X-Factor en The Voice of Holland, ging de wereld rond met verschillende dansproducties en haalde de finale van het televisieprogramma ‘SYTYCD’. Buiten haar carrière als danseres is ze ook nog zeer actief als dansdocente: “Het is geweldig om je passie en kennis te kunnen delen. Wanneer mensen moe maar voldaan mijn les uitlopen, heb ik mijn doel bereikt.” In Maastricht gaf ze onder meer les bij Opleiding Dans Maastricht en Kumulus, en ook in de Randstad, waar ze inmiddels woont, geeft ze dansles. In 2016 werkte Natascha kort als office manager bij ICK Amsterdam, maar ze besloot al snel haar grote passie te volgen en verder te gaan als danseres. ICK werkt normaliter met een vast dansensemble, maar toen een vierde danseres nodig was voor I/II/III/IIII deed Natascha auditie en werd ze direct uitgekozen. Dat brengt haar in december, voor even, terug naar Maastricht.

 

Tussen menselijke controle en machinale overgave
Tien jaar na dato maakt choreograaf en beeldend kunstenaar Kris Verdonck (Two Dogs Company) een remake van zijn spraakmakende voorstelling I/II/III/IIII. Hierin transformeert hij het toneel tot een poppenkast met levende mensen. Vier danseressen hangen als marionetten in een grote machine. Een solo, een duet, een trio en een kwartet volgen elkaar op in deze choreografie van identieke bewegingen. Een spel tussen overgave aan de machine en het zoeken naar controle. De beelden die I/II/III/IIII oproept zijn verwarrend en dubbelzinnig: de danseressen lijken op gracieuze, haast fragiele zwanen, maar ze herinneren ons ook aan meegesleurde dierlijke karkassen, zwevende engelen, neerstortende mensenlijven en alles daartussenin. 


ICK – Stadsgezelschap Dans van Amsterdam

ICK is Stadsgezelschap Dans van Amsterdam. Het spraakmakende dansgezelschap produceert onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten internationale dansvoorstellingen, begeleidt gastkunstenaars en initieert tal van research- en educatieve projecten. Het repertoire van ICK bezit de bijzondere kwaliteit bij het publiek een diepere gelaagdheid over te brengen, terwijl ook toeschouwers die puur willen genieten van de schoonheid van dans zich tot de voorstellingen aangetrokken voelen. Het gezelschap ontving diverse prestigieuze prijzen en heeft de afgelopen twintig jaar over de hele wereld getoerd.

Natascha in Avondgasten en De Limburger

Op 27 november schoof Natascha Dejong aan bij AvondGasten, het praatprogramma op L1 TV. Hier vertelde ze wat meer over de voorstelling. Via de volgende link kunt u de video terugkijken: http://bit.ly/2zssfOh

 

Daarnaast stond er op 29 november een interview met haar in De Limburger. Over de musical 'On Your Feet', het moederschap en I/II/III/IIII. Lees het volledige interview hier.

 

Lovende reacties van de pers over I/II/III/IIII
☆☆☆☆☆ NRC -"Manipulaties en esthetisch genot bij Kris Verdonck"
☆☆☆☆☆ Theaterkrant -"Een tijdloze zwanenzang"
☆☆☆☆ Volkskrant -"Verdonck stileert en vertraagt deze performance tot in detail" 
☆☆☆☆ Trouw -"Een machine als handig hulpje én als een hels instrument" 
☆☆☆☆Parool -"Boeiende beeldende kunst met bewegende lijven" 


_
- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------

Dans

ICK Amsterdam & Two Dogs Company
€ 25,00
za 2 dec 2017 / 20:00 uur
ICK Amsterdam & Two Dogs Company
I/II/III/IIII
lees verder »