Masterclasses Un Ballo in Maschera


Theater aan het Vrijthof organiseert i.s.m. Opera Zuid twee Masterclasses rondom de opera Un Ballo in Maschera

 


 

Rondom de opera Un Ballo in Maschera, die 22 mei in première gaat in Maastricht, organiseren Theater aan het Vrijthof en Opera Zuid twee bijzondere masterclasses. De eerste masterclass op woensdag 25 april is ‘Verdi, objectief bekeken’ gepresenteerd door bas-bariton Huub Claessens. De tweede masterclass ‘Het genie Verdi, uitgelegd aan de hand van zijn partituur’ ‘wordt gegeven door dirigent Karel Deseure. Binnen deze kleine serie aan Masterclasses krijgen operabezoekers de kans vooraf mee te kijken in het maakproces van een opera en een kijkje in de keuken van Opera Zuid.


Masterclass ‘Verdi, objectief bekeken’ door Huub Claessens
Verdi had vaak moeite met de manier waarop zangers zijn muziek misbruikten om te pronken met hun stem. Dat had natuurlijk veel te maken met de belcanto manier van zingen die tijdens Verdi’s tijd in voegen was. Terwijl belcanto aria’s en opera’s er net op gericht waren om de stem in al haar glorie te etaleren, was Verdi helemaal niet opgezet met al die ongevraagde fermati en het breed uitsmeren van zijn erg ritmisch geschreven muziek. Huub Claessens gaat samen met vier jonge zangers, aan de hand van Verdi’s brieven, op zoek naar de gulde middenweg tussen vocale ijdelheid en correcte uitvoeringspraktijk.


Masterclass ‘Het genie Verdi, uitgelegd aan de hand van zijn partituur’ door dirigent Karel Deseure
Onder leiding van rising star Karel Deseure, dirigeren aspirant-dirigenten solisten uit de cast van de Opera Zuid-productie, die aria’s uit Un Ballo in Maschera brengen. Het wordt een gezamenlijke ontdekkingsreis doorheen deze fantastische opera. Wat maakt Verdi zo geniaal? Wat zijn de uitdagingen om een zanger te dirigeren en hoe wordt er gerepeteerd? Waarom heeft Verdi bepaalde aria’s net zo gecomponeerd? Het zijn maar enkele van de vele vragen die tijdens deze werksessie aan bod komen.

 


- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------