Nederlandse Dansdagen en festival jong! brengen gezamenlijk familieprogramma

 

 

Maastricht, 14 augustus 2018 - Dit jaar smelten Festival de Nederlandse Dansdagen en festival jong! op 14 oktober samen. Door de verbouwing van de Papyruszaal van Theater aan het Vrijthof verschuiven de Nederlandse Dansdagen van het eerste naar het tweede weekend van oktober, waardoor ze samen vallen met festival jong!. Daarom werd besloten dit jaar over te gaan tot samenwerking. Dit resulteert in een zondag die gevuld is met dans voor jonge dans- en theaterliefhebbers. In AINSI kun je met de hele familie je fantasie en verbeelding laten prikkelen en tegelijkertijd de wereld van de dans ontdekken.

 

Festival de Nederlandse Dansdagen 2018

Van woensdag 10 t/m zondag 14 oktober vindt in Maastricht de 21e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen plaats. Dansliefhebbers en dansprofessionals kunnen vijf dagen lang genieten van het beste, mooiste en nieuwste dat de Nederlandse dans in al haar verschijningsvormen te bieden heeft. De voorstellingen, open ateliers, workshops, tentoonstellingen, ontmoetingen en feesten zijn te beleven in de theaters van Maastricht en op bijzondere locaties in de stad. Theater aan het Vrijthof is het festivalhart, maar er wordt ook geprogrammeerd in bijvoorbeeld AINSI en voetbalveld Den Dolhaart. In het programma komt een caleidoscoop aan genres voorbij: van klassiek ballet tot urban dance en van avant-garde tot moderne dans en dans voor een jong publiek.

 

Prijswinnaar Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017 te zien in AINSI

De zondag staat in AINSI zelfs helemaal in het teken van dans voor de allerjongsten. Met Papier 3+ van Dadodans | Gaia Gonelli is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017 te zien. Deze prijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Met Cie. Woest’s Balancing Bodies 8+ is ook de genomineerde voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2018 aanwezig. De beide voorstellingen weten op bijzondere wijze de verbeeldingswereld van kinderen prikkelen.

 

Dansvoorstelling in een wereld van papier

Dadodans | Gaia Gonelli onderzoekt in Papier 3+ het veelzijdige materiaal waarnaar deze voorstelling vernoemd is. Het scheurt, het kraakt, het ruikt naar nieuwe boeken, je kunt het verfrommelen, vouwen en nog veel meer. Drie dansers gaan in de voorstelling op reis in een landschap van papier en maken gebruik van de mogelijkheden van het materiaal. Door te dansen, kruipen, sluipen en spelen laten ze het papier wapperen, scheuren en krimpen. Zo ontstaan werelden die worden verfrommeld, telkens opnieuw. Een voorstelling die de verbeelding weet te prikkelen.

 

Theatervoorstelling zonder podium en zonder zitplaatsen

Cie. Woest speelt in Balancing Bodies 8+ met, en ondermijnt zo, alle traditionele (theater)codes. Er zijn geen genummerde zitplaatsen, er is geen podium en geen licht dat dimt wanneer de voorstelling begint. In een doodgewone ruimte staan bureaustoelen op wieltjes kriskras door elkaar. De performers en toeschouwers worden overgelaten aan een onvoorspelbare ruimte vol verrassingen en onverwachte wendingen. Samen gaan ze in op zoek naar de verhoudingen tussen publiek en performer.

 


- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------