Servé Hermans over King Lear

Liefde, familie, loyaliteit, macht, verraad en wraak

 

Toneelgroep Maastricht is één van de grote toneelgezelschappen in Nederland. De artistiek leiders Servé Hermans (1981) en Michel Sluysmans (1979) maken muzikale toneelstukken van nieuwe toneelteksten en bewerkingen van klassiekers. In 2015 geleden maakte Servé Hermans de succesvolle voorstelling Othello. Dit jaar kiest hij voor het koningsdrama King Lear. “King Lear van William Shakespeare is een klassieker die je gezien moet hebben als je van toneel houdt. Het gaat over grote thema’s: liefde, familie, loyaliteit, macht, verraad en wraak.”


 

 

Hermans over King Lear

In King Lear wil de oude koning Lear zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraag hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Parallel aan dit verhaal spelen de intriges tussen Gloster en zijn zonen Edmund en Edgar.

 

Servé Hermans is gefascineerd door de vraag hoe het mogelijk is dat mensen binnen een familie elkaar zoveel pijn doen. “De dubbele vadermoord treft mij het meest. Hoe is het mogelijk dat mensen met zulke hechte banden elkaar zoveel pijn doen? Er is al zoveel ellende en dan moet er nog meer bloed vloeien. In King Lear wordt zoveel harder getrapt dan nodig is. Het is ongelofelijk en tegelijk fascinerend dat die kracht dus in de mens zit. Er zijn veel verwikkelingen in dit verhaal. Het is bijna soap-achtig.”

 

Naast de vraag waarom familieleden elkaar zoveel leed aandoen, is Hermans geïntrigeerd door het Britse koningshuis. Daar wacht een 75-jarige prins nog steeds op het moment dat hij aan zijn eerste baan kan beginnen. “Dat moet iets doen met een mens. Ik heb gekozen voor een cast op leeftijd. Onze Lear is heel oud en zijn dochters, met uitzondering van zijn jongste dochter, staan te poppelen om te heersen. Niet meer zozeer vanuit een ambitie, maar vanuit een andere intentie. Dat lange wachten vervult hen ook met gif en wraak.”

 

Cast

De cast van King Lear bestaat uit bekende en gerenommeerde acteurs. Hermans werkte een jaar geleden met Huub Stapel tijdens de voorstelling Pinkpop. “Huub heeft in zijn lange carrière nog nooit in een Shakespeare gespeeld. Ik vond dat het tijd werd, en gelukkig zei Huub ‘ja’.” Wilfried de Jong speelt de nar en krijgt alle vrijheid om zijn rol in te vullen. De cast bestaat verder uit Mieneke Bakker, Louis van Beek, Caro Derkx, Porgy Franssen, Hans van Leipsig, Elisabeth De Loore, Sylvia Poorta, Dirk Roofthooft, Hans Trentelman en Dries Vanhegen. De muziek wordt gemaakt en live gespeeld door Wilfried de Jong en Elisabeth De Loore.

 

Decor en kostuums

“Voor het decor en de kostuums hebben we ons laten inspireren door het werk van de Vlaamse topfotograaf Stephan Vanfleteren. Met veel trots mogen we Stephan tot ons gezelschap rekenen. Sinds 2015 fotografeert hij alle campagnebeelden voor ons en bepaalt daarmee mede onze huisstijl. Op de foto’s zie je de acteurs altijd in een grote zwarte jas. Die jas is het uitgangspunt van de kostuumontwerpen van Marta Stoffels. Industrial designer Tim Scheffer en Wilfried de Jong hebben zich onder andere laten inspireren door Vanfleterens fotoboek Atlantic Wall.”

 

De première van King Lear is op 6 oktober te zien tijdens de officiële opening van de vernieuwde Papyruszaal. Andere speeldata zijn 5 en 7 oktober, 20 en 21 november en 10, 11 en 12 december. 

- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------

© Stefan Vanfleteren