Shailesh Bahoran en Gaia Gonnelli winnaars Prijzen Nederlandse Dansdagen 2017

 

Op vrijdag 6 oktober heeft choreograaf Shailesh Bahoran tijdens de 20e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2017 ontvangen. Choreograaf Gaia Gonnelli is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. Aan de stimuleringsprijzen is een geldbedrag van respectievelijk € 12.000,- en € 10,000,- verbonden voor een nieuw te creëren werk, dat in 2018 tijdens het festival in première gaat.

 

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2017

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht, in 2007 in het leven geroepen, is een landelijke stimuleringsprijs voor een talentvolle maker. Onder andere Cecilia Moisio, Loïc Perela en Katja Heitmann gingen de winnaar van 2017 voor. De jury werd verrast door de bevlogen presentaties die nieuwsgierig maken naar de verdere ontwikkeling van de genomineerden Shailesh Bahoran, Connor Schumacher en Sabine Molenaar. De jury herkent een sterke potentie in de makers en is nieuwsgierig naar de veelbelovende volgende stappen in hun carrières.

 

Uit het juryrapport: "Shailesh Bahoran laat naar eigen zeggen zien "wat het is om een winner te zijn". Met integriteit en respect benadrukt hij de kracht van eigenheid. De jury is zowel persoonlijk geraakt door de wijze waarop Bahoran zijn eigen talent en die van zijn danser samenbrengt, als door de bevlogenheid waarmee hij dit doet. De jury kijkt uit om het werk te ervaren tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2018."

 


 

Shailesh Bahoran

Shailesh Bahoran neemt zijn fascinatie voor B-Boy Redo als uitgangspunt voor een gelijknamige voorstelling over doorzettingsvermogen en inclusie. Gezien zijn lichamelijke uniciteit heeft deze bijzondere danser een aantal obstakels moeten trotseren. Veerkracht, wilskracht en eigenheid maken deze danser voor Bahoran tot één van de meest inspirerende en gemotiveerde dansers die de urban danswereld rijk is. De bevlogenheid van Bahoran en Redo’s fascinerende danstaal, gedicteerd door zijn lichaam, komen samen in een rauw en transparant concept voor een dansvoorstelling waardoor de jury is geraakt.

 

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017

De nieuwe Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek heeft als doel de innovatie van dans voor een publiek tussen 4-18 jaar in Nederland te stimuleren. De jury is blij een bijdrage te kunnen leveren aan dat specifieke deel van het veld en heeft met plezier de gedetailleerde plannen van genomineerden Ryan Djojokarso, Gaia Gonnelli en Guilherme Miotto tot zich genomen. De jury kijkt uit naar de ontwikkeling van de makers en hoopt met de prijs een impuls te geven aan de verdere ontwikkeling van dans voor het jonge publiek.

 

Uit het juryrapport: "De winnaar heeft ontegenzeggelijk hart voor het jonge publiek en geeft op speelse wijze ruimte aan de verbeelding van dit publiek. De jury heeft het volste vertrouwen in de uitwerking van het concept en is benieuwd hoe de kinderen gaan reageren op de première tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2018."

 


 

Gaia Gonnelli

In het verlengde van eerder werk vertrekt Gaia Gonnelli vanuit een specifiek materiaal. In Papier (4+) gebruikt zij de eigenschappen van papier als uitganspunt om de verbeeldingskracht van kinderen te prikkelen. Dun, kwetsbaar, stevig en scherp is papier voor Gonnelli een metafoor voor de ontluikende vriendschappen van kinderen. De jury oordeelt dat het voorstel een eigenzinnige invalshoek op een belangrijk thema biedt. Gonnelli laat de veelzijdigheid van papier ervaren en schetst een concept waarin alle zintuigen worden aangesproken. De jury ziet in haar een maker die bewust kiest voor een jong publiek en deze vol verbeelding weet te aan te spreken.

 

Achtergrond

Alle genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw te creëren werk te maken en te presenteren aan een commissie.

 

De commissie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2017, onder voorzitterschap van festivaldirecteur Ronald Wintjens, bestaat uit Wethouder Mieke Damsma van Cultuur Maastricht, algemeen directeur Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, directeur Branko Popovic van Fashionclash, choreograaf Andrea Leine en artistiek leider Alida Dors van BackBone.

 

Artistiek leider Andreas Denk van Plan-d, artistiek leider Wies Bloemen van Danstheater AYA en directeur Valentijn Byvanck van Marres maken deel uit van de commissie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2017, eveneens onder voorzitterschap van festivaldirecteur Ronald Wintjens.

 


 

VSCD Oeuvreprijs voor Hans van Manen

Meesterchoreograaf Hans van Manen (1932) ontvangt aankomend weekend tijdens de 20e editie van het festival de VSCD Oeuvreprijs. De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats op zaterdag 7 oktober tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

 

Het VSCD-bestuur over Hans van Manen:  “Al ruim zestig jaar creëert Hans van Manen baanbrekende choreografieën waarmee hij een belangrijke impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van de danskunst in binnen- en buitenland. Zijn invloed is onuitwisbaar. Van Manens werk voert terug naar de essentie van wat dans is, eenvoudig, krachtig en puur, een kunstvorm die de ziel raakt. Hij heeft de liefde met al zijn passie en spanningen op het podium gebracht, vaak met humor. De heldere lange lijnen die doorbroken worden, zoals het onweer op een zonovergoten dag, herkent iedereen als het werk van deze ware meesterchoreograaf.”

 


Erwin Olaf

Hans van Manen
Foto: Erwin Olaf

- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------

Shailesh Bahoran
Foto: Steven Tips