In de sneeuw op zoek naar Turkije

 

7 januari 2017

 


 

De laatste jaren is er steevast veel aandacht voor de immigratie en inburgering van verschillende bevolkingsgroepen in de Westerse samenleving. Sinds de jaren zestig zijn vanuit het gastarbeiders- programma uit Turkije veel immigranten naar West-Europa getrokken. Ondertussen zijn we ruim vijftig jaar verder. De vraag naar hoe het nu met de Turkse inwoners van Gent gesteld is en de aanhoudende politieke onrust in Turkije maakt dat Luk Perceval voor NTGent een bewerking van de roman Sneeuw maakte.

 

Sneeuw werd in 2002 door Orhan Pamuk geschreven. In de roman staat dichter Ka centraal, die al twaalf jaar als banneling in Frankfurt woont. Hij krijgt de opdracht om naar zijn vaderland Turkije terug te keren om een reportage te maken over de lokale verkiezingen. Hiervoor bezoekt hij Kars, een grensstad in het noordoosten, waar om onverklaarbare redenen een recordaantal jonge moslimvrouwen zelfmoord pleegt. In Kars hoopt Ka ook zijn jeugdliefde Ipek terug te zien. Zij woont bij haar vader, die het familiepension Sneeuwzicht uitbaat. Door zware sneeuwval raakt de stad afgezonderd van de buitenwereld. In een poging om het plaatselijke leven te doorgronden, raakt Ka verstrikt in een web van leugens, roddels en raadsels; een situatie die hem frustreert maar die hem ook inspireert. De Volkskrant noemde Sneeuw "een politieke roman waarin de schrijver het conflict dat de wereld hoofdpijn bezorgt serieus neemt.”

 

NTGent beschikt over een prachtige cast: Pierre Bokma speelt de rol van Ka. Terwijl ook de in België zeer geliefde acteurs Els Dottermans en Frank Focketyn elkaar wederom tegenkomen. Er is ook uitgebreid gezocht naar vier Turkse gastacteurs, Melih Gencboyaci, Celil Toksöz, Meliké Tarhan en Dilan Yurdakul, die we in Nederland vooral kennen als Aysen uit Goede Tijden Slechte Tijden, durfden het aan.

 

Speciaal voor de voorstelling in het Theater aan het Vrijthof hebben Pierre Bokma en Dilan Yurdakul een boodschap voor de bezoekers.

 


koop tickets  » 

Theater_

theaterbewerking van beklijvende roman
€ 22,50
za 7 jan 2017 / 20:00 uur
NTGent
Sneeuw
lees verder »
- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------


_

_