Spanning stijgt voor eerste marathonvoorstelling The Nation


Na het succes van Borgen is er nu een tweede marathonvoorstelling in Theater aan het Vrijthof

 

Het is bijna zover: de première van de Netflix-achtige marathonvoorstelling The Nation van Het Nationale Theater is op zondag 5 november in de Koninklijke Schouwburg. Achter de schermen stijgt de spanning tot ongekende hoogte. "De première is altijd een lichte marteling. Ik ben daar altijd zenuwachtig voor", zegt regisseur Eric de Vroedt die zich voor de eerste marathonvoorstelling van Het Nationale Theater liet inspireren door razendsnelle Netflix-series. "Ik wil voor opwinding zorgen in het theater. Mijn grootste angst is dat dingen saai zijn."

 

"Er zijn regisseurs die niet naar de première gaan van hun voorstelling vanwege de zenuwen. Dat snap ik het best! Ik ben er wel op 5 november. Maar op de dag zelf kan ik door de spanning bijna geen normaal gesprek voeren ", zegt De Vroedt. Omdat The Nation al eerder in première is gegaan - onder meer tijdens het Holland Festival (afleveringen 4,5,6)- is het scherpe randje er gelukkig al een beetje af."

 

Op zondag 5 november aanstaande worden de zes afleveringen van The Nation in ruim vijf uur tijd achter elkaar gespeeld. "Ik moet meer dan een uur inkorten. Dat is pijnlijk, want je hecht toch aan bepaalde mooie en grappige scènes. Het gekke is wel dat ik na het inkorten van de fragmenten helemaal niets mis. Het is dus voor een goed doel", zegt De Vroedt.

 

De regisseur wil het publiek van begin tot einde aan de stoel gekluisterd houden. "Het is de kunst om ruim vijf uur lang de spanningsboog hoog te houden. Dat is mijn streven." Hij denkt dat The Nation juist voor jongeren een mooie voorstelling is. "Veel jonge mensen hebben na het zien van de eerste drie afleveringen gezegd: 'ik wist niet dat het theater zo cool kon zijn'. Een mooier compliment kun je niet krijgen."

 

De vergelijking tussen The Nation en Netflix is bewust. "Ik ben zelf verslaafd aan series. Maar ik koop die nog vaak heel ouderwets op dvd", geeft De Vroedt toe. "Of het nou House of Cards is of Top of the Lake. Wat mij betreft is Netflix de heruitvinding van televisie. Ik dacht toen bij mezelf: 'wat is nu de heruitvinding van theater?' Zo ben ik op het idee voor The Nation gekomen. Ik vind het mooi om net als in een tv-serie een groot verhaal te vertellen met meerdere personages en allerlei losse eilandjes, die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Toch is The Nation puur theater en heeft niets met televisie te maken", besluit De Vroedt. The Nation is zaterdag 6 januari te zien in Theater aan het Vrijthof.


Het verhaal

 

The Nation is een actuele theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Het begint met een mysterie: de elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk is spoorloos verdwenen. Daarna volgt een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij, langs politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, journalisten en welzijnswerkers met ieder hun eigen belangen.

 

met Saman Amini, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Keja Klaasje Kwestro, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Pieter van der Sman, Mahfoud Mokaddem, Romana Vrede Concept, tekst en regie Eric de Vroedt Tekstbijdrage Joeri Vos / Saman Amini


Podiumplekken bij voorstelling The Nation

 

Maak The Nation van dichtbij mee! The Nation wordt gespeeld in een bijzondere opstelling: deels toneel-op-toneel. Op het toneel staat een speciale tribune voor bezoekers die letterlijk zo dicht mogelijk op en ‘in’ de voorstelling willen zitten. Maak alles van heel dichtbij mee. Wees gerust: u hoeft niet mee te doen. Tevens is het een mooie gelegenheid om even achter de schermen te kijken in Theater aan het Vrijthof, omdat u via backstage naar uw zitplaats wordt gebracht.

 

Reserveer snel, de beschikbaarheid is namelijk beperkt. U kunt podiumplekken reserveren door op de button ‘koop tickets’ te klikken en vervolgens de prijssoort ‘podiumplekken’ te selecteren.


- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------

Theater_

The Nation
€ 49,50
za 6 jan 2018 / 18:00 uur
Het Nationale Theater
The Nation
lees verder »