Toneelgroep Amsterdam


Voorstellingen overzicht van seizoen 2017 - 2018

 


Medea - Toneelgroep Amsterdam

 

In de loop van de geschiedenis hebben weinig vrouwen meer inkt doen vloeien dan Medea. Simon Stone (Husbands and wives) mengt in zijn versie van de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt. De succesvolle arts Anna (Marieke Heebink) probeert haar leven na een gedwongen internering weer op de rails te krijgen. Na een mislukte poging haar echtgenoot Lucas te vergiftigen en haar herstel in de psychiatrie, is ze vastbesloten haar gezin weer bij elkaar te brengen. Ze is bereid Lucas zijn affaire met de jonge Clara te vergeven en wil er alles aan doen om samen aan een nieuwe toekomst te bouwen. Al snel blijken haar verwachtingen niet te sporen met die van de mensen om haar heen. Alles wat haar dierbaar is, dreigt ze te verliezen: haar man, haar kinderen, haar carrière. De gedroomde wedergeboorte wordt een afdaling in de duistere krochten van haar geest.

 


Het jaar van de kreeft - Toneelgroep Amsterdam (Bij de Buren)

 

Het jaar van de kreeft gaat over een stormachtige relatie. De voorstelling is een aaneenschakeling van absurde, tragikomische en fysiek uitputtende scènes tussen twee reddeloze mensen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. Beide geliefden zitten gevangen in een onontkoombare spiraal van intimiteit en afstandelijkheid, trots en overgave, leven en dood. Een verhaal zonder romantiek, over twee mensen die de liefde ervaren als een noodlot en een missie.

 


De stille kracht - Toneelgroep Amsterdam (theaterreis naar Amsterdam) 

 

De stille kracht is een meeslepend verhaal over de misverstanden  en het onbegrip tussen culturen en ook tussen naaste familieleden. In zijn enscenering van het meesterwerk van Louis Couperus stelt Ivo van Hove de botsing van twee culturen centraal. De ene is schijnbaar open, rationeel en bureaucratisch. De andere is verholen, magisch en mysterieus. Deze productie is alleen te zien in Amsterdam. ‘In De stille kracht vond Ivo van Hove de stof voor een klassieke tragedie van het zuiverste water. Zo eentje waarin het noodlot keihard toeslaat.’ (De Standaard)


Kings of War - Toneelgroep Amsterdam (theaterreis naar Amsterdam)

 

Kings of war voegt Henry V, Henry VI en Richard III samen tot één explosieve voorstelling over leiderschap. Hans Kesting ontving de Louis d'Or voor zijn vertolking van Richard III. De voorstelling is geselecteerd door de TF jury 2016.

In de opeenvolgende koningen schetst Shakespeare een beeld van politieke leiders, oog in oog met de ultieme verantwoordelijkheid over leven en dood in tijden van oorlog. Op onnavolgbare wijze voert hij ons binnen in de psychologie van de machthebbers maar ook in de machinaties van de raadsheren om hen heen. Kings of war is een internationaal opgezette productie met een grote bezetting. Veertien acteurs spelen 35 verschillende rollen. 

 


De andere stem - Toneelgroep Amsterdam

 

In de monoloog La voix humaine, hoort en ziet het publiek een vrouw die voor de laatste keer met haar ex-geliefde belt. Op basis van haar reacties kan men enkel gissen naar de mogelijke antwoorden van de afwezige ex. De voorstelling De andere stem is Ramsey Nasrs weerwoord van de man. De breuk was radicaal en abrupt, zo lijkt het. De man wil vooruit en heeft professionele zorgen rond een wereld in crisis. Hij probeert praktisch te blijven en wil de boedelscheiding netjes afhandelen. De vrouw aan de andere kant van de lijn lijkt het veel moeilijker te hebben, maar dat is slechts schijn. Gaandeweg wordt duidelijk dat de geliefden meermaals hebben getracht een punt achter de relatie te zetten. Beide partners blijken beschadigd uit de liefdesgeschiedenis te zijn gekomen. Het telefoongesprek wordt een levenslijn.

Ramsey Nasr schrijft en speelt zijn antwoord op La voix humaine in regie van Ivo van Hove.

- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------

_

Theater_

Toneelgroep Amsterdam
€ 22,50
vr 13 okt 2017 / 20:00 uur
Toneelgroep Amsterdam
Medea
lees verder »
Theater_

Toneelgroep Amsterdam
€ 26,00
wo 22 nov 2017 / 20:00 uur
Toneelgroep Amsterdam
Bij de Buren: Het Jaar van de Kreeft
lees verder »
Theaterreis

Toneelgroep Amsterdam
€ 62,50
zo 10 dec 2017 / 12:00 uur
Toneelgroep Amsterdam
De stille kracht (theaterreis naar Amsterdam)
lees verder »
Theaterreis

Kings of War
€ 75,00
zo 17 dec 2017 / 12:00 uur
Toneelgroep Amsterdam
Kings of War
lees verder »
Theater_

Toneelgroep Amsterdam
€ 22,50
ma 9 apr 2018 / 20:00 uur
Toneelgroep Amsterdam
De andere stem
lees verder »