Tribuneplaatsen Heiligdomsvaart Ommegangen in verkoop

 

 

Eens in de zeven jaar komen religie en cultuur in de stad Maastricht tot een hoogtepunt. Sinds 1391 vieren we de Heiligdomsvaart. Gelovige en minder gelovige mensen komen samen om een religieuze traditie in stand te houden. Maastricht maakt zich op voor de viering van de 55e Heiligdomsvaart. Van 24 mei tot en met 3 juni 2018 zijn er vieringen, tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en het hoogtepunt: twee ommegangen trekken door de straten van het oude centrum van de stad. De kaartverkoop voor de tribuneplaatsen van deze ommegangen start op donderdag 1 maart om 12.00 uur.

 

Een Heiligdomsvaart-ommegang is een processie waarin relieken en heiligenbeelden van plaatselijke bijzondere verering, door de eigen woon- en leefomgeving worden gedragen met als doel deze te tonen en Gods zegen af te smeken over de bezoekende pelgrims en stad en bewoners. Vele Maastrichtse groeperingen begeleid door harmonieën, fanfares en koren dragen bij aan de vorming van de religieuze stoet.

 

Sinds de middeleeuwen draait het bij de Heiligdomsvaart om de verering van de relieken. Het wezenlijke van de Heiligdomsvaart is nog altijd springlevend. Bezoekers willen de relieken bewonderen en vereren. Tot vreugde van de organisatie is er dit jaar een (deels hernieuwde) pelgrimage uit Aken, Hasselt, Tongeren en Susteren. De pelgrims uit onze ‘Heiligdomsvaart zustersteden’ lopen vooraf aan de Maastrichtse stadsdevoties: het borstbeelden van Sint Servaas en Sint Lambertus, het Genadebeeld van de Sterre der Zee en het zwarte Christusbeeld van Wyck. Het hoogtepunt van de ommegang is het tonen van de Noodkist waarin de overblijfselen van Sint Servaas worden bewaard.

 

Het thema van 2018 is: ‘Doe goed en zie niet om’. Iedereen kan goed doen. Dat maakt de boodschap universeel. Binnen het programma van de Heiligdomsvaart 2018 zijn een aantal culturele activiteiten uitgewerkt. Het programma vindt u hier.

 

Tribuneplaatsen bij de twee ommegangen

Het hoogtepunt van de Heiligdomsvaart zijn de ommegangen door het oude centrum van de stad. Op zondag 27 mei en zondag 3 juni trekt de cortège door de stad. De beste manier om de ommegangen te zien is misschien wel vanaf de tribunes. Deze worden op beide dagen geplaatst op het Vrijthof. Aan de Sint Pieterstraat staat alleen bij de 2e Ommegang een tribune, te weten vóór het Regionaal Historisch Centrum Maastricht, Sint Pieterstraat 7. De kaartverkoop start op donderdag 1 maart om 12.00 uur. 

 

Route zondag 27 mei:
Stationsstraat – Wycker Brugstraat – Wycker Grachtstraat – Hoogbrugstraat - Rechtstraat - Wycker Brugstraat - Sint Servaasbrug – Kesselskade – Hoenderstraat – Markt (zuidzijde voor het stadhuis) – Grote Gracht – Helmstraat – Vrijthof (pleiningang t.o. Theater) – Vrijthof (tribune) – Vagevuur – Henric van Veldekeplein

 

Route zondag 3 juni:

Hubertuslaan – Nieuwenhofstraat – Zwingelput – Grote Looiersstraat – Kleine Looiersstraat –Sint Pieterstraat (tribune) – Maastrichter Heidenstraat – Cortenstraat – Onze Lieve Vrouweplein – Het Bat -Kesselskade – Hoenderstraat – Markt (zuidzijde voor het stadhuis ) – Grote Gracht – Helmstraat – Vrijthof (pleiningang t.o. Theater ) – Vrijthof (tribune) – Vagevuur – Henric van Veldekeplein

 


- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------