Voor tweede jaar op rij is theatermarathon groot succes in Maastricht 


De toneelstad van Limburg is klaar voor nóg een razendsnelle theatermarathon: ‘The Nation: de theatergebeurtenis van het jaar!’

 


 

Maastricht, 4 januari 2018 – Voor het tweede jaar op rij, brengt Theater aan het Vrijthof het Netflixgevoel in het theater. Na het succes van Borgen afgelopen seizoen in Maastricht, brengt Het Nationale Theater de razendsnelle marathonvoorstelling The Nation. In een ruim 5 uur durende theaterervaring, inclusief gerechtjes uit de ‘Schilderswijk’ worden zes afleveringen achter elkaar gespeeld. Het is een nieuwe theatervorm die zowel in de Randstad als ook in Maastricht en omstreken erg populair is, zo blijkt. Net als Borgen afgelopen seizoen is The Nation tot aan de nok uitverkocht in de toneelstad van Limburg. “Gezien de snelheid, waarmee de laatste kaarten zijn verkocht, weet ik zeker dat we gemakkelijk een extra voorstelling hadden kunnen spelen. Hopelijk zet deze marathontrend in theaterland zich voort”, aldus Jean Boelen, directeur Theater aan het Vrijthof.

 

Een theatervorm die zowel de trouwe bezoeker, als nieuw publiek aanspreekt
Na het succes van Borgen is er nu een tweede marathonvoorstelling in Theater aan het Vrijthof: The Nation van Het Nationale Theater. Zondag 5 november ging de theatertriller en marathonvoorstelling The Nation in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De pers en het publiek zijn lyrisch! En Theater aan het Vrijthof ook. “De voorstelling is razendsnel, spannend, verslavend… je kunt haast niet wachten tot de volgende aflevering start. Het is een nieuwe theatervorm die zowel onze trouwe bezoeker aanspreekt, maar ook veel nieuw publiek naar het theater brengt. Dat kan ook niet anders als in een stad als Maastricht.”, aldus programmeur Peter Noten. De voorstelling is zaterdag 6 januari 2018 te zien in Theater aan het Vrijthof.

 

Theaterconcept: The Nation
The Nation is een razendsnelle marathonvoorstelling, die voelt als een Netflix-serie op toneel. In een ruim 5 uur durende theaterervaring, inclusief gerechtjes, worden de zes afleveringen van The Nation in ruim vijf uur tijd achter elkaar gespeeld. Voor de liefhebbers zijn een beperkt aantal podiumplaatsen beschikbaar voor een extra intense theaterbeleving. De voorstelling start om 18.00 uur, heeft 2 pauzes, maar zal na verscheidene dagen nog niet geëindigd zijn in de gedachten van het publiek. 

De vergelijking tussen The Nation en Netflix is bewust. "Ik ben zelf verslaafd aan series. Maar ik koop die nog vaak heel ouderwets op dvd", vertelt Eric De Vroedt, regisseur en tekstschrijver van The Nation. "Of het nu House of Cards is of Top of the Lake. Wat mij betreft is Netflix de heruitvinding van televisie. Ik dacht toen bij mezelf: 'wat is nu de heruitvinding van theater?' Zo ben ik op het idee voor The Nation gekomen. 

Ik vind het mooi om net als in een tv-serie een groot verhaal te vertellen met meerdere personages en allerlei losse eilandjes, die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Toch is The Nation puur theater en heeft niets met televisie te maken", aldus De Vroedt. 

Het verhaal 
The Nation is een actuele theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Het begint met een mysterie: de elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk is spoorloos verdwenen. Daarna volgt een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij, langs politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, journalisten en welzijnswerkers met ieder hun eigen belangen. 

In alle zes afleveringen gaat het om beeldvorming en identiteit: welk beeld hebben wij van de ander en welk beeld van onszelf presenteren wij in verschillende sociale contexten? Kunnen wij de ander nog zien als een individu, of zien wij hem of haar enkel als stereotype: de radicaliserende islamist, de linkse Gutmensch, de amorele ondernemer? 


Hoeveel moeite doen wij om voorbij het masker van de ander te kijken en wanneer durven wijzelf onze eigen maskers te laten zakken? In de continue strijd om onze eigen identiteit te bepalen, beschermen of bevechten raken we snel het zicht kwijt op waar het in het leven werkelijk om gaat. 

Een elfjarig kind is verdwenen, maar waar je een grote gezamenlijke zoekoperatie verwacht, zien we vooral losgeslagen individuen die zichzelf aan de hand van deze tragedie profileren.


Podiumplekken bij voorstelling The Nation 
The Nation wordt gespeeld in een bijzondere opstelling: deels toneel-op-toneel. Op het toneel staat een speciale tribune voor bezoekers die letterlijk zo dicht mogelijk op en ‘in’ de voorstelling willen zitten. Op deze tribune maakt het publiek alles van heel dichtbij mee. Tevens zijn deze podiumplekken is het een mooie gelegenheid en unieke kans om even achter de schermen te kijken in Theater aan het Vrijthof, omdat het publiek via backstage naar haar zitplaats wordt gebracht.

 


- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------

Theater_

The Nation
€ 49,50
za 6 jan 2018 / 18:00 uur
Het Nationale Theater
The Nation
lees verder »