Werktheater Werther: bloed, zweet en aria’s?


In de aanloop naar de première van Werther biedt Theater aan het Vrijthof samen met huisgezelschap Opera Zuid een kijkje achter de schermen door middel van een werktheater.

 

Maastricht, 12 oktober 2017 - In de aanloop naar de première van Werther op vrijdag 10 november in Maastricht bieden Theater aan het Vrijthof en Opera Zuid haar gasten de mogelijkheid het maakproces van dichtbij te ervaren. Hoe komt een operaproductie tot stand? Is het bloed, zweet en aria’s? Onder de titel 'Werktheater Opera Zuid’ kan men op dinsdag 31 oktober een kijkje nemen achter de schermen. In de intimiteit van de Bovenzaal van Theater aan het Vrijthof zal de Limburgse tenor Marcel Reijans, die tot de absolute toptenoren van ons land behoort van 10.30 tot 12.30 uur een speciale masterclass/werksessie geven rond de opera Werther van componist Jules Massenet.

 

Werktheater Opera Zuid

Het Theater aan het Vrijthof hecht veel belang aan een nauwe band met niet enkel haar gezelschappen, maar ook haar bezoekers. Zo probeert het theater regelmatig deze band voelbaar te maken door middel van de bezoeker in rechtstreeks contact te brengen met de performers en performances. Het is dan natuurlijk vanzelfsprekend om met ons huisgezelschap Opera Zuid samen te werken en onze bezoekers de mogelijkheid te bieden om te proeven aan het maakproces van een operaproductie. Een unieke kans om het creatieve proces van zo dichtbij te ervaren. Theater aan het Vrijthof biedt bezoekers de mogelijkheid dit werktheater te bezoeken voor slechts vijf euro (inclusief kop koffie en vlaai in de pauze). Dit werktheater omvat een werksessie / masterclass met Marcel Reijans. In de intimiteit van de Bovenzaal van Theater aan het Vrijthof zal de Limburgse tenor, die tot de absolute toptenoren van ons land behoort, een speciale masterclass/werksessie geven rond de opera Werther van componist Jules Massenet. Dit alles zal van start gaan om 10.30 uur en zal duren tot 12.30 uur.

 

Klik hier voor deel te nemen aan het werktheater.

 

Première in Theater aan het Vrijthof

Werther van Opera Zuid zal op vrijdag 10 november in eigen stad Maastricht en bij haar huistheater Theater aan het Vrijthof in première gaan. Tevens zal de laatste voorstellingen van de tour (zondag 10 december) plaatsvinden in Theater aan het Vrijthof. De muzikale uitvoering is in handen van philharmonie zuidnederland.

 

Werther

Werther is een onbegrepen en overgevoelige jongen die wordt gedreven door hartstocht. Zijn grote liefde Charlotte is echter al verloofd met een ander. Desondanks krijgt hij Charlotte niet uit zijn hoofd en blijft hij pogingen ondernemen haar voor zich te winnen door aanhoudend liefdesbrieven te sturen. Door haar afwijzingen raakt Werther steeds meer terneergeslagen en wordt hij zelfs geplaagd door zelfmoordgedachten. Werther is een romantische opera vol weltschmerz. Componist Jules Massenet concentreerde zich op geloofwaardige, menselijke relaties, daarbij geholpen door het psychologische en dramaturgische stramien van Goethe’s roman Die Leiden des jungen Werthers.

 

Klik hier voor kaartjes van Werther.

 

Jules Massenet

Na de dood van Jules Massenet gebeurde hetgeen waar alle componisten voor vrezen; zijn composities verdwenen in de vergetelheid… of toch niet. Na de jaren 70 maakte Werther, Manon en andere composities weer een opmars wat uiteindelijk ervoor zorgde dat zijn muziek nu in de top 20 staan van vaakst uitgevoerde opera’s volgens Operabase.com. Massenet’s positie als vooraanstaande componist van Franse opera’s bleek al snel onaantastbaar. Zijn ontegenzeggelijk vermogen om een breed gamma aan onderwerpen en operagenres met gelijke vlotheid te demonstreren zette hem zonder betwisting aan de top.

 

Opera Zuid

Een nieuw Opera Zuid: passie, inventiviteit en authenticiteit. Opera Zuid, gevestigd in thuisstad Maastricht, verlegt al meer dan vijfentwintig jaar de bakens in Zuid-Nederlands met gepassioneerd en authentiek operatheater. Door de bewuste selectie van nationale en internationale topsolisten en dirigenten, ragfijne artistieke omkadering en een doorgedreven dramaturgie zet Opera Zuid telkens in op een kwalitatief hoogstaand resultaat. En dit doet het gezelschap voor een zo breed mogelijk publiek: opera van en voor iedereen.

 

De aanstelling van Waut Koeken als intendant zette begin 2017 de start in van het nieuwe elan. In de jaren die komen wordt nadrukkelijk ingezet op prikkelend repertoire, samenwerkingen met (Zuid-)Nederlandse en Europese gezelschappen en intensieve aandacht voor jong talent. De ervaring die Koeken opdeed als regisseur, gecombineerd met een sterke knowhow van het operarepertoire, vormen de fundamenten van het nieuwe Opera Zuid. "Opera raakt ons tot in het diepst van onze ziel en doet een beroep op de onuitputtelijke verbeeldingskracht van de mens. Opera Zuid gaat met deze verwondering aan de slag en brengt zo op een unieke manier de grootste opera's tot leven", aldus intendant Waut Koeken. Opera Zuid heeft de nostalgie van kleurrijk, rondreizend circus maar koppelt dit aan een hedendaags gevoel voor passie. Droom met ons mee, bewonder het engagement en ervaar onze vervoering.

 

 

- --- -------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------