Theater in Ontwikkeling 

3 maart 2016


Porselein, ara's en kikkers

Los van de gebruikelijke hotelkamers, taxi’s, bladomslaanders, strijkers (van kleding), repetitieruimtes, fruit, specifieke whiskey’s, winegums, ribbelchips, stroopwafels en jawel hoor, gehaktballen van Doeleman, ontvangt het Theater aan het Vrijthof soms vreemdsoortige verzoeken van bezoekende gezelschappen. Zo vraagt Troubleyn / Jan Fabre voor “De macht der theaterlijke dwaasheden” op 16 maart a.s.: 60 porseleinen borden met een doorsnede van 26 cm, 2 ara’s (levend) en 8 tomato frogs (levend).

Om met de borden te beginnen, belden we met Maastricht Porselein. Via Maastricht Porselein Holding in Oldenzaal (!), werden we doorverwezen naar Maastricht Porselein Outlet in Eijsden. Na enige uitleg, waren zij meer dan bereid om mee te werken en stelden 60 borden (met productiefoutje) kosteloos ter beschikking.

 

De ara’s en kikkers waren moeilijker te bemachtigen. Gelukkig bleek het gezelschap zelf uiteindelijk aan de dieren te kunnen komen.

En voordat u nu de Dierenpartij belt, de kikkers worden klapzoenend bemind en de ara’s figureren en refereren aan het repeteren van een voorstelling. De anekdote gaat dat Fabre uren spendeerde om die twee papegaaien de titel van een voorstelling, de maker en het jaartal te doen zeggen, maar dat er nooit meer uit hen gekomen is dan een halve titel. Het deed hem beseffen dat hij eigenlijk de papegaai was en de echte papegaai hem leidde.

 

DURING TEFAF FESTIVAL 2016

In 1984 betekende “De macht der theaterlijke dwaasheden” voor Jan Fabre de definitieve internationale doorbraak. 30 jaar later reconstrueert Fabre zijn 4 uur durende theatermarathon met een jonge generatie performers en staat hij hier in het kader van ons festival DURING TEFAF. Het festival stelt –tijdens de Tefaf- een bijzonder programma samen van bijzondere en belangwekkende internationale producties die geïnspireerd zijn door beeldende kunst of videokunst.

» Bekijk het volledige festivalprogramma

 

Unieke theaterbelevenis: BORGEN

Niet alleen het Theater is in ontwikkeling, ook theatervormen zijn in ontwikkeling. En dan met name, Borgen! Ruim twee jaar wordt er al gewerkt aan een nieuwe theatervorm die de formule van het serie kijken naar de schouwburgen brengt.

Het volledige theater verandert voor een dag in Borgen (het fictieve Binnenhof). Hier ziet u niet alleen wat er zich in de politieke arena afspeelt. U wordt ook buiten de zaal meegezogen in de wereld achter de schermen van de politiek, de redactie van de nieuwszender TV1 en dat kleine beetje privéleven van een vrouw in topfunctie. Het publiek eet tijdens Borgen mee met de acteurs. Smakelijke gerechten en hapjes worden voorgeschoteld, zowel in de zaal als in de foyers, ontwikkeld door niemand minder dan de schrijver van de originele tv-serie (en tevens Deense topchef) Adam Price. Er is een wijnbar met bijpassende wijnen die u mag mee nemen de zaal in. Tussen de episodes door kunt u een luchtje scheppen en door de terugblik aan het begin van een nieuwe episode, kunt u ook makkelijk een aflevering missen als u een langere break wilt.

Op 12 maart gaat Borgen in première in Groningen, op 28 en 29 mei in ons Theater aan het Vrijthof. Van 13.00 tot 23 uur! Een unieke totaalbelevenis.

» Meer

Fotograferen tijdens de voorstelling?

Enkele spelregels:

Regelmatig ontvangen we mails van bezoekers waarin ze aangeven zich te storen aan oplichtende schermpjes van smartfoons en/of tablets tijdens voorstellingen waarmee foto’s gemaakt worden en direct op facebooken of instagram gezet worden. En daar storen wij ons eigenlijk ook aan. Los van het feit dat het maken van beelden of geluidsopnames op grond van de auteursrechten verboden is. Zodra de zaaldeuren dicht gaan en het doek op gaat, dan dient het toneel de volle aandacht.

Maar het is een teken des tijds, mensen willen alles vastleggen en direct rondsturen in plaats van in het moment te leven. Sommige gezelschappen, musici vinden het overigens helemaal niet erg of moedigen het zelfs aan. Het is heel lastig voor ons om het dus op voorhand al te verbieden maar ook om een dergelijk verbod tijdens de voorstelling te handhaven.

 

Zonder al te moraliserend te willen zijn, doen we een beroep op u allen. Als u al foto’s neemt doe dat dan tijdens het applaus en deel die foto na afloop in de foyers of in de bar. Geeft de artiest te kennen zelf geen problemen te hebben met het gebruik van smartfoons in de zaal, hou dan toch rekening met de bezoekers om u heen die het wel als storend kunnen ervaren.

 

TheaterShuttle AINSI haalt u thuis op!

U kent wellicht onze TheaterShuttle-service die wij samen met onze partner Maastrichtvervoer.nl rondom voorstellingen in AINSI aanbieden.

Wij zijn verheugd te kunnen aankondigen dat deze Shuttleservice met onmiddellijke ingang wordt geperfectioneerd. Wenst u een voorstelling in AINSI te bezoeken en woont u in Maastricht, dan kan de Shuttle van Maastrichtvervoer u thuis komen ophalen en na afloop van de voorstelling weer netjes thuisbrengen. Via www.tahv.nl/shuttle kunt u lezen hoe eea werkt en hoe u de Shuttle kunt bestellen.

 

Uit en thuis voor € 6,00 pp! Mooier kunnen we het niet maken. Zorgt u er wel voor dat u op het door Maastrichtvervoer aangeven tijdstip, met de jas aan, tickets in uw hand achter uw voordeur stand by staat voor boarding! We lopen graag geen enkele vertraging op.

 

Blijf op de hoogte

Volgt u ons al via Facebook en Twitter? Dagelijks leuke nieuwtjes, wetenswaardigheden en regelmatig actuele acties.

» Lees verder
- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------- ----------------------------------- ---------------------------------------- -------------------------------- ------------------------ ------------