Choir of New College Oxford: Noël, Noël!

dinsdag 17 december 2013 / 20:30 uur
Onze Lieve Vrouwebasiliek
Genre: Muziek en Opera

>
<

Het koor van New College uit Oxford is de trots van de Anglicaanse traditie, met een geschiedenis die teruggaat tot in de veertiende eeuw. In deze Nederlandse kersttournee zingt het koor, bestaande uit jongens en een aantal volwassenen, traditionele Engelse carols, en kerstmotetten van Tallis, Palestrina, Sweelinck en Bach. I.s.m. Organisatie Oude Muziek.

 

Aan de hand van vier tableaus maakt het koor een reis door het bekende kerstverhaal, van de aankondiging van de geboorte tot en met het bezoek van de drie koningen. Het koor vertelt dit op verschillende muzikale manieren, variërend van renaissance polyfonie tot hedendaagse partituren. Diverse periodes uit de muziekgeschiedenis worden in dit programma uitgelicht, concentrerend op de erfenis van Engelse en Germaanse componisten.

 

Dirigent Edward Higginbottom: ‘Elke scène bevat een rijke verscheidenheid aan muzikale expressie, en verbindt het oude met het moderne. Dit soort contrasten – oud en nieuw, populair en erudiet, intiem en uitbundig – vind je overal in ons programma terug. Zo belichten we de verschillende kanten van Kerst, van het knusse thuis zijn tot het uitbundige feestvieren, en dat met de mooiste kerstmuziek die er is’.

Het koor van New College uit Oxford is als trots van de Anglicaanse traditie een van de meest gevierde en befaamde koren van Groot-Brittannië, met een geschiedenis die teruggaat tot in de veertiende eeuw. Het dertigstemmige koor bestaat uit jongens en een aantal volwassenen. In de loop der jaren heeft het koor een herkenbare timbre en stijl opgebouwd, waarbij de hoge stemmen een typisch kenmerk zijn.

» Lees verder

DIRIGENT

Edward Higginbottom

UITVOERING

Choir of New College Oxford 

 
Programma

 

Deel 1

Processie: Angelus ad virginem (middeleeuwse carol)
Verkondiging
Thomas Tallis, O Nata lux, William Byrd, Rorate caeli desuper, Michael Praetorius, Es ist ein Ros’ entsprungen, John Joubert, There is no rose
Entr’acte: Hodie, Christus natus est (gregoriaans)

Geboorte
Morten Lauridsen, O magnum mysterium, J.C.F. Bach, Gloria, sei dir gesungen, J.S. Bach, O Jesulein süss, Hieronymus Praetorius, Joseph lieber, J.P. Sweelinck, Hodie, Christus natus est

Deel 2
Processie: Once in royal David’s city
Bezoek van de Herders
Michael Head, The little road to Benthlehem, Richard Dering, Quem vidistis, pastores, Richard Rodney Bennett, Out of your sleep arise and wake, Karl Leuner, arr. Charles Macpherson, The shepherds’cradle song

Entr’acte: I wonder as I wonder (carol uit de Appalachen)

De reis van de Wijzen
Giovanni Pierluigi da Palestrina, Videntes stellam (a8), Peter Cornelius, The Three Kings, Andrew Carter, The Magi

Envoi
Holy and Ivy (traditionele Engelse carol, arr. H. Walford Davies), Rocking (traditionele Tsjechische carol, arr. Edward Higginbottom), King Jesus hath a garden (tradtionele Nederlandse carol, arr. Charles Wood)