Troubleyn/Jan Fabre

De macht der theaterlijke dwaasheden

woensdag 16 maart 2016 / 19:30 uur
geen pauze / 23:50 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Theater

>
<
Wonge BErgmann
© WONGE BERGMANN

Euregionale première

In 1984 betekende De macht der theaterlijke dwaasheden voor Jan Fabre de definitieve internationale doorbraak. 30 jaar later reconstrueert Fabre zijn 4 uur durende theatermarathon met een jonge generatie performers.

 

In De macht der theaterlijke dwaasheden ontplooit Fabre de principes van de macht. Met een referentie naar Foucault brengt hij de systematiek van de disciplinering in kaart. Het fysiek uithoudingsvermogen van de acteurs staat voortdurend tot het uiterste gespannen. De uniformiteit van beweging en kledij leggen beslag op elk teken van individualiteit. Bevel en onderdanigheid domineren het scenisch handelen.

 

De tijdgeest van snelheid en nieuwe media maakt de voorstelling vandaag zo mogelijk nog radicaler dan ze toen al was. ‘We gaan nu anders om met het fysieke lichaam en ons tijdsbesef is veranderd’, zegt Jan Fabre. ‘Daardoor is de voorstelling nog wezenlijker, nog essentiëler geworden.’

 

 

De macht der theaterlijke dwaasheden was Jan Fabre’s international break through in 1984. 30 years later Fabre decided to reconstruct his 4-hour lasting performance for the younger generation of performers.

 

In De macht der theaterlijke dwaasheden Fabre unfolds the principles of power. While referring to Foucault, he points out the systematics of discipline. The actors’ physical endurance is continuously strained. The uniformity of movement and clothing takes over any form of individuality.  Order and subservience are dominating.

 

‘Nowadays we treat our bodies and control our time differently’, Jan Fabre says. ‘That is why this performance became even more essential’. 

» Lees verder


De macht der theaterlijke dwaasheden
REGIE

Jan Fabre 

REGIE-ASSISTENTIE

Miet Martens, Renée Copraij

PERFORMERS

Maria Dafneros, Piet Defrancq, Melissa Guerin, Sven Jakir, Carlijn Koppelmans, Georgios Kotsifakis, Moreno Perna, Fabienne Vegt, Lisa May, Giulia Perelli, Gilles Polet, Pietro Quadrino, Merel Severs, Nicolas Simeha, Kasper Vandenberghe 

MUZIEK

Wim Mertens 

KOSTUUMONTWERP

Pol Engels, Jan Fabre, Kasia Mielczarek