Kukai Dantza

Oskara

woensdag 18 mei 2016 / 20:00 uur
geen pauze / 21:00 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Dans

>
<
Gorka Bravo
© GORKA BRAVO
>
<
>
<

Kukai Dantza en choreograaf Marcos Morau nemen in Oskara verschillende aspecten uit de Baskische cultuur en mythen onder de loep. In een hyperkinetische stijl, explosief en elegant tegelijk, nu eens uitgelaten dan intiem, humoristisch en ook ernstig, maar bovenal steeds vol overgave en aanstekelijk plezier, smeden de ‘bailerines’ van Kukai Dantza oorspronkelijke Baskische dans- technieken. 

 

Onder andere hoog opzwiepende benen, wijdbeense sprongen en ‘klassieke’ entrechats, met modern dansmateriaal aaneen tot inspirerende voorstellingen op locatie en in het theater, die een nieuw gezicht en élan geven aan de authentieke Baskische danskunst.

 

Kukai Dantza – misschien wel Spanjes meest opvallende en eigenzinnige danscompagnie – verbindt zich daartoe met toonaangevende choreografen, zoals Cesc Gelabert en Israel Galván. 

 

Met nu Marcos Morau als choreograaf – later deze maand ook gastchoreograaf bij Scapino Ballet – belooft Oskara (de oudste benaming van het Baskisch) een hartverwarmend gedanst landschap in de lijn van zijn oeuvre te worden.

This project means bringing together Kukai Dantza and Marcos Morau / La Veronal. It is the union between two choreographic universes and two perspectives of dancing that navigate between the most popular roots and the most avant-garde expression, proposing a new scenic universe in the national panorama.

 

Oskara is an installation work that reviews some aspects of Basque culture, myths, from their origins to the present time, describing a plastic and emotional path of symbols and iconography with an ambiguous and disconcerting force which, in the most absolute way, contains within it the history of human experience.

 

The dramatic code points towards a performance structured by an accentuated, almost violent, language of abstraction, where only the order of the arrangements can provide certain sensory logic. For ‘Oskara’, La Veronal continues with its investigations into the power of the image through the opposition of the images themselves in a labyrinthine plot that creates in the audience an attractive experience of missteps and discoveries through the explosive combination of dance, text and image, and where each individual will find their own representation.  

» Lees verder

Zie ook:

» www.kukai.eus

 

vimeo oskara.JPG

 

kukai.jpg

 

regie

Jon Maya Sein

Idee en choreografie

Marcos Morau

Assistent Choreografie

Lorena Nogal, Marina Rodriguez

Dramaturgie

Pablo Gisbert

Dansers

Alain Maya, Eneko Gil, Ibon Huarte, Martxel Rodríguez, Urko Mitxelena

zang 

Erramun Martikorena

kostuumontwerp

Iraia Oiartzabal

Muziek

Xabier Erkizia, Pablo Gisbert