Opera Zuid

La Bohème

zaterdag 11 juni 2016 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding, Mevr. Len van Schaik / 1 pauze / 22:20 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
>
<
Morten de Boer
© MORTEN DE BOER
>
<
Morten de Boer
© MORTEN DE BOER
>
<
Morten de Boer
© MORTEN DE BOER
>
<
Morten de Boer
© MORTEN DE BOER
>
<
Morten de Boer
© MORTEN DE BOER

De dichter Rodolfo, de schilder Marcello, de filosoof Colline en de musicus Schaunard leiden een bohémienbestaan. Samen wonen ze op een zolderkamer, maar ze zijn ook regelmatig te vinden in hun ‘huiskamer’, café Momus. Op kerstavond ontmoet Rodolfo hun buurmeisje, het naaistertje Mimì. 

 

Het is liefde op het eerste gezicht. Helaas is hun geluk van korte duur. Mimì is ongeneeslijk ziek en Rodolfo kan de zorg die ze nodig heeft niet betalen. Daarom moet ze van Rodolfo op zoek naar een rijke man.

Ook de hartstochtelijke verhouding van de schilder Marcello en zijn Musetta strandt; die bleek niet bestand tegen haar geflirt en zijn jaloezie.

Enkele maanden nadat beide stellen uit elkaar zijn, is het Musetta die Mimì terugbrengt naar de armoedige zolderkamer waar de doodzieke Mimì, omringd door haar vrienden, kan sterven in de armen van haar grote liefde.

 

opera in vier akten

wereldpremière op 1 februari 1896 in het Teatro Regio in Turijn

libretto van Giuseppe Giacosa en Luigi Illica naar de roman Scènes de la Vie de Bohème van Henri Murger

 

La Bohème wordt in het Italiaans gezongen met boventiteling in het Nederlands

 

 

The poet Rodolfo, the painter Marcello, the philosopher Colline, and the musician Schaunard all live a Bohemian life. They live together in an attic, but could often be found in their ‘living room’ café Momus. On Christmas eve Rodolfo meets their neighbor, seamstress Mimì.

 

It is love on first sight. Unfortunately their love does not last for long. Mimì is incurably ill and Rodolfo cannot afford the healthcare she needs. That is the reason she is looking for another wealthier man. Marcello’s relationship with Musetta ends. Musetta’s flirty behavior could not coexist with Marcello’s jealousy. Several months after both couples broke up, Musetta takes Mimì back to the poor attic room where she could die while being surrounded by her friends, and in the arms of the love of her life.

 

Opera in four acts

The world premiere was he held on February 1st 1896 in Teatro Regio in Turin. The story is based on a libretto of Giuseppe Giacosa and Luigi Illica, which was inspired by the novel Scènes de la Vie de Bohème of Henri Murger.

 

La Bohème will be sung in Italian with Dutch surtitles.

» Lees verder

 

'Een intense voorstelling, gloedvol begeleid door philharmonie zuidnederland en de jonge Vlaamse dirigent Karel Deseure. En met een glansrol voor Opera Zuids eigen bariton Marcel van Dieren.' (Elsevier****)


Regisseur

Waut Koeken

Dirigent

Karel Deseure

Decor- en Kostuumontwerper

Luis F. Carvalho

Lichtontwerper

Glen D’Haenens

Orkest

Philharmonie zuidnederland

Koor

Theaterkoor Opera Zuid

Cast

Rodolfo – Adriano Graziani

Musetta – Anna Emelianova

Mimì – Héloïse Koempgen-Bramy

Marcello – Marcel van Dieren

Schaunard – Willem de Vries

Schaunard – Rubèn Plantinga

Colline – Emanuele Cordaro

Benoit / Alcindoro – Henk van Heijnsbergen

Doe de 'Hoe bohemien ben jij?' quiz!