philharmonie zuidnederland

Een Engelse Mozart

vrijdag 30 september 2016 / 20:00 uur
1 pauze / 21:45 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
>
<
Julius Multarzynski
© JULIUS MULTARZYNSKI

‘Warm, betekenisvol, intens en analytisch’, schreven de Italiaanse kranten nadat ze kennis hadden gemaakt met het fenomeen Howard Shelley. De pianist en leider van de veelgeprezen London Mozart Players is in deze hommage aan zijn geboortestad Londen zowel solist als dirigent.

 

Hij dirigeert Mozarts ‘Jupitersymfonie’, die deze naam kreeg van de impresario die Haydn naar Londen haalde. En hij speelt en dirigeert Mozarts Achttiende Pianoconcert dat Maria Theresa von Paradis in Londen voor het eerst ten gehore bracht. Samen met Haydns 95e ‘Londense’ Symfonie brengt dit intieme programma de Weense klassieken in Engeland tot leven.

‘Warm, meaningful, intense, and analytical’ is how the Italian newspapers described the Howard Shelly-phenomenon. The pianist and leader of the widely praised London Mozart Players is, in this tribute to his birthplace London, both soloist and conductor.

 

He conducts Mozart’s Jupiter Symphony, that received its name from the same impresario who brought Haydn to London. And he plays Mozart’s Eighteenth Piano Concerto that Maria Theresa von Paradis premiered in London town. Together with Haydn’s 95th ‘London’ Symphony this intimate programme revives the Viennese Classics in England.

 

 

» Lees verder

‘Prachtige gebalanceerde vertolking van Mozarts pianoconcerten met een dirigerende en solerende Shelley die een onovertroffen variëteit van melodieën brengt.’ –Independent 

 

‘Shelley is een solerende dirigent die daadwerkelijk iets te vertellen heeft. De manier waarop hij frases vormgeeft en zijn aandacht voor balans in en tussen de instrumentale groepen: het was continu aanwezig in de werken van Mozart en Haydn.’ – Telegraph

 

‘De manier waarop Shelley het orkest leidt en dirigeert is een “ear-opening” delicatesse.’ – Seattle Times.

 

De reguliere inleidingen voor aanvang van concerten worden vervangen door digitale video-inleidingen. Vanaf 2 weken voor aanvang kunt u deze inleidingen bekijken op philharmoniezuidnederland.nl/concertinleiding.


Dirigent en piano                   

Howard Shelley

 

 
Haydn                                    

Symfonie nr 95 ‘Londense’

Mozart                                   

Pianoconcert nr 18

Mozart                                   

Symfonie nr 41 ‘Jupiter’