philharmonie zuidnederland

Nieuwe chef betovert orkest

vrijdag 23 september 2016 / 20:00 uur
1 pauze / 21:35 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
Vadim Repin
© VADIM REPIN
>
<
Willem Jeths
© WILLEM JETHS
>
<
Rob Dijksman
© ROB DIJKSMAN

Het eerste abonnementsconcert van het nieuwe seizoen, meteen het eerste officiële abonnementsconcert met de eerste chef-dirigent van de philharmonie zuidnederland, Dmitri Liss, is op voorhand al gedenkwaardig. Theater aan het Vrijthof verwelkomt Dmitri Liss, de nieuwe chef-dirigent van philharmonie zuidnederland.

 

Niet alleen presenteert Dmitri Liss zich met een brede waaier aan orkestrepertoire met de eerste suite uit Griegs Peer Gynt, het Vioolconcert van Sibelius en La Valse van Ravel, ook neemt hij met Vadim Repin een fameuze solist mee. Bovendien spreekt zijn brede belangstelling ook uit de wereldpremière van de Suite Hôtel de Pékin van Componist des Vaderlands Willem Jeths.

 

Met Dmitri Liss aan het roer voegt philharmonie zuidnederland een nieuwe dimensie toe aan de opmerkelijke kwaliteitssprong die het orkest het afgelopen seizoen al maakte. Een vaste dirigent die regelmatig terugkeert maakt het orkest immers nog hechter. Maar allereerst is er een spectaculair openingsconcert dat met sterviolist Repin de verregaande ambities van philharmonie zuidnederland nog eens extra onderstreept. ‘Repin speelt het concert van Sibelius niet, hij is het’, schreef The Guardian al eens opmerkelijk enthousiast.

 

‘Met Dmitri Liss komt niet alleen een uitstekend musicus en ervaren dirigent voor het orkest te staan, maar tevens een persoonlijkheid die goed bij dit orkest past. Ik verwacht dan ook dat met zijn komst de dynamisch artistieke ontwikkeling van philharmonie zuidnederland sterk wordt bevorderd. Persoonlijk kijk ik zeer naar onze samenwerking uit.’ Stefan Rosu over Dmitri Liss.

 

De internationale pers roemt Repins ‘kernachtige toon’, ‘grote virtuositeit’ en ‘subtiele expressie’. En, zoals The Guardian al eens opmerkelijk enthousiast schreef, ‘Repin speelt het Vioolconcert van Sibelius niet, hij is het’.

The opening concert of this season is already memorable for the South Netherlands Philharmonic before it has even been played. It is the first concert by its first chief-conductor, Dmitri Liss. And a concert that confirms the orchestra’s ambitions and the conductor’s many-sidedness.

 

Two stellar Scandinavion pieces by Grieg and Sibelius dominate the programme. Liss acquaints us with his wide interests by adding to these works of music Ravel’s overwhelming La Valse and the world première of the orchestral suite of the opera Hôtel de Pékin, by Willem Jeths, the Dutch composer laureate. Moreover, Liss wants to tie the most sensational soloists to the orchestra. With Vadim Repin, the dream comes true: ‘He doesn’t play the Sibelius concerto, he is the Sibelius concerto’, as The Guardian wrote.

 

 

» Lees verder

 

 

 

De reguliere inleidingen voor aanvang van concerten worden vervangen door digitale video-inleidingen. Vanaf 2 weken voor aanvang kunt u deze inleidingen bekijken op philharmoniezuidnederland.nl/concertinleiding.


 
Dirigent                             

Dmitri Liss

Viool                                  

Vadim Repin

 

 
 
Grieg                                      

Uit Peer Gynt: Suite nr 1

Sibelius                                  

Vioolconcert

Jeths                                      

Suite Hôtel de Pékin (wereldpremière)

Ravel                                     

La Valse