Cecilia Moisio, Ineke Vandoorn

Secrets Revealed - Open Studio: Cecilia Moisio

zaterdag 8 oktober 2016 / 13:30 uur
geen pauze
Bonnefantenmuseum
Genre: Dans

>
<
alex de groot
© ALEX DE GROOT

Om deze voorstelling te zien koop je een entreebewijs van het Bonnefantenmuseum ( € 12,00 )


Secrets Revealed
opent de deuren van de studio, die normaal voor publiek gesloten blijven. Choreografen laten je proeven van werk in wording en bieden je een blik op volgend seizoen. Ongepolijst, kwetsbaar en spannend.

 

Choreograaf en performer Cecilia Moisio zoekt in haar werk altijd de plek waar poëzie en realiteit elkaar ontmoeten. Haar werk is rauw, bruut en vraagt door de energieke en krachtige bewegingen het uiterste van haar dansers. In Circles zijn Moisio en zangeres Ineke Vandoorn letterlijk gevangen in een grote cirkelvormige ruimte. Het biedt een veilige plek voor spel, onschuld en onderzoek, maar leidt door zijn begrenzing ook tot kwetsbaarheden. Hoe gaan we om met kritiek? Zijn we een autonoom individu of alleen een weerspiegeling van de meningen van anderen?

 

Cecilia Moisio won in 2014 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.


Choreografie Cecilia Moisio   

Zang Ineke Vandoorn

 

De van oorsprong Finse Cecilia Moisio (1978) is performer en choreograaf wonend en werkend in Amsterdam sinds 1997. Cecilia won in 2014 de prijs van de Nederlandse Dansdagen. Zij was eerder ook in 2013 genomineerd voor de zelfde prijs en voor de BNG Toneelprijs in 2011. In 2007 en 2008 was zij genomineerd voor de VSCD dansprijs- ‘de zwaan’. Cecilia danste vele jaren bij Dansgroep Krisztina de Châtel en daarna bij Ward/waRD - Ann Van den Broek.

Cecilia wordt geïnspireerd wordt door de psychologie van de mens, de onbewuste gedragspatronen die ontstaan door maatschappelijke normen en verwachtingen die aan de mens worden opgelegd. Zij werkt multidisciplinair en combineert haar sterke dansvakmanschap en expertise met zang, livemuziek en acteren. Typerend voor haar voorstellingen is het dynamische karakter met rauwe emotie enerzijds en een strakke, beheerste choreografie anderzijds.

Cecilia is steeds op zoek naar de plek waar poëzie en rauwe werkelijkheid elkaar raken. Haar stijl is ongepolijst, verontrustend en stelt hoge eisen aan het kunnen van de performers. In haar voorstellingen toont ze hoe zorgvuldig opgebouwde maatschappelijke façades langzaam worden ontleed en blootgelegd. De werkelijkheid van Cecilia bestaat uit driften en verlangens die de wanhoop en de schoonheid van de mens in al zijn eenvoud zichtbaar maken.

Haar eerdere werk bestaat uit Lasinen Vuori (1995 Ad*Astra Theatre, Finland), Miss Julie (1996 Ad*Astra Theatre, Finland), Anatomy Of Space (2005 Dansgroep Krisztina de Châtel), performances voor de tentoonstelling Movement[s] door fotograaf Jamain Brigitha (2006/2007), Masculine. (2009 Dansmakers Amsterdam), Psychopomp (2010 Conservatorium van Antwerpen), eindvoorstelling Eurydice Regained (2010 Theaterschool Amsterdam), Hi! My Name Is… (2010 Dansmakers Amsterdam), 3x3 (2010 de Stilte), Juxtapose (2013 Dansmakers Amsterdam), de solo IT’S NOT YOU, IT’S ME (2013 Stichting Imperium), 2 by 2 (2014 Nederlandse Dansdagen/FASHIONCLASH), de performance Facets als deel van het Europees project Performing Gender (2014 MSU Zagreb), L.O.V.E. (2014 Dansmakers Amsterdam), Y.E.S. (MTD Theaterschool Amsterdam), THIS IS THE END (2015 Danstheater AYA), Partymonster (2015 Toneelgroep Oostpool), Mum’s The Word (2015 Dansmakers Amsterdam), de dansfilm SHE/HER (2016 Family Affair Films), WE HAVE TO TALK (2016 Fontys Bachelor of Dance) en THE END (2016 ArtEZ Bachelor of Dance). Haar voorstellingen zijn getoond in Nederland, België, Finland, Curaçao, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Slovenië, Luxembourg, Canada en Argentinië.

 

Ineke Vandoorn wordt door de Volkskrant omschreven als ‘de avonturier onder de Nederlandse jazzzangeressen’. Ze staat in Nederland al jaren aan de top als zangeres van jazz en improvisatie.

Met gitarist/componist Marc van Vugt brengt ze 11 cd's uit, met voornamelijk origineel werk waarvoor Ineke de teksten schrijft. Het duo werkt onder andere met het Metropole Orkest en met eigen groepen als Vandoorn en Big Bizar Habit. Ze initiëren ook jazzprojecten met het Nederlands Kamerkoor en met het Duitse vocale ensemble amarcord. Met pianist Jeroen van Vliet brengt Ineke een duo-cd uit. Ze maakt deel uit van het Duitse United Women’s Orchestra ('03-'09) waarmee ze op Europese jazzfestivals speelt en in '09 begint ze haar solo-programma Vocal Diary One.

Ineke Vandoorn onderscheidt zichzelf van haar collega's door zowel haar vocale benadering als door haar teksten. Los van welke trend dan ook heeft ze een geheel eigen stijl ontwikkeld. Deze combineert een lyrische stijl van zingen, waarbij tekst centraal staat, met vrije improvisaties en het gebruik van effect-apparatuur. Haar teksten zijn persoonlijk en origineel en reflecteren haar persoonlijke visie op het dagelijks leven. Ze wordt veelvuldig geprezen om haar expressieve stijl, waarbij ze vooral tijdens improvisaties een indrukwekkend stemgebruik etaleert.

In 2001 ontvangt Ineke met Vandoorn een Edison Jazz Award voor de cd Love is a Golden Glue. Het jaar daarop wordt de cd Uncovered in twee categorieën genomineerd voor een Edison Jazz Award. Ineke toert door Canada, Japan, Hongarije, Frankrijk, Duitsland en Indonesië, speelt op het North Sea Jazz Festival en op belangrijke festivals in New York, Canada, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Ze werkt samen en maakte opnames met o.a. Vince Mendoza, Kenny Wheeler, Robin Eubanks, Andy Sheppard, Thomas Chapin, Eric Vloeimans, David Linx, Norma Winstone en Sylvain Beuf.

Ineke schrijft songteksten en artikelen en publiceerde een zeer goed ontvangen boek over zang dat wereldwijd gebruikt wordt. Ze studeerde af als klassiek pianiste en heeft een master in jazzzang.