Nederlandse Dansdagen

Het Feest van de Nederlandse Dans

zaterdag 8 oktober 2016 / 20:30 uur
1 pauze / 23:00 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Dans

>
<
hans gerritsen
© HANS GERRITSEN

  koop tickets » 

 € 40,00 / >

 

De vier grote dansgezelschappen in één programma. De Nederlandse dans is rijk in zijn diversiteit en op deze avond is die rijkdom in zijn volle breedte te zien met vijf indrukwekkende choreografieën uitgevoerd door Het Nationale Ballet, Introdans, Nederlands Dans Theater I en Scapino Ballet Rotterdam. De avond wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek. Na de voorstelling transformeert Theater aan het Vrijthof in de feestelijke Feel Like Dancing Party en is de dansvloer aan iedereen! De avond wordt gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Art Rooijakkers.

 

Merge

Het Nationale Ballet 

Merge is een pas de deux gemaakt op het lijf van twee totaal verschillende dansers. In dit nieuwste werk van choreograaf Ernst Meisner staat de wisselwerking tussen twee soorten energie centraal. Martin ten Kortenaar, lid van het corps de Ballet, is jong, onstuimig en onbevangen. Hij staat in het begin van zijn leven, alles is nog mogelijk. Eerste soliste Igone de Jongh is een vrouw met ervaring en straalt vooral rust uit. Twee personages die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen, maar toch naar elkaar toe trekken.

 

In Memoriam

Sidi Larbi Cherkaoui, Introdans

Als eerste Nederlandse gezelschap danst Introdans In Memoriam van de wereldwijd bejubelde Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. In dit meditatieve werk, dat een eerbetoon is aan zijn voorouders, onderzoekt Cherakoui de band tussen werkelijkheid en geheugen. Een groot ensemble dansers verkennen gezamenlijk magnetische en polariserende krachten als zachtheid en agressie, aantrekking en afstoting. De voostelling gaat eind september dit jaar in première en is daarna direct te zien tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen.

 

‘Eindeloos vervreemdend en van een meditatieve schoonheid.’ - De Gelderlander

 

The Statement

Nederlands Dans Theater l

In het licht van recente ontwikkelingen, is de actualiteit van The Statement waarschijnlijk het meest opvallende aan het nieuwe werk Crystal Pite.  De personages en hun taalgebruik zijn direct gerelateerd aan de huidige tijd. Het stuk is gebaseerd op een script geschreven door Jonathan Young dat door vier dansers wordt uitgedrukt die een verhitte discussie voeren rondom een conferentietafel, als symbool van een zakelijke omgeving. Controle, morele conflicten, verantwoordelijkheid en het onvermogen om te ontsnappen maken The Statement tot een aangrijpend stuk dat een boeiende dosis realisme biedt.

 

The Statement […] heeft alles in zich een dansklassieker te worden’ - De Volkskrant

 

Woke up Blind

Nederlands Dans Theater l

De nummers You and I end The Way Young Lovers Do van Jeff Buckley vormen de basis van Marco Goecke’s Woke up Blind. De twee vrouwelijke en vijf mannelijke dansers worden een akoestische wereld in getrokken waarin ze de strijd aan gaan met Buckley’s vocale kracht en hectische gitaarklanken. Als jonge geliefden storten zij zich op wat er gebeurt, louter gedreven door verlangen, ongeacht de gevolgen.

 

‘Rustig achterover leunen is er niet bij, eerder ga je steeds toch nog wat verder op het puntje van je stoel zitten bij Goecke.’ - Theaterkrant

 

Risonanza

Scapino Ballet Rotterdam

Scapino Ballet Rotterdam is populair bij een breed en jong publiek. Ook dit jaar is het gezelschap onderdeel van Het Feest van de Nederlandse Dans met het gepassioneerde Risonanza van artistiek leider Ed Wubbe. In dit innige duet worden de dansers Jozefien Debaillie en Ruben Garcia Arabit in beweging gebracht door de kristalheldere muziek van Michiel Borstlap, beurtelings teder en wild en mixen zij liefde met strijd. Risonanza vormde het centrale duet in de voorstelling Pas de Deux.

 

‘Pas de deux is lichtvoetig en sereen’ – De Volkskrant

 


Abonnementhouders van Theater aan het Vrijthof en vrienden van De Nederlandse Dansdagen hebben voorrang in de kaartverkoop en kunnen vanaf 18 augustus kaarten voor het festival kopen. De vrije kaartverkoop start op 25 augustus