Panama Pictures

Portraits and short stories

zondag 9 oktober 2016 / 13:00 uur
geen pauze / 14:10 uur einde
Toneelacademie Maastricht
Genre: Dans

>
<
rob hogeslag
© ROB HOGESLAG

  koop tickets » 

 € 16,00 / >

 

In Portraits and short stories verweeft choreograaf Pia Meuthen dans en circus tot een intiem verhaal. Met episodes over de relatie tussen vaders en zonen, over opgroeien, uit elkaar groeien en ouder worden, wisselen jeugdige bravoure en kwetsbare momenten elkaar af.

 

Aan touwen, palen en op de trampoline trotseren zes mannen tussen de 20 en 60 jaar de zwaartekracht. Dansbewegingen vloeien schijnbaar naadloos over in acrobatische toeren om als vanzelf weer in een verstilde menselijke positie te eindigen.

 

‘Risicovol, expressief en uitgaand van de kracht van het mannenlijf, maar vooral: eigen.’ - Theaterkrant


 

Voorstelling Portraits and short stories wordt open studio
Door technische omstandigheden is het helaas niet mogelijk de volledige voorstelling Portraits and short stories te laten zien tijdens het festival. Omdat we dit spannende werk van choreografe Pia Meuthen niet willen missen in onze festivalprogrammering, presenteren we als alternatief: een open studio.


Pia Meuthen laat verschillende scènes uit Portraits and Short stories zien waarbij de trampoline niet ontbreekt. Daarnaast gaat zij graag het gesprek aan en zal zij vertellen over de nieuwe danstaal die zij aan het ontwikkelen is waarbij circus een belangrijk rol speelt.


Choreografie Pia Meuthen

Dans en acrobatiek Francesco Barba, Kim-Jomi Fischer, Fabian Krestel, Eddy Becquart, Ruben Mardulier, Fyn Nebb

Muziekcompositie Jeroen Strijbos, Rob van Rijswijk

Kostuumontwerp Sanne Reichert

Lichtontwerp Edwin van Steenbergen

Decor Katleen Vinck

Dramaturgie Angelique Willkie

Choreografische assistentie, repetitor en training Miquel de Jong

 

Portraits and short stories is een productie van Panama Pictures in coproductie met Strijbos & van Rijswijk     

 

BIOGRAFIE

Pia Meuthen werd geboren in Duitsland (1972). Zij volgde haar dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de Fontys Dansacademie in Tilburg. Sinds 1998 werkt zij als freelance choreograaf. Pia heeft voorstellingen gemaakt in opdracht van verschillende werkplaatsen, productiehuizen en gezelschappen in Nederland. Vanaf 2002 heeft zij de artistieke leiding van Panama Pictures, waarmee ze van 2009 tot en met 2012 huischoreograaf was bij Danshuis Station Zuid in Tilburg. Begin 2013 is zij met Panama Pictures als huisgezelschap bij de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch neergestreken. Daarnaast is Pia één van de geselecteerde choreografen die ondersteund wordt door DansBrabant. Als gastdocent is Pia verbonden aan de choreografie - en dansafdeling van Fontys Dansacademie.

Het werk van Pia geniet bekendheid binnen het nationale danscircuit maar ook internationaal timmert Panama Pictures hard aan de weg met selecties voor diverse dansnetwerken en prijzen, zoals Aerowaves, Modul Dance, Masdanza en Berner Tanzpreise, buitenlandse residenties bij The Place en Tanzhaus NRW en voorstellingen in o.a. Oslo, Frankfurt, Leipzig, Keulen, Weimar, Londen, Gdansk, Moskou, Beijing en Guangzhou.

 

Panama Pictures maakt voorstellingen op het snijvlak van dans en circus waarin de disciplines als vanzelfsprekend in elkaar overvloeien. Dynamisch en bij vlagen spectaculair, maar altijd ook menselijk en kwetsbaar. Choreograaf Pia Meuthen vertaalt persoonlijke verhalen naar beweging. In haar producties maakt zij de toeschouwer deelgenoot van haar kijk op sociale codes en menselijke verhoudingen. 'Pia Meuthen overtuigt als fijnzinnige observator' schrijft 'Tanz' het gerenommeerde Europese dansmagazine en eert haar met de titel 'Hoffnungsträger Tanz 2014'. Gedragen worden haar voorstellingen door de persoonlijkheid van haar charismatische performers; een internationale cast die bestaat uit dansers en acrobaten met verschillende leeftijden en achtergronden. Hun persoonlijke inbreng en eigenheid zijn van groot belang bij het ontstaan van de voorstellingen.

 

'Alles swingt, springt en wervelt in Meuthen's choreografie. Een vuurwerk van ironie met artistieke virtuositeit gedanst. Intelligent, helder, ontmaskerend. En heel geestig.'

(21-6-2014, LVZ, Leipzig)