philharmonie zuidnederland

Een duivelse Paganini

vrijdag 14 oktober 2016 / 20:00 uur
1 pauze / 21:30 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<

Mendelssohn, Verdi en Paganini brachten allen een aspect van Italië tot klinken. De Duitse Mendelssohn deed inspiratie op in de stad Rome en Verdi’s maskerade verwijst natuurlijk naar het Venetiaanse gemaskerde bal.

 

 

Het duivelse Tweede Vioolconcert van Paganini staat symbool voor de Italiaanse virtuositeit: met razendsnelle loopjes, dubbeltrillers en duizelingwekkende grepen moet de solist bijna letterlijk koorddansen op zijn viool. Dat is de jonge Amerikaans-Nederlandse Stephen Waarts wel toevertrouwd. Als een van de vijf toplaureaten bij de Koningin Elisabethwedstrijd 2015 is hij nu al een van de toekomstige sterren. Met philharmonie zuidnederland maakt hij onder leiding van de vertrouwde Kees Bakels zijn niet te missen Nederlandse orkestdebuut.

Mendelssohn, Verdi, and Paganini all translated aspects of Italy to music. The German Mendelssohn was inspired by the city of Rome, whereas Verdi’s masquerade of course references the Venetian carnival.

 

The diabolical Second Violin Concerto by Paganini symbolises Italian skills: with its rapid runs, double trills, and vertiginous handling of the instrument, the soloist walks the tight rope of violin virtuosity. Leave that to the young Dutch-American Stephen Waarts  As one of the five top laureates of the Queen Elisabeth Competition 2015, he is already one of the future stars. With the South Netherlands Philharmonic, led by the trusted Kees Bakels, he makes his Dutch orchestral debut. 

» Lees verder

 

wolfganglogo.PNG 

 

Wolfgang app

Bij dit concert kunt u gebruik maken van Wolfgang. Wolfgang is een smartphone app voor klassieke muziek, die tekst en uitleg biedt bij de opgevoerde werken. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat er – precies op dat moment – gebeurt in de muziek. Wolfgang vertelt in bondige, goed getimede zinnen, af en toe een blik op uw smartphone is voldoende. De app is ontworpen en getest opdat het anderen niet afleidt.

  

Download Wolfgang (Iphone, vanaf iOS 7.1 en Android van Android 4.4) gratis in de App Store of Google Store of via www.wolfgangapp.nl. Start Wolfgang voordat het concert begint en zet uw telefoon op stil. _
Dirigent                                  

Kees Bakels

Viool                                     

Stephen Waarts

 

Wagner                                              

Uit Das Liebesverbot: Ouverture

Paganini                                 

Vioolconcert nr 2 ‘La Campanella’

Verdi                                     

Uit Un ballo in maschera: Prelude

Mendelssohn                         

Symfonie nr 4 ‘Italiaanse’