Trio Mediaeval

Aquilonis - Zweverig door Europa

vrijdag 17 februari 2017 / 20:30 uur
1 pauze / 22:00 uur einde
Sint Janskerk
Genre: Muziek en Opera

>
<
Oddleiv Apneseth
© ODDLEIV APNESETH
>
<
>
<
Ingvil Skeie Ljones
© INGVIL SKEIE LJONES
>
<
Oddleiv Apneseth
© ODDLEIV APNESETH

Trio Mediæval is een Noors zangtrio dat werd opgericht in 1997 en sinds 2013 bestaat uit Linn Andrea Fuglseth, Anna Maria Friman en Berit Opheim. Het trio focust op homofoon en polyfoon religieus repertoire uit de middeleeuwen, maar legt zich ook toe op traditionele Noorse, Zweedse en IJslandse liederen, vaak in eigen arrangementen. De cd Folk Songs werd genomineerd voor Best Chamber Music Performance bij de Grammy’s. Ook zong Trio Mediæval de soundtrack in de film Youth (2015) van de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino.

De noordenwind 'Aquilonis' is de metafoor die de zangeressen van Trio Mediæval kozen voor de muzikale reis die zij in dit concert maken, van IJsland via Engeland en Scandinavië naar de Middellandse Zee: Serene middeleeuwse carols en Noorse volksliederen monden uit in meerstemmige improvisaties en Italiaanse lofliederen uit het Cortonamanuscript.


Een terugkerende naam in het programma is die van Sint Thorlak, een IJslandse beschermheilige uit de twaalfde eeuw, ter ere van wiens feestdag er verschlilende liederen zijn overgeleverd.

Zangeres Anna Maria Friman speelt bovendien hardanger-viool – een traditioneel Noors strijkinstrument dat behalve vier melodiesnaren ook vier resonerende snaren heeft die het instrument extra galm geven.

 

 

Ism Organisatie Oude Muziek.

The Aquilo North wind is a metaphor the singers of Trio Mediaeval chose for their musical journey throughout this concert. This evening they will ‘travel’ from Iceland via England and Scandinavia to the Mediterranean Sea.

 

Mediaeval carols and Northern folklore songs will slowly transform into polyphony improvisations and Italian songs of praise from the Cortona script.

 

In collaboration with Organisatie Oude Muziek.

» Lees verder

Zie ook:

» www.oudemuziek.nl

 

 

_

_

_

Zang en hardanger-viool

Anna Maria Friman, Berit Opheim, Linn Fuglseth