Jan Lauwers / Needcompany

De blinde dichter (Nederlandse première)

donderdag 16 maart 2017 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / 1 pauze / 22:30 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Theater

>
<
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE
>
<
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE
>
<
Maarten van den Abeele
© MAARTEN VAN DEN ABEELE

Jan Lauwers vertrekt vanuit de stambomen van zijn performers en schrijft een nieuw verhaal op basis van hun verschillende nationaliteiten, culturen en talen. Hij reist meer dan duizend jaar in de tijd om het te hebben over identiteit in het multiculturele Europa. Hij grijpt terug naar teksten uit de 10e en 11e eeuw van de blinde Syrische dichter Abu al ‘ala al Ma’arri en de Andalusische dichteres Wallada bint al Mustakfi.

 

Hun werk roept herinneringen op aan een tijd waarin vrouwen aan de macht waren en atheïsme volstrekt normaal was, waarin Parijs nog een provinciestadje was en Karel De Grote een notoire analfabeet. De geschiedenis wordt echter geschreven door de overwinnaars, door mannen. Hoeveel leugens, toevallige ontmoetingen en ‘accidents de parcours’ hebben de ons bekende geschiedenis eigenlijk bepaald? Over sterke vrouwen die met stenen gooien en op de brandstapel terechtkomen. Over een kruisvaarder met een te klein harnas.


Extra:

Nabespreking met Jan Lauwers: onder begeleiding van Jacques Giesen, in het souterrain van Theater aan het Vrijthof


 

Recensie:

"Een grote fabel met fantastische personages die, alsof ze rechtstreeks uit een diepe en extravagante droom komen, een scherp beeld schetsen van de geschiedenis, identiteit, immigratie, aanvaarding van de ander." — Carlos Pacheco, La Nación

THE BLIND POET is the latest play by Jan Lauwers, in close cooperation with the composer Maarten Seghers, which will premiere at the Kunstenfestivaldesarts in the spring 2015. Jan Lauwers starts out from the performers’ family trees and is writing a new story based on their various nationalities, cultures and languages. He goes back a thousand years to ponder the notion of identity in today’s multicultural Europe. Lauwers quotes the work of Abu al ‘ala al Ma’arri, a blind Arab poet who spanned the 10th and 11th centuries, and Wallada bint al Mustakfi, an Andalusian poet from the 11th century.

 

Their work describes a time in which women held positions of power and atheism was commonplace, when Paris was just a small provincial town and Charlemagne was a famous illiterate. History is written by the victors. By men. How much has the history we know actually been determined by lies, chance encounters and events along the way? About strong women who throw stones and end up at the stake. About a crusader in armour that’s too small.

» Lees verder

Trailer
SPEL

Grace Ellen Barkey, Jules Beckman, Anna Sophia Bonnema, Hans Petter Melø Dahl, Benoît Gob, Mohamed Toukabri, Maarten Seghers, Elke Janssens, Jan Lauwers

TEKST, REGIE EN SET

Jan Lauwers

MUZIEK

Maarten Seghers