Lemm&Barkey&Needcompany

FOREVER (Nederlandse première)

vrijdag 17 maart 2017 / 20:00 uur
geen pauze / 21:20 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Theater

>
<
>
<
Wolf Silveri
© WOLF SILVERI
>
<
Wolf Silveri
© WOLF SILVERI
>
<
Wolf Silveri
© WOLF SILVERI
>
<
Wolf Silveri
© WOLF SILVERI

LET OP:

De inleiding gaat niet door, de voorstellingsaanvang tijd is 20.00 uur


 

Toen bij de componist Gustav Mahler een fatale hartziekte werd vastgesteld, schreef hij Das Lied von der Erde. Het laatste lied Der Abschied weerspiegelt zijn gemoedstoestand. Een worsteling van de mens met zijn sterfelijkheid tegenover de natuur die eeuwig is en zich steeds weer vernieuwt.  

 

In haar nieuwste voorstelling FOREVER stelt Grace Ellen Barkey zichzelf dezelfde vragen als Mahler: ‘Om altijd maar ’t leven te bezingen, dat houdt niemand vol. De dood of liever gezegd de eindigheid der mensen verdient ook een lied, een dansje.’ Het lied wordt in alle intimiteit als een herinnering gezongen door Maarten Seghers, ondersteund door de dansers en de installatie. Het uitgangspunt voor de nieuwe installatie is de porseleinen triltafel uit The Porcelain Project . Een compositie van verschillende frequenties genereert trillingen waardoor het porselein beweegt, van de tafel valt en in stukken breekt. 


Extra: 

Nabespreking met Maarten Seghers & Grace Ellen Barkey: onder begeleiding van Peter Noten, in foyer tegenover theatercafé Theater aan het VrijthofRecensie:

"Mahler is in ‘FOREVER’ nog nauwelijks herkenbaar – in zijn essentie echter overal en altijd aanwezig. Zanger Maarten Seghers speelt op geniale wijze met het liederenmateriaal, dat zonder instrumentale begeleiding abstract, ja zelfs absurd klinkt. Maar precies daardoor wordt de verlorenheid van het individu in het aanschijn van de dood des te duidelijker." — Christoph Hartner, Kronen Zeitung

After doctors diagnosed Gustav Mahler as suffering from a fatal heart disease, he wrote Das Lied von der Erde (1909). For the final part – Der Abschied – he created one of his most personal compositions.

 

To a friend he wrote: “I have lost everything that made me the person I was. I must learn to walk again like a child.” Grace Ellen Barkey is now posing the same questions about our struggle with mortality. They particularly focus on the contrast with nature, which is eternal and continually renews itself. Barkey explains: “Singing about life all the time is unsustainable for anyone. Death – or rather, human beings’ finite nature – also deserves a song, a dance.” Maarten Seghers gives us an intimate rendition of the song and the orchestration as a kind of  commemoration, supported by the dancers Mélissa Guérin, Sarah Lutz and Mohamed Toukabri, and a new installation by Lemm&Barkey. In the meantime, Der Abschied’s score becomes visible in a choreography. Needcompany is an artists’ company that was founded in 1986 by the theatre maker and visual artist Jan Lauwers and the artist and choreographer Grace Ellen Barkey. In 2004, she founded Lemm&Barkey together with Needcompany’s Lot Lemm.

» Lees verder

SPEL

Maarten Seghers, Benoît Gob, Mélissa Guérin, Sarah Lutz, Mohamed Toukabr

IDEE, CHOREOGRAFIE

Grace Ellen Barkey

INSTALLATIE

Lemm&Barkey