Theater aan het Vrijthof & Jazz Maastricht

WORLD TOP CONCERTEN: Sun Ra Arkestra

zaterdag 18 maart 2017 / 20:00 uur
geen pauze / 21:20 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
>
<
>
<
>
<
 

De 60th Anniversary World Tour van het legendarische SUN RA ARKESTRA start in Maastricht!

Het avant garde Sun Ra Arkestra orkest, onder de leiding van saxofonist Marshall Allen (92), komt naar Maastricht. Gekleed in futuristische Space Age kleding verkent dit reizende en immer veranderende kosmische gemeenschap al zes decennia lang de jazz in al haar vormen.


De band staat bekend om hun mix van swingorkestraties met avant-garde jazz, Afrikaanse ritmes, moderne elektronica en Egyptische kosmologie (Ra is de Egyptische zonnegod). Het resultaat klinkt als een ‘New Orleans funeral from outer space‘ en is op meer dan 150 albums te horen. Waarvan veel exemplaren door de band zelf beschilderd en uitgegeven zijn. Hun spectaculaire concerten leverden hun een absolute cult-status op die tot de dag van vandaag voortduurt met recentelijk optredens op Pitchfork Music Festival 2016, North Sea Jazz 2014 en Primavera Sound Festival 2014 (Barcelona).


The Guardian:A Sun Ra Arkestra show is about as far away from a conventional performance as the late leader of the band believed his spiritual home was from Earth. It’s watching something unique, brilliant and legendary

The Sun Ra Arkestra’s 60th Anniversary World Tour starts in Maastricht!

Led by Marshal Allen (92), the legendary Sun Ra Arkestra has now been orbiting planet earth for six decades, at the forefront of space-jazz exploration. Dressed head to toe in afro-futuristic robes, the Arkestra is a traveling, ever changing, cosmic ensemble.

 

Formed by Sun Ra (visionary pianist, composer, writer, mystic, artist and alleged inhabitant of Saturn), the band’s music is a kaleidoscopic mix of African rhythms, avant-garde freejazz, classic swing, modern electronica and Egyptian cosmology. The result has been described as ‘a New Orleans funeral from outer space’ that has to be experienced to be believed.

 

Marshall Allen, who has been with the Arkestra since 1958, took over the lead role since Sun Ra’s departure from earth in 1993. In his travels through otherworldly musical dimensions he is guided by one simple principle: ‘play what you don’t know.’

 

The Guardian: ‘A Sun Ra Arkestra show is about as far away from a conventional performance as the late leader of the band believed his spiritual home was from Earth. It’s watching something unique, brilliant and legendary.’

» Lees verder

Oprichter Sun Ra (visionair pianist, dichter, electronica pionier & componist Herman Blount), afkomstig van de planeet Saturnus, bouwde een eigen universum waar jazz en spiritualiteit elkaar ontmoeten. Het doel van zijn muziek: ‘mensen te verlichten met kennis over het buitenaardse en proberen deze planeet te verbeteren’. Marshall Allen, vanaf 1958 bij Sun Ra betrokken, nam na de dood van Sun Ra in 1993 de leiding over. Zijn muzikale pleidooi voor innovatie komt neer op ‘play what you don’t know’. Een uitgangspunt dat altijd weer tot verrassende en zinderende concerten leidt!


Nog niet bekend met hun muziek? Jazz autoriteit en BBC 6 DJ Gilles Peterson maakte in 2015 het fantastische Sun Ra compilatie album ‘To Those Of Earth… And Other Worlds’. Te vinden op Spotify. Liever een origineel album? Dan raden wij ‘Space is the Place (1973) aan.

Line-up:

Marshall Allen – bandleider, fluit, altsax
Cecil Brooks – trumpet
Tara Middleton – zang, viool
Knoel Scott – altsax, zang
James Stewart – tenorsax
Danny Ray Thompson – baritonsax
Dave Davis – trombone
David Hotep – gitaar
George Burton – piano
Tyler Mitchell – contrabas
Wayne Anthony Smith Jr. – drums
Elson Nascimento – percussie, surdo