Het Nationale Ballet

Best of Balanchine

zaterdag 13 mei 2017 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / 2 pauzes / 22:10 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Dans

>
<
>
<
Angela Sterling
© ANGELA STERLING
>
<
Apollon Musagete
© APOLLON MUSAGETE
>
<
Angela Sterling
© ANGELA STERLING
>
<
Angela Sterling
© ANGELA STERLING
>
<
Angela Sterling
© ANGELA STERLING
>
<
Angela Sterling
© ANGELA STERLING
>
<
Angela Sterling
© ANGELA STERLING
>
<
Angela Sterling
© ANGELA STERLING

In 2013 startte Het Nationale Ballet met een nieuwe serie programma’s waarin het oeuvre wordt belicht van de grootste choreograaf van de twintigste eeuw: George Balanchine. Voor het eerst is er nu ook een tournee-editie van Best of Balanchine, bestaande uit drie van zijn bekendste meesterwerken, plus een voor het gezelschap nieuwe pas de deux.

 

De band tussen George Balanchine (1904-1983) en Het Nationale Ballet is een heel bijzondere. Sonia Gaskell, de eerste artistiek leidster van het gezelschap, onderkende al in de jaren vijftig het grote belang van het werk van de Russisch-Amerikaanse choreograaf. Daardoor kon Het Nationale Ballet zich ontwikkelen tot de belangrijkste Europese schatbewaarder van zijn balletten. Balletten die zó inventief en vernieuwend waren en zó tijdloos blijken te zijn, dat ze vaak vergeleken worden met de schilderijen van Picasso en de muziek van Stravinski.

 

Met live begeleiding door het Balletorkest onder leiding van Andrea Quinn en Isabelle van Keulen als solist in het vioolconcert van Stravinski.

 

NRC - ****

de Volkskrant - ****

Trouw - ****

Best of Balanchine includes three well-known masterpieces by George Balanchine. Balanchine is internationally recognized as the greatest choreographer of the twentieth century. His ballets are innovative and timeless and are compared to paintings of Picasso and music of Stravinsky.

 

Best of Balanchine begins with Theme and Variations, an ode to Balanchine’s Russian background. The piece revolves around the refinement and grandeur of the nineteenth-century ballet of the Tsar and the music of Tchaikovsky. The fourth movement of his Orchestral Suite no. 3 forms the inspiration for Balanchine’s ingenious ensemble dances coupled with elegant, almost regal soloist variations, with brilliant, dazzling pointework.

 

The ballets will be performed on live music, conducted by Andrea Quinn and Isabelle van Keulen’s solo of the violinconcert of Stavinski.

» Lees verder

Choreografie

George Balanchine

Muzikale begeleiding

Het Balletorkest o.l.v.Andrea Quinn

Theme and Variations

Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – Vierde deel uit de Orkestsuite nr. 3, opus 55

Apollon musagète

Muziek: Igor Stravinsky – Apollon musagète

Tarantella

Muziek: Louis Moreau Gottschalk

Violin Concerto

Muziek: Igor Stravinsky – Violin Concerto

Violin Concerto - Igor Stravinsky, Concert voor viool en orkest in D
Met Isabelle van Keulen (viool)

 

Isabelle van Keulen (viool) hecht sinds haar doorbraak in 1984 – met het winnen van de Young Musician of the Year Competition –grote waarde aan haar muzikale veelzijdigheid. Dit komt onder andere tot uiting in het feit dat zij niet alleen viool, maar met evenveel engagement ook altviool speelt. Wat ze ook doet, de drang naar eerlijk musiceren komt voor Van Keulen op de allereerste plaats, een uiterst gewetensvolle en waarheidsgetrouwe interpretatie van de muzikale partituur staat bij haar hoog in het vaandel.

"Maia Makhateli en Remi Wörtmeyer dansen zich het vuur uit de sloffen om de technisch loodzware, razendsnelle combinaties van passen, kleine en grotere sprongen binnen de muziek én exact volgens de regelen der balletkunst én met speelse luchthartigheid uit te voeren. Ze slagen met vlag en wimpel." - NRC **** 

 

"Balanchiners betekenis wint met de jaren alleen maar aan kracht. (...). Remy Wartmeyer (...) maakt indruk met zijn onmogelijk hoge luchtsprongen. En wat is het een genoegen om zijn danspartner Mail Makhateli te zien accelereren in haar zo puntig geplaatste pirouettes. En hun samenspel vol levenslust en brille grenst aan magie. (...).

 

Van de solisten onderscheidt zich - wederom - Maia Makhateli. Haar uitvoering is niet alleen nagenoeg perfect, met een licht melancholische ondertoon in haar uitvoering toont zij zich de bezielde Balanchine-danseres, zo eentje van wie je geen genoeg kunt kriigen." - Trouw ****

 

"Best of Balanchine van Nationale Ballet: sensatie van tijdloosheid. Maia Makhateli en Remi Wörtmeyer zuigen je om beurten mee in een wervelwind van sprongen, draaien en huppelpasjes. De lichtheid van het dansen creëert een sprankelend gevoel" de Volkskrant ****