Het Nationale Ballet / Junior Dance Company

Juniors go Dutch

woensdag 3 mei 2017 / 19:30 uur
1 pauze / 21:25 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Dans

>
<
>
<
>
<
Hans Gerritsen
© HANS GERRITSEN
>
<
Hans Gerritsen
© HANS GERRITSEN
>
<
Hans Gerritsen
© HANS GERRITSEN
>
<
Hans Gerritsen
© HANS GERRITSEN
>
<
>
<

Juniors Go Dutch is een even aantrekkelijk als uitdagend programma waarin we de sterren van de toekomst leren kennen via werk van beroemde en nieuwe choreografen.

 

Er staan maar liefst twee wereldpremières op het programma: werk van Wubkje Kuindersma en Peter Leung.

 

Het nieuwe ballet van Peter Leung, Persona, gaat over hoe we onszelf aan de buitenwereld presenteren. We hebben tegenwoordig allemaal 'persona’s', een digitale versie van onszelf, waarin we vooral heel 'happy' lijken te zijn. Dat kan zowel een inspirerende als een deprimerende werking hebben op anderen. Leung maakte vorig jaar ook Night Fall, het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld.

 

Mångata op het Mozart-Adagio van Arvo Pärt is een duet van Wubkje Kuindersma over een ontmoeting tussen twee jonge mensen bij maanlicht. De twee delen een magisch moment. Als de maan verdwijnt, is het tijd om afscheid te nemen. Zonder drama, want de volgende ‘Mångata’ zal ze weer bij elkaar brengen… Choreograferen is voor Kuindersma zoiets als ‘dromen met haar ogen open’. De jonge Nederlandse choreografe maakte in 2010 haar eerste choreografie en heeft inmiddels verschillende werken gecreëerd. In 2016 ontving ze de BNG Bank Dansprijs voor jong choreografietalent.

 

In Juniors Go Dutch zien we ook werk van de drie beroemde Van’s: Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig.

 

Van Manen wilde in Visions Fugitives (1990), een ballet voor drie mannen en drie vrouwen, puur de essentie van de dans neerzetten, zo snel, compact en minimaal mogelijk. Hij heeft het stuk oorspronkelijk gemaakt voor het Nederlands Dans Theater. Voor de jonge dansers van de Junior Company is het ballet extra uitdagend omdat je met je persoonlijkheid echt een verhaal vertelt. 

 

Na de succesvolle revival van zijn Requiem in Hollandse Meesters (2016) bij Het Nationale Ballet, zal in Juniors Go Dutch het stuk Ephebe van Toer van Schayk te zien zijn. Van Schayk nam als uitgangspunt voor het stukjonge mensen die vele jaren met elkaar zijn opgetrokken en vervolgens over de wereld uitwaaieren. Voor zijn choreografie koos hij twee tegengestelde muziekstukken: Serene van Ton Bruynel en Prelude-Postlude van Georg Böhm.

 

Juniors go Dutch is na eerdere programma's als Ballet Bubbles (2016) opnieuw een tourneeprogramma vol verassingen!

 

De Junior Company is inmiddels niet meer weg te denken. Na het grote succes van ‘Junior Company on tour’ (2014), ‘Balletklassiekers en moderne meesters’ (2015) en ‘Ballet Bubbles’ (2016) brengt het jongerengezelschap van Het Nationale Ballet opnieuw een tourneeprogramma vol verrassingen. In 2014-2015 maakte de Junior Company bovendien samen met dansgezelschap ISH ‘Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast’, naar het beroemde boek van C.S. Lewis, eveneens een buitengewoon geslaagde voorstelling, die ook door het hele land te zien was. 

 

 

Juniors go Dutch is an attractive, yet daring program, which introduces the stars of the future performing work by the three famous ‘Vans’: Hans van Manen, Toer van Schayk and Rudi van Dantzig. They will also perform Blink, a work specially created for the Junior Company in 2015 by Juanjo Arques, which was received with great enthusiasm. Blink is about youth and energy, and about the speed of the technological world.

 

Young choreographers Wubkje Kuindersma and Peter Leung will both premiere with their works during this evening.

» Lees verder

Choreografieën

Hans van Manen, Toer van Schayk, Rudi van Dantzig, Juanjo Arques, Wubkje Kuindersma, Peter Leung, Peter Leung

Recensies

"Gelukkig redt de in Kameroen geboren Wubkje Kuindersma dit talentenprogramma met een ragfijn spiegelduet over identiteit en het mysterie achter de werkelijkheid." - de Volkskrant

 

"Blink is een aangename mix van hedendaagse en commerciële dans; ripplesflow en gekke loopjes. Het spel van een verliefd stelletje, het gewichtloos zweven in de ruimte, vrijheid en een knipoog. De dansers van de Junior Company zetten het feilloos neer. The Ultimate Dance Battle zouden ze zeker gewonnen hebben." - Theaterkrant.nl