Toneelgroep Maastricht

De advocaat

zondag 14 mei 2017 / 15:00 uur
14:00 uur inleiding / 1 pauze / 18:00 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Theater

>
<
Stephan Vanfleeteren
© STEPHAN VANFLEETEREN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN
>
<
Ben van Duin
© BEN VAN DUIN

'De advocaat' is een vijfsterrenvoorstelling' ... 'In de sterke regie en uitgekiende scenografie van Michel Sluysmans worden de familieverhoudingen en de ondergang van het Moszkowicz-imperium schitterend uitgespeeld.'  

★★★★ - De Limburger, 07-03-17, door Jos Prop

 

'… dat Franssen en de andere spelers de ontluistering van het advocatenkantoor groots vertolken.'  

★★★★- NRC Handelsblad, 05-03-17, door Kester Freriks

 

'Gebaseerd op de ondergang van advocatenfamilie Moszkowicz schreef Ilja Leonard Pfeijffer volgens de aankondiging een ‘Shakespeareaans koningsdrama’ voor Toneelgroep Maastricht, en met die typering is niets teveel gezegd.' 

★★★★ - Theaterkrant, 06-03-17, door Wendy Lubberding

 

'Zijn slotpleidooi is machtig en mooi en laat ons zien dat er in wezen een briljant acteur aan Bram Moszkowicz verloren is gegaan.' 

★★★ - Volkskrant, 07-03-17, door Vincent Kouters 

 

Shakespeareaans koningsdrama over de zelfverkozen ondergang van een topadvocaat

 

De advocaat -geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer- vertelt het verhaal van Bram Moszkowicz, een strafrechtadvocaat uit Maastricht die de beste van Nederland moet worden. Omdat zijn vader de beste was. Een vader die hij niet mag teleurstellen. Hij beheerst de kracht van het woord als geen ander. Als een volleerd acteur kan hij recht praten wat krom lijkt. Moszkowicz is welbespraakt, charismatisch, geestig, draagt dure pakken en omringt zich met de mooiste vrouwen. Iedereen wil Moszkowicz zijn. Behalve Moszkowicz zelf.

Want hij speelt de hoofdrol in een toneelstuk dat niet over hem gaat. Een verhaal van verborgen verdriet en daaruit voortvloeiend de permanente ondraaglijke druk om te slagen. Hij wil geen rol spelen in dit verhaal en stapt eruit. Op het hoogtepunt van zijn succes brengt hij zichzelf willens en wetens ten val. Alleen door de grootste teleurstelling in zijn vaders leven te worden, kan er voor de ideale zoon ruimte komen voor zijn eigen, nog te schrijven verhaal.

 

De advocaat is geïnspireerd op het leven en de carrière van voormalig advocaat Bram Moszkowicz, die in 2013 uit het ambt werd gezet. Het stuk is echter geen reconstructie van de werkelijkheid. Pfeijffers De advocaat behoort nadrukkelijk tot het terrein van de fictie. Artistiek leider Michel Sluysmans regisseert dit Shakespeareaanse koningsdrama over de opkomst en zelfverkozen ondergang van een topadvocaat. De muziek is van Vincent van Warmerdam.


SPEL

Porgy Franssen, Karien Noordhoff, Hans Trentelman, Hans van Leipsig, Dries Vanhegen, Viktor Griffioen

TEKST

Ilja Leonard Pfeijffer

REGIE

Michel Sluysmans

MUZIEK

Vincent van Warmerdam

Het prijstype ‘Vriend’ is voorbehouden aan de leden van de Vrienden van Toneelgroep Maastricht. U wordt verzocht uw Vriendenpas te tonen bij de kaartcontrole.