Nieuwe Philharmonie Utrecht

Sibelius / Mahler

vrijdag 15 september 2017 / 20:00 uur
geen pauze / 21:15 uur einde
Theresiakerk
Genre: Muziek en Opera

>
<
foppe schut
© FOPPE SCHUT
>
<
Foppe Schut
© FOPPE SCHUT
>
<
Foppe Schut
© FOPPE SCHUT
>
<
Foppe Schut
© FOPPE SCHUT

msm_element.jpg Deze voorstelling maakt deel uit van Musica Sacra Maastricht (14 t/m 17 september): klik hier voor meer informatie over het volledige programma van Musica Sacra Maastricht. 

De scheppingsmythe van Luonnotar, ‘de dochter van de lucht’ uit het  19e eeuwse Finse epos Kalevala, stond model voor Sibelius’ gelijknamige symfonische gedicht met sopraanstem, gecomponeerd op het hoogtepunt van zijn kunnen. Wat de Kalevala was voor Sibelius, was Des Knaben Wunderhorn voor zijn generatiegenoot Gustav Mahler. 

 

Een bonte verzameling volksliedteksten, eveneens opgetekend naar mondelinge overlevering. Mahler baseerde hierop ook zijn vierde symfonie die eindigt met het quasi-bucolische lied Das Himmlische Leben, waarin een gestorven kind, wederom een sopraan, vanuit de hemel zingt hoe heerlijk het (nieuwe) leven daar is, en hoeveel  mooier de muziek dan op aarde.

 

I.s.m. Stichting Culturele Educatie Maastricht

The creation myth of Luonnotar, ‘the daughter of the sky’ from the 19th century Finnish epic Kalevala, was a model for Sibelius' eponymous same-name symphonic poem with soprano voice. It was composed at the peak of Sibelius’ powers. The Kalevala was as important for Sibelius, as Des Knaben Wunderhorn used to be for his coeval Gustav Mahler.


It’s a splendid collection of folk song lyrics, written down after oral tradition. Mahler also based his fourth symphony on this collection. The 4th ends with the quasi-bucolic song Das Himmlische Leben, in which a deceased child, again a soprano, from heaven sings how wonderful the (new) life is, and how much more beautiful the music is compared to the music on earth.

 

In company with Stichting Culturele Educatie Maastricht

» Lees verder

Zie ook:

» nputrecht.nl

 

Dirigent Johannes Leertouwer

Sopraan Susanne Andersson

 

 

Jean Sibelius Luonnotar

Gustav Mahler Symfonie nr.4