Stephen Shropshire

My Everlasting

zaterdag 16 september 2017 / 15:00 uur
Gashouder Belvèdère
Genre: Dans

>
<
t. ammerpohl
© T. AMMERPOHL

msm_element.jpg Deze voorstelling maakt deel uit van Musica Sacra Maastricht (14 t/m 17 september): klik hier voor meer informatie over het volledige programma van Musica Sacra Maastricht. 

 

Pierre Nora beschrijft in Les Lieux de Mémoire de toenemende rol die de persoonlijke herinnering speelt in historisch besef en identiteit. Die herinnering is bij hem niet exclusief aan fysieke plaatsen gebonden, maar ook aan symbolen, voorwerpen, foto’s of bijvoorbeeld mensen. In My Everlasting zijn het gestes, poses, bewegingsfrases, waarmee een koppel niet aflatend de momenten van zijn geschiedenis oproept. Totdat zij sterft en hij, wanhopig en machteloos, haar en hun historie tot nieuw leven probeert te wekken. 

Een intiem en beklemmend duet waarover de Volkskrant schreef: ‘Zij leveren een prestatie waarvoor je alleen maar diep kunt buigen.’

In his work Les lieux des memoires, French historian Pierre Nora (1989) has suggested that history and memory have become antithetical and that their separation has necessitated the establishing of memory sites wherein a residual sense of continuity might remain. Nora proposes that these sites of memory are vestiges for the embodiment of a collective consciousness; that they are ruins, where memory takes root in the concrete – in the material, the symbolic, and the functional – and arms itself for the battle against time. My Everlasting exists in that space between history and memory – embodying it – moving among its shadows and wrestling with its ephemerality. The work was created as testament, as a kind of lieu de memoire for a nation of two, bound together against the ever-accelerating besiegement of history. As a memory that is ever slipping into the historical past, My Everlasting is a work to block the act of forgetting – one that might liberate the past from the endless loop of history’s rapid undoing.

My Everlasting was made possible in part by the support from the Holland Dance Festival, Rimbun Dahan Contemporary Arts Center, Centre National de la Danse Paris (CND), Euregionaal Dansplatform Theater aan het Vrijthof, Project Sally Maastricht, and Noord Nederlandse Dans.

 

» Lees verder
ook te zien op:

zondag 17 september 2017/ 16:30 uur


Dans
Aimée Lagrange en Jussi Nousiainen

 

Choreografie
Stephen Shropshire