Muziektheater Transparant VZW & Het Geluid Maastricht

Het Kanaal

zondag 1 oktober 2017 / 15:30 uur
geen pauze / 17:00 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Bovenzaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
koen broos
© KOEN BROOS
>
<
Koen Broos
© KOEN BROOS

Op het strand bij Calais maakt een vluchteling zich klaar om het Kanaal over te zwemmen, zijn toekomst tegemoet. Op de krijtrotsen aan de overkant neemt een (transseksuele) vrouw afscheid van het leven; nog even en ze springt haar einde tegemoet. Tussen de twee ontstaat een verrassende dialoog: hun lot blijkt sterker verbonden dan gedacht.

 

De tekst van auteur Gaea Schoeters vindt zijn spiegel in een recent teruggevonden theatertekst van William Shakespeare, waarin de sheriff probeert de burgers van Londen tot rede te brengen die een groep recent aangekomen vluchtelingen willen lynchen. De gelijkenissen met de huidige tijd zijn frappant. Migratie is van alle tijden, onze primaire reactie erop ook. Elk organisme stoot af wat het vreemd is: de ‘strangers’ moeten weg.

 

Het Kanaal is zowel een hedendaagse tragedie als een met lichtheid uitgevoerd portret van enkele van de meest surreële paradoxen van onze tijd.

 

Componiste Annelies Van Parys zet de Shakespearetekst om tot een reeks liederen voor sopraan & gitaar/luit. De muziek vormt geen klassieke soundtrack, maar wordt een extra personage. De sopraan krijgt de rol van ‘commentator’ en plaatst de monologen in een ruimer kader, zodat ze niet alleen een persoonlijk verhaal zijn, maar ook een maatschappelijke reflectie. 

 

Een productie in opdracht van Antwerp Queer Arts Festival.  I.s.m. Muziektheater Transparant VZW, Het Geluid Maastricht, Perignem VZW en Operadagen Rotterdam.


Tekst Gaea Schoeters

Regie Het Geluid Maastricht, Gable Roelofsen,  Romy Roelofsen

Compositie Annelies van Parys

Scenografie VZW Perignem, Anneleen De Causmaecker

Spel Katelijne Verbeke en Adams Mensah Zang Naomi Beeldens Luit-gitaar Maarten Vandenbemden