Nando Liebregts, Rutger Messerschmidt

drs. Down!

zondag 29 oktober 2017 / 15:00 uur
geen pauze / 16:30 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Musical, Show en Theaterconcert

>
<
Roy Beusker
© ROY BEUSKER
>
<
Roy Beusker
© ROY BEUSKER
>
<
Roy Beusker
© ROY BEUSKER
>
<
Roy Beusker
© ROY BEUSKER

Kan Lucas met het syndroom van Down met succes een universitaire studie volgen? En helpt zijn academische titel om het meisje van zijn dromen voor zich te winnen?

Voor zijn televisieprogramma sprak Ivo Niehe met de Spaanse jongen Pablo Pineda Ferrer. Hij is hoogstwaarschijnlijk de enige ‘down’ die een universitaire graad gehaald heeft. Die ontmoeting bracht Ivo tot het schrijven van een vernieuwend theaterstuk dat het best te omschrijven is als ‘filmisch muziektheater’. In een gefantaseerd levensverhaal komen alle clichés en vooroordelen aan bod als in een gezin een kind met een syndroom geboren wordt: ouderlijke ruzies, een jaloerse broer, eindeloze pesterijen, het aanbod om in te grijpen met plastisch chirurgie, de hunkering naar een onbereikbaar vriendinnetje.

Nando Liebregts en Rutger Messerschmidt  zijn de ‘downs’ die de hoofdrollen spelen. De muzieknummers, de video-inserts, de massa-scenes en de cast van bekende acteurs maken ‘drs. Down’ tot een zeer eigentijds spektakel.

 

De boodschap is universeel: kijk bij jongeren met welke verstandelijke beperking dan ook naar wat hij of zij wél kan in plaats van de focus te leggen op de handicap. Dat is precies wat de ouders van Pablo –zonder hem onder druk te zetten- hebben gedaan met het schitterende resultaat.

 

De voorstelling is een combinatie van video, live muziek, dance en acteurs ‘on stage’ in een verrassende vormgeving. Voor de uitvoering heeft hij zich omringd met de besten in het vak: regisseur Carline Brouwer (‘Hair’, ’de Bodyguard’, alle producties van Stage in Europa), video-regisseur Joost van Ginkel (4-voudig Gouden Kalf winnaar), muziek Piet Souer (schreef talloze hits, o.a. voor Ramses en Liesbeth) en met dansers van Lucia Marthas.

 

Ivo Niehe’s debuut als toneelschrijver.


Scenario  Ivo Niehe Script

Editor  Dick van den Heuvel

Cast  Hugo Haenen, Anne-Mieke Ruyten, Nando Liebregts, Rutger Messerschmidt, Gijs Stallinga, Sanne van Veen.

Project in samenwerking met Lucia Marthas Institute for Performing Arts.

Choreografie  o.l.v. Lucia Marthas m.m.v. Banu Seçen en Cora Ringelberg

Muziek  Piet Souer

Regie  Haye van der Heyden