Toneelgroep Amsterdam

Medea

vrijdag 13 oktober 2017 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / geen pauze / 21:25 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Theater

>
<
Sanne peper
© SANNE PEPER
>
<
Jan Versweyveld
© JAN VERSWEYVELD
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER

In de loop van de geschiedenis hebben weinig vrouwen meer inkt doen vloeien dan Medea. Simon Stone (Husbands and wives) mengt in zijn versie van de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt. De succesvolle arts Anna (Marieke Heebink) probeert haar leven na een gedwongen internering weer op de rails te krijgen. Na een mislukte poging haar echtgenoot Lucas te vergiftigen en haar herstel in de psychiatrie, is ze vastbesloten haar gezin weer bij elkaar te brengen. Ze is bereid Lucas zijn affaire met de jonge Clara te vergeven en wil er alles aan doen om samen aan een nieuwe toekomst te bouwen. Al snel blijken haar verwachtingen niet te sporen met die van de mensen om haar heen. Alles wat haar dierbaar is, dreigt ze te verliezen: haar man, haar kinderen, haar carrière. De gedroomde wedergeboorte wordt een afdaling in de duistere krochten van haar geest.

 

Stone herschrijft Medea naar een herkenbare, hedendaagse context. Zijn personages zijn mensen van vlees en bloed, succesvolle veertigers die een carrière en een gelukkig gezinsleven hebben. De regisseur behoudt de contouren van het verhaal, maar stelt zich de vraag wie de Griekse helden van toen zouden zijn in onze huidige maatschappij. Zijn dialogen zijn messcherp en soms ronduit hilarisch, maar onder de oppervlakte gieren de emoties en het geweld. Tarantino meets Van Warmerdam. Marieke Heebink ontving de Theo d’Or 2015 voor haar vertolking van Anna.


Tekst en regie

Simon Stone

Vertaling

Vera Hoogstad, Peter van Kraaij

Spel

Fred Goessens, Aus Greidanus Jr., Marieke Heebink, Eva Heijnen,  Bart Slegers, Leon Voorberg, Faas Jonkers, Poema Kitseroo,  Rover Wouters, Stijn van der Plas e.a

 

Recensies:

 

'Gepassioneerd, kleintjes, grillig, ontredderd, vrijmoedig. En aldoor schemert die haar tot fatale actie dwingende wanhoop in haar ogen. Hartverscheurend.' Trouw ****

 

'Heebink en Greidanus spelen uitmuntend toneel. Haar hoopvolle blik en verlegen, verzoenend lachje bij de vereniging zijn prachtig. De broze momenten van herstellend gezinsgeluk roerend en schrijnend. En het ontwapenende vertrouwen waarmee de kinderen hun moeder terug ontvangen hartverscheurend en huiveringwekkend.' - NRC ****

 

'weergaloos spel van Marieke Heebink' Volkskrant ***

 

'deze Medea laat je niet meer los' Telegraaf *****

 

'Heebink magistraal als Medea' - Haarlems Dagblad

 

'Deze Medea geeft een inkijkje in een doorsnee gezin in hun meest duistere dagen. Vormgeving is simpel, kaal en doeltreffend. Marieke Heebink zet een weergaloos subtiel waanzinnige Medea neer die zo je buurvrouw had kunnen zijn.' - Jury Theater Festival

 

'Het werk van Stone zit dicht op de huid van het publiek, het maakt zijn stukken uiterst toegankelijk. (...) Alles draait om de acteurs en hun hyperrealistische, ingeleefde spel, een stijl die de acteurs van Toneelgroep Amsterdam naadloos past.' - Theaterkrant