De Verleiders

Stem Kwijt

woensdag 15 november 2017 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / geen pauze / 21:40 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Theater

>
<
>
<
>
<
>
<
Raymond van Olphen
© RAYMOND VAN OLPHEN
>
<
Raymond van Olphen
© RAYMOND VAN OLPHEN
>
<
Raymond van Olphen
© RAYMOND VAN OLPHEN
>
<
Raymond van Olphen
© RAYMOND VAN OLPHEN
>
<
Raymond van Olphen
© RAYMOND VAN OLPHEN
>
<
Raymond van Olphen
© RAYMOND VAN OLPHEN

De democratie werkt niet meer of, nog pijnlijker, heeft misschien nooit gewerkt. Het verzet tegen het internationale handelsverdrag TTIP, belastingtrucs, de volgende financiële crisis, de dreigende oorlog en het steeds grotere gevoel van onmacht bij de burgers, maakt dat democratie als staatsvorm een holle frase is geworden. Gekozen politici blijken de slippendragers van multinationals en banken, of zijn populistische slaven van hun electoraat en daardoor onmachtig in hun handelen. En dat terwijl wij staan voor grote ingewikkelde vraagstukken als migratie, het klimaatprobleem, de aanhoudende bankencrisis,de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk en oorlogsdreiging. De verkiezingen, die het feest van de democratie hadden moeten worden, werden ordinaire straatgevechten over non issues, opgestookt door de media. En tegelijkertijd hebben xenofobe partijen steeds meer terrein gewonnen, wat al heeft geleid tot een Brexit in de UK en een Trump in de VS…

 

En weer hebben we een regeerakkoord waar níemand voor gekozen heeft. Op de achtergrond heeft de businesslobby belastingverlaging voor aandeelhouders en grote bedrijven bedongen en wordt de belastingdruk weer verder verlegd naar de burgers via een BTW-verhoging op primaire levensbehoeften van 50%. De afschaffing van de dividendbelasting stond zelfs in geen enkel verkiezingsprogramma!

Ons vluchtelingenbeleid is weer verder versoberd. Het kapitaal en de multinationals hebben de democratie volledig in hun macht. Is de zegen van het neoliberalisme niet verworden tot een vloek? Waarom hebben burgers de onuitroeibare neiging tegen hun eigen belang te stemmen? Tijd voor een nieuw democratisch elan.

 

'Schaamteloos moralistisch, oprecht en mooi.' Scènes ★★★★

'Elke acteur is perfect op zijn plaats.' Theaterkrant ★★★

'Stem kwijt is een mooie nieuwe loot aan de Verleidersboom.' Het Parool ★★★

'Deel vijf van de Verleiders bewijst dat formule niet is uitgewerkt.' De Volkskrant ★★★

'Anderhalf uur sketches en grappen.' Noord-Hollands Dagblad


Regie

Aat Ceelen

Tekst

George van Houts, Tom de Ket

Spel

George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw, Leopold Witte,  Marcel Hensema

Decorontwerp

Michiel Voet

Lichtontwerp

Uri Rapaport

Kostuumontwerp

Maya Schröder