Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai

1095 (première)

zaterdag 4 november 2017 / 20:30 uur
AINSI Theaterzaal
Genre: Theater

>
<
Oscar van der Put
© OSCAR VAN DER PUT
>
<
Oscar van der Put
© OSCAR VAN DER PUT

Première

 

Lisaboa & Kuiperskaai lieten zich eerder al opmerken door hun uitbundige acteer- en beeldtaal. In potige stukken zoals The Goldberg Chronicles (2014) en The Winter’s Tale (2016) exploreert de groep - fris en brutaal - de wisselwerking op scène tussen theater, beeldende kunst, choreografie, kostuum, performance en muziek.

 

1095 voert ons naar de elfde eeuw. Een jonge Benedictijnermonnik, Benny, ontvlucht de abdij van Gent en reist als banneling door Europa.

In datzelfde jaar 1095 geeft Paus Urbanus II in het Zuid-Franse Clermont een berucht sermoen waarin hij het volk aanmaant om de heilige stad Jeruzalem te bevrijden van de vijand van elke gelovige:

de moslim. Het is hier dat de oproep tot de kruistochten wordt gelanceerd. 1095 is een verhaal over het mysterie dat een tijdsgeest ademt, over gematigdheid en extremisme.

 

1095 is een fysieke voorstelling waarin de brute regie centraal staat.

Lisaboa Houbrechts wil de menselijke interactie reduceren tot de

essentie: het voelbaar maken van pure, rauwe emoties. Het resultaat is een bevreemdende reis van Vlaanderen naar de Loirestreek, via Barcelona, naar het verwoeste kalifaat van Cordoba. 1095 is geen realistisch theaterstuk, maar onderzoekt zijn verhouding tot de werkelijkheid. Het gaat over vervreemding en de toe-eigening van de geschiedenis. Is er zoiets als een historische performance? Hoe beweegt een lichaam dat alle eeuwen overleeft?

 

Toneelhuis i.s.m. Needcompany, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.


 

 
Theatershuttle

Theater aan het Vrijthof biedt bij avondvoorstellingen in AINSI de mogelijkheid met een busje heen en terug te reizen. meer info » 

 

Boek de TheaterShuttle voor deze voorstelling » 

 

 € 6,00 / >

 

 

 

 
Theatreshuttle

Are you visiting an evening performance at AINSI? Theater aan het Vrijthof is offering you the possibility to travel back and forth between the Vrijthof square and AINSI with the theatre shuttle. Click here for more information» 

 

Book your ride with the theatre shuttle for this performance» 

 

 € 6,00 / >

» Lees verder

Tekst

Victor Lauwers

Regie

Lisaboa Houbrechts

Spel

Seppe Decubber, Romy Louise Lauwers, Victor Lauwers, Lobke Leirens, Maxime Rouquart