Opera Zuid

Werther

vrijdag 10 november 2017 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / 1 pauze / 22:20 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
>
<
>
<
MartinJan Gaasbeek
© MARTINJAN GAASBEEK
>
<
MartinJan Gaasbeek
© MARTINJAN GAASBEEK
>
<
MartinJan Gaasbeek
© MARTINJAN GAASBEEK
>
<
MartinJan Gaasbeek
© MARTINJAN GAASBEEK
>
<
MartinJan Gaasbeek
© MARTINJAN GAASBEEK
>
<
MartinJan Gaasbeek
© MARTINJAN GAASBEEK
>
<
MartinJan Gaasbeek
© MARTINJAN GAASBEEK
>
<
>
<
>
<
>
<
>
<

Werther is een onbegrepen en overgevoelige jongen die wordt gedreven door hartstocht. Zijn grote liefde Charlotte is echter  al verloofd met een ander. Nadat Charlotte enkele maanden getrouwd is met Albert, verklaart Werther haar nogmaals zijn liefde. Zij wijst hem wederom af. Desondanks krijgt hij Charlotte niet uit zijn hoofd en blijft hij pogingen ondernemen haar voor zich te winnen door aanhoudend liefdesbrieven te sturen. Door haar afwijzingen raakt Werther steeds meer terneergeslagen en wordt hij zelfs geplaagd door zelfmoordgedachten.

 

Werther is een romantische opera vol weltschmerz. Componist Jules Massenet concentreerde zich op geloofwaardige, menselijke relaties, daarbij geholpen door het psychologische en dramaturgische stramien van Goethe’s roman Die Leiden des jungen Werthers.

 

Gezongen in het Frans met Nederlandse boventitels

 

Werther is an oversensitive and misunderstood young man, driven by passion. Charlotte, the love of his life, is already engaged to another man. Several months after the marriage between Charlotte and Albert, Werther once more declares his love to her. Once again, she turns him down. Still, he cannot get her out of his head and he persists in attempting to win her over by sending her continuous love letters. Her rejections get him depressed and he even gets troubled by suicidal thoughts. On Christmas Eve, Charlotte rereads every love letter Werther sent her in the past months. Suddenly Werther shows up and makes a final attempt to convince her of his love. Desperately she runs off, causing Werther to end his own suffering. While Christmas carols sound in the background, Charlotte hurries back to Werther and finally admits that she has always truly loved him. Her first kiss is also his last one.

 

Werther is a typical romantic opera filled with Weltschmerz. With this opera, Massenet definitively broke away from French Grand Opéra tradition and focussed on credible human relationships, aided by the psychological and dramaturgical format of Goethe’s novel Die Leiden des jungen Werthers.We follow the passionate and tormented world of an exceptional young man, who eventually loses out to his own passion. The overwhelming emotions, so characteristic to romanticism, are clearly audible in the music, lovely and flowing at times, changing to exhilarating and exalting at other moments.

 

Werther will be sung in French with Dutch surtitles. 

» Lees verder
OOK TE ZIEN OP:

Muzikale leiding Pieter-Jelle de Boer

Regie Sybrand van der Werf

Muzikale uitvoering philharmonie zuidnederland

Inleiding Len van Schaik

Jules Massenet Werther