Bitter Sweet Dance

GEANNULEERD: Titanic

donderdag 28 december 2017 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / geen pauze / 21:00 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Dans

>
<
Jean van Lingen
© JEAN VAN LINGEN
>
<
Jean van Lingen
© JEAN VAN LINGEN
>
<
Jean van Lingen
© JEAN VAN LINGEN

Dansen tot je zinkt. Bitter Sweet Dance brengt een actuele remake van Ohad Naharins memorabele dansvoorstelling The Sinking of the Titanic (1989) die geïnspireerd was op het onverzettelijke orkest dat doorspeelde terwijl de iconische boot ten onder ging. 

 

Liat Waysbort: “Ik ervaar het zinkende schip als een metafoor voor een wereld in transitie. Er vinden momenteel wezenlijke veranderingen plaats waar we maar weinig grip op lijken te hebben. Titanic toont dat binnen elk krachtenveld individueel handelen altijd impact heeft.

Onheil overvalt de dansers, maar ze gaan niet zomaar ten onder. Radicaal omarmen ze alle keuzes en mogelijkheden die ze hebben om hun einde te beïnvloeden. Krachtig en explosief, breekbaar en verstild nemen ze je mee in hun strijdlust, doodsangst, berusting en verbondenheid. Een bitterzoete avond waarin, naast de onvermijdelijke scheur in mensenlevens, hoop en kameraadschap voelbaar worden.

Als tiener zag Liat Waysbort The Sinking of the Titanic en dit werk maakte diepe indruk op haar. Vervolgens begon ze haar carrière bij Ohad Naharin en zijn wereldberoemde Batsheva Dance Company. Ze werkt inmiddels al jaren als zelfstandig choreograaf in Nederland en nu heeft ze Naharin gevraagd als artistiek adviseur voor Titanic op te treden. In 2015 richtte ze Bitter Sweet Dance op, waarmee ze voorstellingen creëert die tot in elke vezel van je lichaam doordringen; ‘It grabs you by the senses’. Het werk ondermijnt clichés rond leeftijd, gender en lichamelijkheid, rekt definities van schoonheid op en maakt al het menselijke tastbaar. 

Titanic, is Liat Waysbort’s interpretation of The Sinking of the Titanic, a choreography of Ohad Naharin from 1989 on the same composition of Gavin Bryars.

 

 

In turn, he found inspiration in Harold Bride's eyewitness report, describing the despair and chaos of the disaster. The core of Naharin's work was the persistence of the orchestra that continued to keep playing in order to calm the passengers, thus facilitating the boarding of lifeboats. In addition to the inevitable disaster, the despair, the tear in human life, Waysbort in her interpretation also emphasizes hope and friendship. Although the dancers are aware of their imminent death, they do not give up, they must master their emotions and focus on salvation. Chaos brings nothing to them, in their effort they must keep control. Make choices. Together or alone.

» Lees verder

Choreografie
Liat Waysbort

Artistiek advies 
Ohad Naharin
Muziek
Gavin Bryars
Dramaturgie 
Annette van Zwoll