Toneelgroep Maastricht

Ich bau dir ein Schloss

zaterdag 9 december 2017 / 20:00 uur
Bordenhal
Genre: Theater

>
<
Stephan Vanfleteren
© STEPHAN VANFLETEREN
>
<
Bjorn Frins
© BJORN FRINS
>
<
Bjorn Frins
© BJORN FRINS
>
<
Bjorn Frins
© BJORN FRINS
>
<
Bjorn Frins
© BJORN FRINS

Een succesvolle architecte keert terug naar haar geboortestreek waar haar een droomopdracht wacht. Ze is gevraagd, in tijden  van krimp, de streek opnieuw te helpen uitvinden en opbouwen. Verrijkt door haar jarenlange afwezigheid ontwikkelt ze een masterplan dat haar geboortegrond de toekomst in moet loodsen. De veranderingen worden echter niet door iedereen gedragen.  En hoe gaat de architecte om met de demonen uit haar verleden? Het blijkt niet eenvoudig de verschillende werelden met elkaar te verbinden. Actrice Mieneke Bakker en journalist Wiel Beijer, beiden afkomstig uit de vroegere Oostelijke Mijnstreek, hebben hun geboortegrond zien veranderen van economisch hart naar krimpregio. Samen schreven ze Ich bau dir ein Schloss, waarin ze eigen observaties en die van anderen, van vroeger en van nu, samenvoegen. Een ode aan een niet vergeten verleden en een gooi naar een gedroomde toekomst.


 

Recensiequotes:
  • 'Mieneke Bakker is met deze monoloog terug van nooit weggeweest. Beheerst, gepassioneerd en spelend in dienst van een sterke, strakke regie straalt haar vakmanschap van het podium af. Gloriërend tot in de ongemakkelijke, ontroerende stiltes bouwt ze een kasteel voor dorp en zichzelf!'- De Limburger​, Jos Prop ****
  • 'Meer dan een paar tl-buizen en de vervallen architectuur van het Schinkelkwadrant heeft Bakker niet nodig om in anderhalf uur sterke personages op te trekken uit pijnlijke dilemma's over blijven, vertrekken of terugkeren.'- de Volkskrant​, Annette Embrechts **** (Cultura Nova​)
  • 'Herkenbare mijmeringen over mijnstreek in transitie'- Theaterkrant​, Tuur Devens ***

 


Tekst

Mieneke Bakker, Wiel Beijer

Regie

Servé Hermans

Spel

Mieneke Bakker

Muziek

Kwinten Mordijck