Jakop Ahlbom

Innenschau

donderdag 15 maart 2018 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / geen pauze / 21:15 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Theater

>
<
Stephan van Hesteren
© STEPHAN VAN HESTEREN
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER
>
<
Sanne Peper
© SANNE PEPER

“We need the excuse of a fiction, to stage what we truly are.” (Slavoj Žižek)

 

Innenschau (Duits): introspectie, inwaartse observatie van je eigen mentale processen.

 

In Innenschau [Revisited] volgen we een obsessief jaloerse man. Hij is bezeten van het idee dat zijn vrijgevochten vrouw door andere mannen wordt begeerd en wil haar uit naam van de liefde behoeden. Gevoed door zijn eigen seksuele frustraties en agressie komt hij in een duistere waantoestand terecht, waar het onmogelijk is waarheid van leugens te scheiden. Als in een nachtelijke odyssee, reist hij door de duistere krochten van zijn onderbewustzijn en komt tot een schokkende, onomkeerbare ontdekking…

 

In zijn eigen unieke beeldtaal toont regisseur Jakop Ahlbom met Innenschau [Revisited] een unheimische wereld waar we niet meer weten of onze herinneringen kloppen en of onze observaties op de werkelijkheid gebaseerd zijn. Met een sterk fysieke beeldtaal, waarin beweging, dans en illusionisme in elkaar verweven zijn, en de zinderende live muziek van indie-popband Alamo Race Track, toont Ahlbom ons een surrealistische theaterthriller waarin niets meer is wat het lijkt. .

 

Innenschau [Revisited] is een remake van Innenschau van Jakop Ahlbom & Jeroen van de Berg uit 2010. 

 

Leeftijd vanaf 16 jaar.

“We need the excuse of a fiction, to stage what we truly are.” (Slavoj Žižek)

 

Innenschau (German): introspection, inward-observation of mental processes

 

A woman and a man make love. They get dressed and go to a party together. While there, the woman goes missing. The man is convinced that she was murdered, and wants to find the killer. He saw her with another man by the name of Priznan. The man pursues Priznan to find out what happened. His jealousy takes on obsessive proportions. He meets other women; he is beaten up, arrested and even becomes a suspect in his own wife’s disappearance. Who is Priznan? His quest spirals into a sinister tale. The man finds himself in eerie world where he cannot be sure if his own memory is reliable. What really happened and what didn’t?

 

Innenschau [Revisited] is a remake of Innenschau (2010) by Jakop Ahlbom and Jeroen van de Berg. 

 

16+

» Lees verder

Recensiequotes: 
  • 'Innenschau grijpt je bij de strot, Jakop Ahlbom trekt je mee in een gitzwarte wereld. Alsof je in een akelige koortsdroom terecht bent gekomen waar je je niet meer uit los weet te maken.' De Telegraaf (Innenschau 2010)
  • 'In zijn nieuwe productie ‘Innenschau’ krijgt Hitchcock kafkaëske trekjes in een onderzoek naar de achterkant van het menselijke verlangen. Geen logica, wel causaliteit die je dwingt mee te gaan in deze breinkraker vol thrillerelementen.' Trouw (Innenschau 2010)
  • 'De achteloosheid waarmee het absurde als normaal wordt gepresenteerd en geaccepteerd, is fantastisch.' De Volkskrant (Innenschau 2010) 

Regie en Concept

Jakop Ahlbom

Spel

Reinier Schimmel, Silke Hundertmark, Kami-Lynne de Bruin, Luc van Esch, Yannick Greweldinger, Judith Hazeleger, Gwen Langenberg, Sofieke de Kater

Muziek

Alamo Race Track: Leonard Lucieer, Ralph Mulder, Thomas van den Berg, Jelte van Andel

Dramaturgie

Judith Wendel

Kostuumontwerp

Nicky Nina de Jong

Lichtontwerp

Yuri Schreuders

Scenografie

Daniel Ament

Geluidsontwerp

Thomas Koopmans

Scènefotografie

Sanne Peper

Met dank aan

Gale Rama, Anke Lambrechts, Kyra Wessel, Janneke van Meer, Dinie Bombeeck

Jakop Ahlbom Company bedankt in het bijzonder het artistieke team van Innenschau 2010

Jeroen van den Berg, Robin Buijs, Stefan Dijkman, Kelly Hirina, Nicolien de Jong, Peter Kadar, Pieter van Loon, Minka Parkkinen en Zita Winnubst