Joshua Redman

World Top Concert

maandag 12 maart 2018 / 20:00 uur
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<

Downbeat, Jazz Times, The Village Voice en Rolling Stone zijn het er allemaal over eens dat saxofonist Joshua Redman er een uit duizenden is, maar Pat Metheny verwoorde het het beste: [Redman is] “de meest belangrijke nieuwe muzikant van de laatste 20 jaar.”

 

Redman lanceerde zijn carrière met een band bestaande uit voor destijds virtueel onbekende artiesten: Brad Mehldau, Christian McBride en Brian Blade. Alle drie zijn ze doorgegaan en legendes in de wereld van jazz geworden. Na jaren van samenwerking met onder andere The Bad Plus, The Roots en de Rolling Stones, geeft Redman zijn aandacht weer aan veelbelovende opkomende muzikanten. Voor zijn allereerste concert ooit in Maastricht, zal Redman het podium delen met het Reis-Demuth-Wiltgen trio een van de beste Luxemburgse jazztrio’s van de afgelopen jaren. Beleef een van de grootste levende jazzmuzikanten die samenspeelt met de toekomst van Europese jazz.

DownBeat, Jazz Times, The Village Voice and Rolling Stone all agree that saxophonist Joshua Redman is one of a kind, but Pat Metheny said it best [Redman is] “the most important new musician in 20 years.”

Redman launched his career with a band of then virtually unknown artists: Brad Mehldau, Christian McBride and Brian Blade. All three have gone on to become legends in the jazz world. After years of working with the likes of The Bad Plus, The Roots and the Rolling Stones, Redman is turning his attention back to promising up-and-comers. For Redman’s first ever concert in Maastricht, he’ll be joining the Reis-Demuth-Wiltgen trio, one of the best jazz trios to come out of Luxembourg in recent years. Experience one of the greatest jazz musicians alive playing alongside the future of European jazz.
» Lees verder


In samenwerking met:


jazzmaastricht-logo-ZWART.png


“Unparalleled among horn players today” – JazzTimes

Joshua Redman

Joshua Redman is geboren in Berkeley, Californië, als zoon van de legendarische saxofonist Dewey Redman. Hij werd grootgebracht met saxofoonspelen maar heeft nooit afgemeten training gehad. Veel van zijn muzikale inspiratie komt van zijn moeders platenverzameling, waaronder alles te vinden was van Cannonball Adderly tot de Rolling Stones. Hij haalde zijn bachelor in sociale wetenschappen aan Harvard – niet minder dan summa cum laude en toegelaten tot de Yale Law School, maar stelde deze open deur uit met een tussenjaar met vrienden in Brooklyn. Eenmaal aangekomen in New York, begon hij regelmatig samen te spelen en op te treden met een deel van de top jazzmuzikanten in de stad: Peter Bernstein, Larry Goldings, Kevin Hays, Roy Hargrove en Mark Turner – om er maar een paar te noemen. Slechts vijf maanden na zijn verhuizing naar New York won Redman de prestigieuze Thelonious Monk International Saxophone Competition. In datzelfde jaar begon Redman met toeren en opnemen met jazzmeesters als Jack DeJohnette, Charlie Haden, Joe Lovano en Paul Motian. Dit alles kwam voort uit iemand die zelf nooit serieus had overwogen een professioneel muzikant te worden.

 

Redman tekende bij Warner Bros en liet een mogelijke loopbaan in rechten ver achter zich. Zijn gelijknamige debuutalbum nam hij in 1993 op en bracht het datzelfde jaar uit, wat leidde tot zijn eerste Grammy-nominatie. Eveneens bracht hij dat jaar Wish uit, een samenwerking met een vijf-sterrenformatie bestaande uit Pat Metheny, Charlie Haden en Billy Higgins. Zijn volgende opname genaamd MoodSwing, volgde in 1994 en daarmee de introductie van zijn vaste band, waaronder drie andere jonge muzikanten: pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade. Alle drie hebben het geschopt tot de categorie meest belangrijke en invloedrijkste artiest in moderne jazz.

 

Meerdere Grammy-nominaties verder ging Redman door met het oprichten van vele prijswinnende bands, zoals de Elastic Band, James Farm en de zeer gerespecteerde SFJAZZ Collective. Gedurende zijn loopbaan werkte Redman samen met een diverse en prestigieuze lijst van muzikanten en werd tegelijkertijd zichtbaar als individueel jazzicoon. Op de lijst van muzikanten prijken de namen van Ray Brown, Dave Brubeck, Chick Corea, The Dave Matthews Band, Herbie Hancock, Quincy Jones, B.B. King, YoYo Ma, Branford Marsalis, Pat Metheny, Marcus Miller, Dianne Reeves, The Rolling Stones, Kurt Rosenwinkel, John Scofield, Toots Thielemans en Stevie Wonder.

 

Door de gebaande paden te mijden, baande Redman zelf de weg, met de sax aan zijn zijde. Gedurende zijn bijna vijfentwintigjarige loopbaan is Redman trouw gebleven aan zijn principes. Zijn muziek kan uitdagend, provocatief en vooruitdenkend zijn, maar eveneens hard swingend, melodisch, vol soul en emotioneel dwingend.


 

“This trio is a real discovery.” - marlbank.net

Reis Demuth Wiltgen Trio

Pianist Michel Reis, bassist Marc Demuth en drummer Paul Wiltgen zijn drie van Luxemburgs top jazzmuzikanten. Ze vormden een team toen ze nog op de middelbare school zaten en traden regelmatig in en rondom Luxemburg. Hun eerste en gelijknamige album viel ten deel van wijdverbreide lovende recensies en sindsdien heeft de band de hele wereld over getoerd, waar ze optraden op belangrijke internationale jazzfestivals in Europa en Azië. Het trio is onderdeel van de snelgroeiende jazzscene in Luxemburg. Ze vormen de toekomst van Europese jazz met hun Europese stijl van melodische compositie, ingesteld op een voortstuwende, dynamische, bijna Amerikaanse ritmesectie. Lyrisch, melodisch en filmisch in omvang, zal de band composities spelen van hun laatste album.

 

Michel Reis

Na vier jaar klassieke pianotraining maakte zijn kennismaking met jazz iets in Reis los, waarop hij besloot om van muziek zijn beroep te maken. Dit leidde Michel uiteindelijk naar New York waar hij samenwerkte en speelde met onder andere Joe Lovano, Dave Holland en Esperanza Spalding. Hij is een pianist, improvisator, componist en samensteller en deelt zijn passie voor muziek over de hele wereld. Reis ontwikkelt een internationale reputatie als een artiest die niet onopgemerkt kan blijven.

Marc Demuth

De laatste jaren is de Luxemburgse bassist Marc Demuth opgedoken als een sterke stem in de Europese jazzscene. Hij heeft het podium gedeeld met muzikanten als Michael Brecker, Kenny Werner en Jef Neve. In 2001 won Marc de prestigieuze jazzcompetitie in Avignon, Frankrijk. Zijn prestaties in het onderwijs zijn een Bachelor en Master van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en diploma’s voor elektrische en akoestische bas van de Conservatoire Royal in Brussel. Als een deskundig jazzonderwijzer leidt hij de jazzafdeling van de Echternach muziekschool in Luxemburg.


Paul Wiltgen

De Luxemburgse Paul Wiltgen is een vakkundig jazzpercussionist, fantasierijk componist en visionair bandleider. Paul is een artiest in de meest ware zin van het woord: op dwingende wijze brengt hij zijn stijlvolle en persoonlijke passie in balans, waarbij hij een geluid met de drums schept dat simultaan ondersteunt en inspireert. Wiltgen vormt de voorhoede van de hedendaagse jazzscene, mede door zijn samenwerking met sterke vertegenwoordigers van het genre, waaronder Kurt Rosenwinkel, Mike Moreno, Dave Binney, Lage Lund, Ambrose Akinmusire en Will Vinson.PERSQUOTES

“Joshua Redman lijkt een klasse apart qua techniek, vindingrijkheid en kunstzinnigheid. Deze Amerikaanse maestro is toonaangevend voor de hedendaagse saxofoon. Hij kan screams, honks en circulaire ademhaling arpeggio’s geven als de beste… “

– Evening Standard

“Ongeëvenaard onder de blazers vandaag de dag”

– JazzTimes

 

“Het Reis Demuth Wiltgen Trio sleepte het publiek mee met hun krachtige muziek.”

–  The Ottawa Jazz Scene

 

“Dit trio is een ware ontdekking.”

- Marlbank

“Unparalleled among horn players today” – JazzTimes
 
Joshua Redman
Born in Berkeley, California, Joshua Redman is the son of legendary saxophonist Dewey Redman. He grew up playing the saxophone but never had any formal training, drawing much of his musical inspiration from his mothers record collection which included everything from Cannonball Adderly to The Rolling Stones. He holds a B.A. in Social Studies from Harvard - summa cum laude no less, and was accepted into Yale Law School, but deferred entrance for a gap year in Brooklyn with some friends. Once he arrived in New York, he began jamming and gigging regularly with some of the top jazz musicians in town: Peter Bernstein, Larry Goldings, Kevin Hays, Roy Hargrove and Mark Turner (to name a few). Just five months after moving to New York, Redman won the prestigious Thelonious Monk International Saxophone Competition. In that same year Redman begun to tour and record with jazz masters such as Jack DeJohnette, Charlie Haden, Joe Lovano, and Paul Motian. All this from someone who had never seriously considered becoming a professional musician.
 
Leaving a potential career in law far behind, Redman was signed by Warner Bros. Records and released his first, self-titled album in 1993, which won him his first Grammy nomination. That same year he released Wish, working with an all-star cast of Pat Metheny, Charlie Haden and Billy Higgins. His next recording, MoodSwing, was released in 1994, and it introduced his first permanent band, which included three other young musicians: pianist Brad Mehldau, bassist Christian McBride and drummer Brian Blade. All three have gone on to become some of the most important and influential artists in modern jazz.
 
Winning multiple Grammys nominations, Redman went on to form many other award-winning bands including the Elastic band, JamesFarm and the highly respected SFJAZZ Collective. Over the course of his career Redman has collaborated with a diverse and prestigious list of musicians, all the while emerging as a modern jazz icon in his own right. These artists include Ray Brown, Dave Brubeck, Chick Corea, The Dave Matthews Band, Herbie Hancock, Quincy Jones, B.B. King, Yo Yo Ma, Branford Marsalis, Pat Metheny, Marcus Miller, Dianne Reeves, The Rolling Stones, Kurt Rosenwinkel, John Scofield, Toots Thielemans and Stevie Wonder.
 
Shunning the beaten path, Redman has consistently blazed a trail with his sax at his side. Throughout a career that’s spanned nearly a quarter century, Redman has remained true to his principles. He has become one of the most esteemed and charismatic artists alive. His music can be challenging, provocative, and forward-thinking, but also hard-swinging, melodic, soulful and emotionally compelling. 
 
"Joshua Redman seems a class apart for technique, invention and artistry. This US maestro has contemporary saxophone covered. He can do screams, honks and circular-breathing arpeggio’s with the best of them…" - Evening Standard
 
“This trio is a real discovery.” - marlbank.net

Reis-Demuth-Wiltgen trio
Pianist Michel Reis, bassist Marc Demuth and drummer Paul Wiltgen are three of Luxembourg?s top jazz musicians. They teamed up while still in high school, performing regularly in and around Luxembourg. Their self-titled first album was released to widespread critical acclaim, and since then the band has toured all over the world,  appearing at major international jazz festivals in Europe and Asia. The Trio are part of a fast growing jazz scene in Luxembourg. With their European style of melodic composition, set to a driving, dynamic, almost American rhythm section, they’re helping shape the future of European jazz. Lyrical, melodic and cinematic in scope, the band will be playing compositions from their latest album.
 
MICHEL REIS
After four years of classical training at the piano, Reis?s introduction to jazz sparked something inside the young pianist, leading to a decision to make music his profession. This would eventually lead Michel to New York where he worked and performed with the likes of Joe Lovano, Dave Holland and Esperanza Spalding. A pianist, improviser, composer, and arranger, Reis shares his passion for music all over the world. He is developing an international reputation as an artist who cannot go unnoticed.
 
MARC DEMUTH
Over the past several years, Luxembourg bassist Marc Demuth has emerged as a strong new voice in the European jazz scene. He has shared the stage with musicians like Michael Brecker, Kenny Werner, and Jef Neve. In 2001, Marc won the prestigious Jazz Competition in Avignon, France. His educational credentials include a Bachelor?s degree and a Master?s degree from the “Koninklijk Conservatorium” in The Hague, Netherlands as well as diplomas in both electric and acoustic bass from the “Conservatoire Royal” in Brussels, Belgium. As an accomplished jazz educator, he heads up the jazz department at the Echternach Music School in Luxembourg.
 
PAUL WILTGEN
Luxembourg native Paul Wiltgen is an accomplished jazz percussionist, an imaginative composer and a visionary bandleader. An artist in the truest sense of the word, Paul compellingly balances his musical aesthetic and his personal passion, creating a sound from the drums that simultaneously supports and inspires. Wiltgen is in the vanguard of today’s jazz scene, having worked with many of its leading voices, including Kurt Rosenwinkel, Mike Moreno, Dave Binney, Lage Lund, Ambrose Akinmusire and Will Vinson.
 
 

“The Reis Demuth Wiltgen Trio swept the audience along with their vigorous music.” - OttawaJazzScene.ca

» Lees verder