philharmonie zuidnederland

Met Simone Lamsma naar Hollywood

vrijdag 9 maart 2018 / 20:00 uur
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
otto van den toorn
© OTTO VAN DEN TOORN

‘Breathtakingly wonderful!’ Zo omschreven de Amerikaanse recensenten Simone Lamsma’s uitvoering van Korngolds Vioolconcert. In handen van Liss en Lamsma is dit Vioolconcert een hemelse getuigenis van een joodse componist die voor de nazi’s vluchtte én de grondlegger werd voor de Hollywoodsound.

 

Dirigent Willem Mengelberg noemde de Amerikaans-Oostenrijkse Korngold niet voor niets ‘een uit de hemel gevallen musicus’. Diezelfde Mengelberg gaf Kodály de opdracht tot het schrijven van de kleurrijke Pauw Variaties. Kleur zit ook in Bernsteins Fancy Free – dat perfect past binnen het andere showbizz walhalla van de USA: de heerlijke Broadway-glitter.


Dirigent Dmitri Liss
Viool Simone Lamsma

Kodály Pauw-Variaties
Enescu Roemeense Rapsodie nr.1
Korngold Vioolconcert
Bernstein Uit Fancy Free: Suite