philharmonie zuidnederland

Met Simone Lamsma naar Hollywood

vrijdag 9 maart 2018 / 20:00 uur
1 pauze / 21:25 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Muziek en Opera

>
<
otto van den toorn
© OTTO VAN DEN TOORN

‘Breathtakingly wonderful!’ Zo omschreven de Amerikaanse recensenten Simone Lamsma’s uitvoering van Korngolds Vioolconcert. In handen van Liss en Lamsma is dit Vioolconcert een hemelse getuigenis van een joodse componist die voor de nazi’s vluchtte én de grondlegger werd voor de Hollywoodsound.

 

Dirigent Willem Mengelberg noemde de Amerikaans-Oostenrijkse Korngold niet voor niets ‘een uit de hemel gevallen musicus’. Diezelfde Mengelberg gaf Kodály de opdracht tot het schrijven van de kleurrijke Pauw Variaties. Kleur zit ook in Bernsteins Fancy Free – dat perfect past binnen het andere showbizz walhalla van de USA: de heerlijke Broadway-glitter.

‘Breathtakingly wonderful!’ That’s how the American reviewers describer Simone Lamsmas implementation of Korngolds Violin concert. In hands of Liss and Lamsa, this Violin concert becomes a heavinly testimony of a Jewish composer that fled from the Nazis ánd became the founder of the Hollywood sound.

 

Conductor Willem Mengelberg called the American-Austrian Korngold for a reason ‘a musician fallen from heaven’. The same Mengelberg gave Kodály the assignment to write the colorful Peacock variations. Color is also present in Bernsteins Fancy Free – that perfectly fits inside the other showbiz Walhalla of the USA: the lovely Broadway-glitter.

 

» Lees verder

Dirigent

Dmitri Liss

Viool

Simone Lamsma

Kodály Pauw-Variaties
Enescu Roemeense Rapsodie nr.1
Korngold Vioolconcert
Bernstein Uit Fancy Free: Suite