Studium Generale

De Avond van het Laatste Woord: afscheid

vrijdag 25 mei 2018 / 20:00 uur
1 pauze / 23:00 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Musical, Show en Theaterconcert

>
<

Vanaf september 1980 staat Jacques Reiners aan het roer van het Studium Generale van de Universiteit Maastricht. Duizenden keren voerde hij tijdens de lezingenavonden letterlijk het laatste woord. Aan de vooravond van zijn pensionering, spreekt hij voor de laatste keer het laatste woord. Hij doet dit aan het einde van de avond die hij in 2003 ooit heeft bedacht: de Avond van het Gesproken Woord. Een ode aan het communicatiemiddel dat een grote rol speelt in onze beschavingsgeschiedenis, maar dat, in een tijd van communicatie via e-mail en WhatsApp steeds minder aandacht en waardering krijgt: het gesproken woord.

 

De Avond staat in het teken van het medium waarzonder lezingen, debatten, colleges, cabaretvoorstellingen, talkshows, interviews en gezongen concerten niet eens mogelijk zouden zijn. Een keur van sprekers en artiesten zal op het podium staan om de loftrompet te steken over Het Woord. Elke avond kent een slotakkoord: het allerlaatste, laatste woord.

 

Inmiddels hebben de volgende sprekers hun deelname aan de avond toegezegd: filosoof Paul de Blot, seksuoloog en relatietherapeut Bo Coolsaet, kunsthistoricus Ko van Dun, dichteres Delphine Lecompte, rector magnificus Rianne Letschert, nanobioloog Peter Peters en wetenschapsjournalist Govert Schilling. Zij belichten elk een belangrijk uitgangspunt van het Studium Generale, zoals: creativiteit, rechtvaardigheid, nieuwsgierigheid, verwondering, vriendschap, spiritualiteit en poëzie. De clowns van Okidok werpen zich op het thema humor. De gevoelige snaar van de melancholie wordt beroerd door Bayanspeler Oleg Lysenko, Mannenkoor Borgharen en sopraan Fenna Ograjensek. Aan de vormgeving van de avond wordt bijzondere aandacht besteed door de kunstenaars Manny Dassen, Katrin Henss en Virginie Moerenhout.