NDT 1

Savoir Faire

zaterdag 2 juni 2018 / 20:00 uur
19:00 uur inleiding / 1 pauze / 21:55 uur einde
Theater aan het Vrijthof: Papyruszaal
Genre: Dans

>
<
Rahi Rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
rahi rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
Rahi Rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
Rahi Rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
Rahi Rezvani
© RAHI REZVANI
>
<
Rahi Rezvani
© RAHI REZVANI

Savoir Faire brengt NDT’s artistiek meest bepalende stemmen in één avond samen. Naast een wereldpremière van associate choreographer Crystal Pite presenteert het programma Shut Eye (2016) van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot.

 

Crystal Pite’s aangrijpende werk deinst nooit terug voor het verkennen van het lichamelijk vermogen en de verhouding van het individu tot de groep.The Statement, in 2016 voor NDT gemaakt, bewoog het publiek naar het puntje van de stoel.

 

Een beroemde uitspraak van Paul Gauguin‘I shut my eyes in order to see’, vormt de context van Shut Eye, een van de vele werken die huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot voor NDT creëerden.

Het etaleert hun kunst om poëzie in moderne dans te vangen, dit keer op de expressieve muziek van componisten Ólafur Arnalds en Bryce Dessner. 

 

De nummers You and I en The way young lovers do van Jeff Buckley, die op tragische wijze en jonge leeftijd stierf, hebben op verschillende manieren met liefde te maken: Het eerste nummer is langzaam, met lange uithalen in de zang; het tweede heeft een snelle, bijna hectische gitaarbegeleiding. Beide nummers vormen de basis voor de nieuwste choreografie van Marco Goecke's Woke up Blind. De twee vrouwelijke en vijf mannelijke dansers worden een akoestische wereld ingetrokken waarin ze uitblinken in hun strijd met Buckley’s vocale

kracht en zijn hectische gitaarklanken. Als jonge geliefden storten zij zich op wat er gebeurt, louter gedreven door verlangen, ongeacht de gevolgen. Goecke slaagt er met zijn pure, zeer complexe bewegingen wederom in om door te dringen tot het diepste van de menselijke emotie. - Nadja Kadel

 

Savoir Faire brings together NDT’s artistically most important voices in one evening. Next to a worldpremière of associate choreographer Crystal Pite, the programme contains Shut Eye (2016) by home choreographers Sol León and Paul Lightfoot.

 

The touching works of Crystal Pite never flinch for examining the physical abilities and the ratio between the individual and the group.

 

The Statement, a work produced in 2016, made the audience move to the edge of theire seats. ‘I shut my eyes in order to see’. This well-known statement by Paul Gauguin forms the context of this performance, which is one of the many performances created by home choreographers León and Lightfoot for NDT.

 

It exposes the art of catching poetry in modern dance. Whereby this time the expressive music of componists Ólafur Arnalds en Bryce Dessner forms the basis.

» Lees verder
Recensiequotes:

‘Zo mengt Pites choreografie tekenen, schilderen, zang en dans, kleur en licht tot een golvend geheel dat helder verbeeldt wat haar drijft: de vraag hoe we als mens met elkaar betrokken raken.’ Parool over Partita for 8 Dancers

 

‘Het is om te smullen hoe de dansers een dialoog aangaan met muziek, van het Kronos Quartet tot Jeff Buckley. En de topdansers zetten er ook nog eens messcherp hun tanden in’. Volkskrant***

 

‘Die vrijheid binnen een gegeven kader, en het bewustzijn dat er andere keuzes mogelijk zijn, is precies waardoor Partita for 8 Dancers interessant blijft, boeiender dan veel andere choreografieën die de muziek ‘illustreren’’. NRC**** over Partita for 8 Dancers

 

‘Een abstracte choreografie dus, maar de terugkerende vorm van een cirkel suggereert een ritueel, met het licht bedwelmende effect van een sjamanistische bezwering.’ NRC**** over Partita for 8 Dancers

 

‘Gesteund door Ólafur Arnalds, Bryce Dessner en Jeff Buckley verbeelden de dansers het allemaal met verve.’ Parool

 


 

Catch.png

Holland Expat Center South, Theater aan het Vrijthof and Nederlands Dans Theater present Savoir Faire by NDT1 (Nederlands Dans Theater) on Saturday, June 2nd.

 

The evening starts at 19.00 with a Meet & Greet and an introduction to NDT1 and Savoir Faire at the Edmond Hustinxzaal where we will toast and grab some fingerfood. 
At 19.45 we will take our seats in the Papyruszaal, and at 20.00 the curtain rises. During the intermission we’ll have a drink again at the Edmond Hustinxzaal.

We can offer you this Let’s Catch Up @ Ballet for only €30,00 (all-inclusive).

 

If you would like to join us at this exceptional international-event, please contact raf.meijers@maastricht.nl

We have limited number of tickets.

 

When: Saturday 2 June 2018, 19:00

Where: Theater aan het Vrijthof (Vrijthof 47, Maastricht)

 

Savoir Faire brings together NDT’s artistically most important voices in one evening. Next to a worldpremière of associate choreographer Crystal Pite, the programme contains Shut Eye (2016) by home choreographers Sol León and Paul Lightfoot.
The touching works of Crystal Pite never flinch for examining the physical abilities and the ratio between the individual and the group.

 

The Statement, a work produced in 2016, made the audience move to the edge of their seats. ‘I shut my eyes in order to see’. This well-known statement by Paul Gauguin forms the context of Shut Eye, which is one of the many performances created by home choreographers León and Lightfoot for NDT. It exposes the art of catching poetry in modern dance. Whereby this time the expressive music of componists Ólafur Arnalds en Bryce Dessner forms the basis._

_

_

_

_

Choreografie
Sol León & Paul Lightfoot en Crystal Pite 

Woke up Blind 

Choreografie

Marco Goecke

Dramaturge                                                                     

Nadja Kadel

Licht                                                                                    

Udo Haberland

Decor en kostuums                                      

Marco Goecke