Krisztina de Châtel - VA Wölfl - Patricio Wang 

Thron

zaterdag 13 oktober 2018 / 19:00 uur
geen pauze / 20:20 uur einde
AINSI: Theaterzaal
Genre: Dans

>
<
Robert Benschop
© ROBERT BENSCHOP

Thron, het succesvolle stuk uit 1984 van de Nederlands–Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel, de Duitse kunstenaar VA Wölfl en componist Patricio Wang, is in 2017 in reprise gegaan en zal in 2018 terugkeren in de theaters. Zo kan ook het huidige publiek kennismaken met deze kwalitatief hoogwaardige voorstelling, een klassieker van de Nederlandse moderne dans.

 

Met Thron bouwt De Châtel voort op het minimalisme van eerder werk, zoals Lines uit 1979. De choreografie vraagt volledige overgave van de danseressen in een afgebakend gebied met verschuivende patronen en gaat over ingehouden kracht, onvoorstelbare toewijding en een steeds heviger beheerste energie in een magische strijd met de tijd.


Minimalistisch ballet Thron van Krisztina de Châtel staat ruim dertig jaar na de première in 1984 als een huis.’ - Trouw *****

 

‘...dit complexe minimalistische dansstuk ademt wel zo'n helderheid en concentratie uit dat je ernaar moet blijven kijken.’ - de Volkskrant ****

 

Genomineerd voor de Zwaan 2018 voor meest indrukwekkende dansprestatie

The successful piece from 1984 by the Dutch–Hungarian choreographer Krisztina de Châtel, the German artist VA Wölfl and composer Patricio Wang was reprised in 2017 and will continue to be performed in theatres in 2018, allowing current audiences to enjoy a high quality classic of Dutch modern dance.

 

With Thron, De Châtel builds on the minimalism of earlier work, like Lines from 1979. The choreography demands the total surrender of the dancers in a demarcated area with shifting patterns, and switches to restrained power, unimaginable dedication and an increasingly stronger, controlled energy in a magical struggle with time.


‘Minimalist ballet Thron from Krisztina de Châtel is still rock solid more than thirty years after its premiere in 1984.’ - Trouw *****

 

‘...this complex, minimalist dance piece exudes such a clarity and concentration that you just have to keep watching’ - de Volkskrant ****

 

Nominated for de Zwaan 2018 for most impressive dance performance.

» Lees verder


_
dansers

Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Mariagrazia Nacci, Martina Orlandi

nagesprek

Krisztina de Châtel